Læs også blogpost om en mere feminin og intuitivt vinforbrug

Drikker du vin for at pimpe eller for at forkæle dig selv?

En ærlig snak om et sundt vinforbrug og min helt personlige tilgang til det

Så du VINUS-programmet ”Vin til en sund livsstil” med Ilse og Louise? To seje kvinder i hver deres livsfase og med ret forskellige holdninger til vin – dog med kærlighed til et godt glas vin til fælles. Vi drøfter bl. a. nogle tabuer, om hvornår vi synes, det er ok at drikke, og hvornår det føles som at pimpe... og jeg gentager "føles som" for, som vi kan høre i programmet, er det to meget sundhedsbevidste forbruger, jeg havde på besøg i studiet. Herunder vil jeg uddybe min egen personlige holdning til vin. Måske kan du bruge noget af det?

Jeg har læst rigtig mange undersøgelser, der forsøger at oplyse os om, hvorvidt vin gavner eller skader vores sundhed. Dem vil jeg slet ikke kommentere her, da jeg selv finder frem til, at der er nærmest lige så mange resultater, der peger for som imod rent sundhedsmæssigt. Man kan blot vælge den undersøgelse, der passer til en selv her og nu.

Men faktum er, at vin overlever alle undersøgelser. Tænk at vin sandsynligvis har eksisteret i over 8000 år, og graver man lidt dybere, finder man ud af, at vin har været en meget vigtig del af menneskets historie.

Så jeg tillader mig at tage et holistisk syn på den udødelige drik.

Som udgangspunkt gør jeg mig umage med at vælge kvalitetsvine - altså vellavede vine, hvor vinbonden har passet godt på vinmarken og kræset om vinfremstillingen, hvor der er sunde holdninger til svovltilsætning og god samvittighed i forhold til miljøet. Med andre ord så vælger jeg vine, som udstråler den passion og respekt, som de blev lavet med. 


Kan man have et intuitivt tilgang til sit vinforbrug?
Når det kommer til hvor meget og hvornår jeg drikker vin, vælger jeg at bruge min intuition for at tage beslutninger, der er relevante for mit velvære. Jeg kan lide at passe på mig selv.

Som kvinde synes jeg, det er vigtigt og dejligt at have et godt forhold til min krop og sjæl – dvs. at mærke efter. Den indre sensor, som vi alle har, kan med fordel aktiveres ved at spørge sig selv - gerne ofte:

Føles det godt for mig at… fx indtage et glas vin?
Føles det godt for mig at… spise et ekstra stykke kage?
Hvad vil det give mig? Velvære? Dårlig samvittighed? 

Får jeg den mindste fornemmelse af dårlige samvittighed, så holder jeg mig fra det stykke kage, eller hvad jeg nu havde til vurdering. Bom! Det kræver min allerbedste viljestyrke, og det lykkedes ikke altid - dog oftere og oftere. 

Nogle gange finder jeg først ude af bagefter, at det nu alligevel ikke var så godt at tage det ekstra glas vin/stykke kage/plade chokolade. For meget er for meget, og det kan mærkes efterfølgende. Note til mig selv: Kan gøres bedre næste gang. 

At forkæle sig selv skal i min optik gøres med en god fornemmelse i maven. Ellers kan man spørge sig selv, om man er ved at proppe sig – ja, pimpe sig – med noget blot for at dække over en helt anden tomhed?

Min holistiske tilgang kan opsummeres på:
If it feels good to me, then it is good for me.
Hvis det føles godt for mig, så er det godt for mig. 

Det er min intuitive tilgang og den virker for mig, Hvad virker for dig? Og det bedste ved det er, at når jeg dropper de ting, der helt ærligt ikke føles så godt at gøre, får jeg mere tid og plads til de, der føles godt.

Når det kommer til vin, er jeg sikker på, at du er enig med mig i, at nydelsesfaktoren ikke er til at undervurdere. Jeg er overbevist om, at den nydelse, som et nyskænket glas vin kan give mig i form af sanselig oplevelse og afslappende effekt, absolut også må bidrage til sundheden.

Det ved vi godt inderst inde, for intuitionen har det med at være forud for videnskaben…

 

I VINUS programmet om 'Vin til en sund livsstil" præsenterede jeg vine fra Rioja.
Vores Rioja-producent, Bodegas Altanza, er en af områdets tophuse.
Deres brede vifte af vine går fra frugtige JOVEN (den hedder Capitoso), over til  den letfadlagrede CRIANZA og 
til de mere fadlagrede og komplekse RESERVA OG GRAN RESERVA.

Husk, at jo mere kompleks din vin er, jo mere kompleks skal maden være. 

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.

Kontakt

JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44

Åbningstider butik

Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket