Barolo: Kongernes vin – vinenes konge

I den nordvestlige del af Italien, nærmere bestemt i Piemonte syd for Torino, ligger et 1.200 hektar stort område. Her produceres vinen Barolo, der anprises som kongernes vin og vinenes konge.

I den nordvestlige del af Italien, nærmere bestemt i Piemonte syd for Torino, ligger et 1.200 hektar stort område. Her produceres en vin, der anprises som kongernes vin og vinenes konge. Det er i kommunerne Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba samt i dele af kommunerne Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello, Roddi og Verduno.

Vinen er naturligvis Barolo, der produceres på Nebbiolo-druer. Og det er kun vinmarker på stejle skråninger og særlige jordbundsforhold med kalkholdig mergel, jernholdig kalk og sand, der anvendes i produktionen. Denne jordbund giver nemlig gode vækstforhold for Nebbiolo-druen, hvis navn formentligt er afledt af ordet ”nebbia”, der betyder tåge. Og tåge er nemlig et såre hyppigt fænomen i Piemonte, når druerne høstes i oktober og november.

Nebbiolo-druerne modnes langsomt i vinmarkerne, der er placeret 250-450 meter over havets overflade, idet Piemontes fastlandsklima tempereres af luftstrømme, der giver lidt køligere temperaturer om sommeren og tåge om efteråret.

Barolo fremhæves som en af Italiens bedste vine, og oprindeligt var Barolo en sød vin, men i midten af 1800-tallet inviterede borgmesteren Camillo Benso den franske vinmager Louis Oudart til Barolo-regionen for at højne kvaliteten af vinfremstillingen hos de lokale producenter. Louis Oudart forbedrede blandt andet hygiejnen i vinkældrene og frembragte en langt mere tør vin. Dette blev den første moderne Barolo, der hurtigt blev populær blandt den lokale overklasse og ved hoffet, hvorfor man begyndte at omtale Barolo som ”Kongernes vin, vinenes konge.”

Inden frigivelsen lagres en Barolo 36 måneder, herunder 24 måneder på fad, og en virkelig god Barolo kan typisk gemmes både 10 og 20 år og endda helt op til 50 år. Den kraftige vin med mange aromaer og et væld af bærnoter og mørke frugter kræver normalt kraftige, tunge retter for at folde sig rigtigt ud. Kødretter, pasta og risotto kan med fordel ledsages af en god Barolo.

Især fra slutningen af 1990erne betød en række gode årgange stærkt stigende priser på Barolo-vine. Flere jorder blev inddraget og tilplantet, og den årlige produktion steg fra omkring 7 millioner flasker i midten af 1990erne til over 10 millioner flasker 10 år senere.

Priserne på Barolo går fra under 100 kroner til flere tusinde kroner for de helt store årgange.

Find Barolo-vine her.

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.
Kontakt
JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44
Åbningstider butik
Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket