- 86 40 44 44
- Fri fragt fra 699,- eller ved 6 fl.
Af Jysk Vin
I den nordvestlige del af Italien, nærmere bestemt i Piemonte syd for Torino, ligger et 1.200 hektar stort område. Her produceres en vin, der anprises som kongernes vin og vinenes konge.
Vinen er naturligvis Barolo, der produceres på Nebbiolo-druen Og det er kun vinmarker på stejle skråninger og særlige jordbundsforhold med kalkholdig mergel, jernholdig kalk og sand, der anvendes i produktionen. Denne jordbund giver nemlig gode vækstforhold for Nebbiolo-druen, hvis navn formentligt er afledt af ordet ”nebbia”, der betyder tåge. Og tåge er nemlig et hyppigt fænomen i Piemonte, når druerne høstes i oktober og november. Piemontes fastlandsklima tempereres nemlig af luftstrømme, der giver lidt køligere temperaturer om sommeren og derfor ofte tåge om efteråret.
Barolo og Nebbiolo-druen - hvad kendetegner denne?
Nebbiolo-druen modnes langsomt i vinmarkerne og er en drue, der både er rig på syre og tannin. Vine lavet på Nebbiolo er alt afhængig af vinifikationsmetoden typisk lyse i farven og kan i smagen forekomme knastørre. Derfor kan Nebbiolo-vinene fra Barolo (og Barbaresco) da også typisk dele vandene, da det ikke er alle, der finder stilen charmerende.
Kommunerne i Barolo
Barolo produceres fra marker beliggende i ca. 250-450 meter højde i følgende kommuner:
- Barolo
- Castiglione Falletto
- Serralunga d’Alba
- La Morra
- Monforte d'Alba
- Novello
- Roddi
- Verduno
- Cherasco
- Diano d’Alba
- Grinzane Cavour
Mest kendte er de første fem af ovenstående, som hver især har forskelligheder i terroiret, hvorfor stilen i vinene kan være meget forskellige. Fx er Serralunga d'Alba og Monforte d'Alba typisk kendetegnet ved at frembringe dybe, maskuline og tanninrige vine, som generelt kræver lang tids lagring, mens vinene fra La Morra og Barolo frembringer mere feminine og elegante vine, der typisk er mere tilgængelige i deres ungdom.
Hver kommune har så i lighed med Bourgogne en række Cru'er (enkeltmarker). Vinbønderne vælger da også ofte at lancere vinene som enkeltmarksvine, hvilket fx er tilfældet med Elio Grasso i Monforte d'Alba, som laver deres Chiniera fra Gavarini-marken og Case Maté fra Ginestra-marken. Førstnævnte er en anelse højere beliggende med lidt mere sandholdig jord, mens sidstnævnte har en større andel af ler. Terroirforskelle der kan smages.
Familien Grassos ejendom i Monforte d'Alba med udsigt til Serralunga d'Alba i baggrunden.
Gode Barolo-eksempler
Historien om kongernes vin
Barolo fremhæves som en af Italiens bedste vine, og oprindeligt var Barolo en sød vin, men i midten af 1800-tallet inviterede borgmesteren Camillo Benso den franske vinmager Louis Oudart til Barolo-regionen for at højne kvaliteten af vinfremstillingen hos de lokale producenter. Louis Oudart forbedrede blandt andet hygiejnen i vinkældrene og frembragte en langt mere tør vin. Dette blev den første moderne Barolo, der hurtigt blev populær blandt den lokale overklasse og ved hoffet, hvorfor man begyndte at omtale Barolo som ”Kongernes vin, vinenes konge.”
Især fra slutningen af 1990erne betød en række gode årgange stærkt stigende priser på Barolo-vine. Flere jorder blev inddraget og tilplantet, og den årlige produktion steg fra omkring 7 millioner flasker i midten af 1990erne til over 10 millioner flasker 10 år senere.
Kravene til en Barolo
Inden frigivelsen lagres en Barolo minimum 36 måneder, herunder skal 24 måneder være på fad. Barolo med Riserva-betegnelsen skal lagre minimum 5 år før frigivelsen. Derudover stilles der krav til andre faktorer som minimum alkohol, maximalt høstudbytte mv.
En virkelig god Barolo kan typisk gemmes både 10 og 20 år og endda helt op til 50 år.
Priserne på Barolo går fra under 100 kroner til flere tusinde kroner for de helt store årgange.
Hvad spiser man til en Barolo?
Nebbiolo-druens høje tannin og - syreindhold bevirker, at Barolo stiller krav til maden. Forslag kunne være:
- Braiserede kødretter
- Stegt kød
- Retter med svampe
- Indmad
Find Barolo-vine her.