Emner: viden områder

Guide til Beaujolais

Beaujolais-vin er langt mere end Beaujolais Nouveau-saftevand, turbosalg og racerbiler.

Der var engang, hvor vinene fra Beaujolais mest af alt var kendte for deres ikke særligt sofistikerede ”bællestil”. Billige vine, der i anledning af Beaujolais Nouveau-festen i høj hastighed blev rystet til Danmark i bagagerummet af en velkendt racerkøres Ford Sierra.

Det var (til dels) dengang.

For nok kan man da stadig finde dårlig vin i Beaujolais, men man kan i høj grad også finde fantastiske kvalitetsvine. Også kvalitetsvine med et lagringspotentiale, der nærmer sig de langt dyrere vine fra den nordligere del af Bourgogne.

Beaujolais hører med til Bourgogne

Beaujolais er beliggende ca. 50 km nord for Lyon og hører rent faktisk med til Bourgogne. Dette selvom regionen næsten ligger lige så tæt på Côte Rotie i det nordlige Rhône som Gevrey Chambertin i den nordlige del af Bourgogne.  Dermed ikke ment, at Beaujolais har mere til fælles med vinene fra Rhône. Slet ikke. 

Gamay-druen, som danner grundlaget for Beaujolais-vinene, har langt flere ligheder med Pinot Noir-druen, end det er tilfældet med Rhône-dalens Syrah. Gamay er en syreholdig, frugtig druesort, der giver lysere og lettere vine - ikke helt ulig Pinot Noir - men samtidig en druesort, der er langt mere medgørlig end tilfældet med den langt mere berømte Pinot Noir.

Historien om Beaujolais og områdets store nedtur

Beaujolais er et oldgammelt vinområde, hvor man mener, at der er blevet produceret vin i flere end 2.000 år. Som det er tilfældet i mange andre af de kendte franske vinregioner, kan vi også her takke romerne for at have startet vindyrkningen. Rent faktisk er den nordligt beliggende Cru-mark Juliénas opkaldt efter selveste Julius Cæsar. 

Storhed og fald

Op- og nedture i vinregioner er ikke unormalt – men lige netop Beaujolais har igennem tiden været igennem en meget omtumlet periode.

I den seneste tid tog opturen til igennem det meste af det forrige århundrede og toppede i 1980-erne, da vinenes omsætningshastighed nærmede sig cola-tilstande. Det var især Beaujolais Nouveau, der blev kendt, da den nyhøstede ”saft” på rekordfart blev solgt og skabte et imponerende cash-flow til vinbønderne med hysterisk høje jordpriser til følge.

Men alting har sin ende…
Og når man hviler på laurbærrene, så…

Verden blev tilsyneladende træt af den letdrikkelige ”saft” – og omkring årtusindeskiftet stod det så slemt til, at mange vinbønder i en årrække havde alt for meget vin på lager, som man blev tvunget til at destillere eller sælge som eddike. Det ramte bønderne økonomisk hårdt, hvorfor der blev søgt om hjælp fra den franske stat. Det fik derimod magasinet Lyon Mag til at reagere i en artikel med budskabet ”vin de merde” (lortevin). Budskabet var kort sagt, at vinbønderne i mange år reelt set havde været klar over, at de havde solgt ”lortevin” – og vel at mærke skummet fløden på den bekostning. Man skulle med andre ord ikke have ondt af dem!

Vinbønderne lagde sag an mod tidsskriftet – og vandt i første omgang. Men inden da havde det meste af verdens vindrikkere fået budskabet om lortevinen fra Beaujolais.

Og selvom Lyon Mag til sidst vandt sagen i højesteret, var skaden for vinbønderne på det tidspunkt alligevel allerede sket.

Man lærer af sine fejl…

Ligesom det var tilfældet med østrigerne efter ”kølervæske-skandalen,” har mange vinbønder i Beaujolais en helt anden tilgang til vindyrkningen i dag.

Gudskelov for det.

I dag kan man nemlig finde mange fremragende, sprøde og dybt seriøse Beaujolais-vine på niveau med store Bourgogne-vine. Og inden vinverdenen igen for alvor får øjnene op for kvalitetsniveauet her i denne unikke region i forhold til de eksklusive marker mod nord, er der jo i mange tilfælde tale om direkte røverkøb.

De ti stjerner - Cru’erne i Beaujolais
- og deres terroir

Beaujolais kan have mange forskellige udtryk. De bedste og mest interessante vine laves dog uden tvivl i den nordlige del af regionen, hvor de 10 Cru’er ligger placeret. Mest eftertragtede er Cru’erne Morgon og Moulin á Vent, som frembringer områdets mest strukturerede og lagringsværdige vine. Derudover må man ikke glemme Fleurie, der er beliggende mellem disse to, men som typisk viser sig fra en mere floral og let side.

Beaujolais kort

Saint-Amour

Saint-Amour (St. Love) er den nordligst beliggende Cru i Beaujolais beliggende lige syd for Mâconnais. Kendt for sin bløde og charmerende stil, som er vældig populær omkring Valentins Dag. Ja, rent faktisk sælges 20-25% af Cru’ens samlede produktion i februar, hvilket jo nok også hænger sammen med navnet. 

Juliénas

Julienas er Cru’en, der som bekendt er opkaldt efter en vis Julius Cæsar. En Cru, der udtrykker vidt forskellige vine. Den vestlige og mere højtbeliggende del af Juliénas med sit store indhold af granit og alluviale aflejringer frembringer langt mere maskuline vine end tilfældet mod øst, hvor jordbunden indeholder en langt større andel af sand med mere feminine og delikate vine til følge.

Chénas

Den granitholdige Chénas er den mindste og mest sjældne af de 10 Cru’er. Her produceres sprøde, mineralske og lagringsværdige vine, som i nogle tilfælde sagtens kan konkurrere med det øvrige Bourgogne.

Moulin à Vent

Moulin à Vent er opkaldt efter vindmøllen på toppen af bakken og er sammen med Morgon den mest eftertragtede Cru i Beaujolais. De granitholdige vinmarker ligger i ca. 250-350 meters højde eksponeret mod øst, hvilket også typisk er tilfældet med de berømte Grand Cru-marker i Bourgogne mod nord. Vinene har generelt sprød og skarp mineralitet og en tanninrig struktur, der gør dem til nogle af de mest lagringsværdige vine i Beaujolais.
Køb vin fra Moulin à Vent her

Moulin à Vent
Den kendte mølle på toppen af Moulin à Vent. ©Foto kilde 

Fleurie

Vinene fra Fleurie lever typisk op til Cru’ens navn (blomst). Med deres charmerende, bløde og florale stil fremstår de typisk noget anderledes end tilfældet med Moulin à Vent mod nord og Morgon mod syd. 

Chiroubles

Chiroubles er den højest beliggende Cru i Beaujolais og frembringer kølige, delikate og super-charmerende vine. Ikke helt ulig Fleurie mod nord er Chiroubles en fantastisk vin til folk, der sværger til hvidvin og påstår, at de ikke kan lide rødvin!

Morgon

Morgon er Beaujolais næststørste Cru og vel nok områdets mest kendte - og for den sags skyld mest alsidige. Kendt mest af alt pga. den atypiske og berømte mark Côte de Py, der i modsætning til de omkringliggende marker indeholder basisk basalt og vulkaniske aflejringer i modsætning til de omkringliggende Cru’ers ”sure”, granitholdige forekomster.  Dette skaber en mere maskulin, tanninrig og lagringsværdig form for Beaujolais-vin. 
Køb vin fra Morgon her

Régnié

Régnié er den nye dreng i klassen. Cru’en fik nemlig først tildelt sin Cru-status i 1988. Régnié har lidt af begge lejre. Både de mere strukturerede og tanninrige vine a la Morgon mod nord, men også de mere frugtige og mere lettilgængelige udgaver.

Côte de Brouilly

Côte de Brouilly er en mindre Cru med en jordbund indeholdende granit og skifer såvel som vulkaniske aflejringer. Dette giver typisk fine Beaujolais-vine med indbydende rød frugt med en sprød mineralitet.

Brouilly

Brouilly er den største og sydligst beliggende Cru i Beaujolais og omkranser føromtalte Côte de Brouilly. Rent faktisk står denne lidt varmere Cru for 20% af den samlede produktion af Beaujolais’ Cru-vine. 
Jordbunden er ret varierende med både kalksten, granit og alluviale aflejringer, hvilket kan give ret forskellige udtryk. Typisk er vinene dog letdrikkelige og rammer en bred smagspalette.

Gode producenter i Beaujolais


Domaine de Colette

Bag Domaine de Colette står familien Gauthier, der siden 1953 har lavet ærkeklassiske Beaujolais-vine fra gode terrois. Javel, disse vine udmærker sig ikke ved at få vilde internationale ratings på linje med Daniel Bouland (Vores anden Beaujolais-producent) – men her får man bare økologisk dyrkede og ærlige vine, der bare giver god valuta for skillingen.

Foruden husets Cru-vine fra Morgon, Moulin à Vent og Fleurie, som alle er lavet fra tudsegamle vinstokke, laves der også en Beaujolais Village, der med sin sprøde og letløbende stil nærmest forekommer som den perfekte sommervin på terrassen.

Daniel Bouland – toppen af Morgon

Daniel Bouland hører med sine terroirtro udtryk af Morgon-højen til den absolutte elite i hele Beaujolais. En producent, hvis Morgon-vine, i de seneste årgange med ratings på 94-96 point af The Wine Advocate hører til på den allerøverste hylde!

Daniel Bouland er en eftertænksom og beskeden vinbonde. Han taler kun fransk, har ingen salgsfolk og sågar ingen hjemmeside. Der er ikke så meget ”udenomssnak.” Han går op i sine vinstokke – passer selv personligt sine marker og dyrker dem efter økologiske og særdeles traditionelle principper med meget lave høstudbytter, brug af gamle fade og naturlig ”helklasegæring.”

Smag på Beaujolais