Sådan opbevarer du en åben flaske vin
Emner: tips iltning

Sådan opbevarer du en åben flaske vin

Hvornår er min åbne flaske vin ikke god mere? Hvordan opbevarer jeg den bedst? Kan jeg blive dårlig af at drikke for gammel vin?

Er du glad for at nyde et glas vin eller to til din aftensmad? Så står du sikkert i samme situation som mig – med mindst en halv flaske tilbage. Følger du disse råd, kan du nyde resten af din dejlige vin på et andet tidspunkt.

Problemet med den åbne flaske er, at ilten, som er vinens fjende, trænger ind. Ilten får nemlig vinen til at oxidere.

 

 

 

Præcis som når du skærer et æble og lader det ligge på bordet. Æblet vil blive oxideret og dermed brunt – og mister sin friske frugtsmag.

 

Så du kan uden tvivl forvente, at vinen vil smage anderledes dagen efter end på selve dagen. Her er nogle af de faktorer, som spiller ind:

  • Hvor meget vin du har tilbage i flasken? Jo mindre vin, jo mere ilt i flasken
  • Hvor gammel er vinen? En ung vin vil typisk holde sig bedre. En meget gammel vin (fx flere årtier) kan miste alt det gode og nærmest virke sherryagtig efter blot nogle få timer.
  • En vin, som er lavet af meget modne frugter, holder sig – efter min bedste overbevisning og erfaring – mindre godt end en vin lavet på druer på deres optimale modningspunkt, da de har bevaret deres syre. Men det er jo en stil som winemakeren (og vinområdets klima) bestemmer. Sådan en vin skal efter min mening helst nydes samme aften, som du åbner den.

Som allerede nævnt er syren en god ven for opbevaringen. Derfor er sprøde hvidvine fra kølige områder (høj syre) gode valg, hvis du ved, at du ikke vil drikke hele flasken.
Men der er ikke nogen faste regler, der gælder i vinverdenen.
Den anden dag smagte min nyåbnede unge Bordeaux-vin ikke helt optimal. Jeg satte proppen i og smagte den igen dagen efter, hvor den havde åbnet sig på imponerende vis – ja, nu smagte den helt fantastisk.

Derfor anbefaler man dekantering / iltning af sådanne vine (vine med masser af tanniner og med stort lagringspotentiale).

Hvordan opbevarer du så bedst den åbne flaske?

Vil du virkelig gøre det optimale, foreslår jeg følgende:

  • Køb fx en såkaldt ”wine saver” – en lille håndpumpe med en speciel prop, der kan suge ilten ud af flaske og dermed skabe et vakuum.
  • Køb en inert gas spray (argon eller nitrogen). Gassen er lugtfri og lægger sig som et lag oven på vinens overflade, da gassen er tungere end ilt. På den måde skåner du vinen for kontakt med ilten.
  • Hæld resten af vinen i en mindre, lufttæt beholder (som du fylder helt op til kanten).
  • Men helt ærlig. Du kan selvfølgelig også nøjes med noget mindre fancy, fx ved blot at sætte proppen i og opbevare flasken stående i køleskabet – ikke liggende, da det vil give vinen en meget større kontaktoverflade med sin ærkefjende, luften.

Husk at tage rødvinen ud igen i god tid, så den ikke er for kold til servering (gerne omkring de 18 grader).

Hvornår er vinen ”færdig – kaput – død”?

Som alt andet i vinverdenen er det en smagssag.

Smag på vinen dagen efter, dagen efter igen osv. Vinen vil miste frugt og lige så stille gå den oxiderede vej, men den kan sagtens stadig drikkes – og forhåbentlig nydes.

Uanset hvad, bliver du ikke dårlig af at drikke en vin, der har været åben i flere dage. Men på et tidspunkt vil vinen have mistet sin gode smag eller smage sherryagtig (på en dårlig måde). Vinen er død, længe leve den nye flaske!

Alt dette kan du jo ellers relativt nemt undgå, hører jeg kollegaerne sige højt i baggrunden, mens jeg skriver dette blogindlæg.

Ja, du skal jo bare drikke hele flasken!