Ribera del Duero - ekstremernes hjem

Ribera del Duero - ekstremernes hjem

En guide til at forstå, hvorfor Ribera del Duero er anderledes end Rioja - og hvilke barske omgivelser Tempranillo-druen klarer til UG.

Ribera del Duero – Tempranillo med potens og power

Ribera del Duero er langtfra et nyt vinområde, men dets popularitet er steget voldsomt de seneste år. Dette kan både tilskrives et øget internationalt fokus, men for os i Danmark skyldes meget af interessen også manden bag kultvinen Pingus, Peter Sisseck.

Denne guide tager dig igennem fordelene ved at dyrke Tempranillo-druen i de ekstreme og barske omgivelser, lagringskrav for Crianza, Reserva og Gran Reserva og stilarter. Og så giver den et indblik i, hvad forskellen på Rioja og Ribera del Duero er.

Ekstremernes hjem

Klimaet i Ribera del Duero er ekstremt. Beliggenheden inde midt i landet gør, at der er tale om et kontinentaltklima, hvor somrene er ekstremt varme (+40 grader) og vintrene ekstremt kolde (-20 grader). Derudover er Ribera del Duero placeret på toppen af en højslette, hvorfor temeratursvingningerne mellem dag og nat også er meget store. Faktisk er forholdene så ekstreme, at der sjældent er behov for brug af sprøjtemidler, hvilket gør det nemt at producere økologiske vine her. For dem er det ikke et spørgsmål om at vælge økologi til, men simpelthen bare ”den rigtige” måde at dyrke vin på - for sådan har man altid gjort.

Ribera del Duero er 110 km lang og varierer fra 10-50 km bred. Området ligger langs Douro-floden, som bidrager med en nedkølende effekt for de varme somre, og samtidig fungerer den som vandreserve, hvis det bliver for tørt.

Tempranillo

Fælles for både Rioja og Ribera del Duero er, at hoveddruen i begge områder er Tempranillo.

Både Ribera del Duero og Rioja tilbyder noget nær de perfekte forhold for druen. Store temperatursvingninger mellem nat og dag, kalkrig jordbund og et en relativ kort vækstsæson. Faktisk har Tempranillo fået sit navn, fordi den modner tidligt - ”temprano” på spansk. Netop denne egenskab er vigtig i både Rioja og Ribera del Duero, fordi vækstsæsonen er kort, og efterårsfrosten er en trussel.

De ekstreme forhold i Ribera del Duero gør, at Tempranillo får en anden karakter end i Rioja. Druen bliver kort sagt mere intens: skallen bliver tykkere, og både sukkerindholdet og syren bliver højere. Dette giver vine, som er mørkere i farven, mere potente og mærkbare tanniner samt et overordnet smagsindtryk, som er domineret af mørke frugter, kaffe og chokolade. Mens vinene fra Rioja ofte er en blanding af flere druer, er vinene fra Ribera del Duero altid baseret på minimum 75% Tempranillo.

Lagringskrav

Også lagringskravene på fad er de samme for de to giganter, men adskiller sig fra resten af Spanien. I begge områder er der skruet op for tiden, som en vin skal tilbringe på fad, før den må kategoriseres som crianza, reserva eller gran reserva.

Vinene kan inddeles i fire forskellige klassificeringer:

  • Joven
    De yngste vine er de almindelige Ribera-vine, som maksimalt har lagret et år inden frigivelsen - men der er ingen krav. Det er typisk friske vine, som skal drikkes forholdsvis unge.
     
  • Crianza
    Crianza skal minimum lagres i 24 måneder med 12 måneder på fad og 12 måneder på flaske.
     
  • Reserva
    Reserva lagrer et år mere (36 måneder), hvoraf de 12 måneder skal være på fad.
     
  • Gran Reserva
    En Gran Reserva er hele fem år undervejs. Minimum 24 måneder på fade og 36 måneder på flaske.

Rioja vs Ribera del Duero

Vinene fra Rioja er typisk mere domineret af lethed, finesse og rød frugt end dem fra Ribera del Duero. Old school Rioja har også en fin note af kandiserede frugter, læder og klassiske fadnoter fra nye fade, som kan variere mellem vanilje og kokos afhængig af oprindelse. Tanninerne er mærkbare, men fintmaskede, hvor Ribera del Duero er mere potente og robuste.

Den ene er ikke bedre end den anden, men det hele er et spørgsmål om, hvad man som vindrikker er til. Er man til power og portens, er Ribera det åbenlyse valg. Er man til en lidt lettere stil med mere rød frugt og krydderi, er Rioja the way to go.

Ribera del Duero og Sisseck’effekten

Selvom Vega Sicilia har produceret verdensklassevine siden 1864, var det først da danske Peter Siccesk bragede ind på scenen med sit Pingus-projekt, at danskerne for alvor fik øjnene op for vinene i Ribera del Duero. Man kan tale om en form for Sisseck’effekt, der har sat skub i populariteten og fortsat gør det.

Smag på Ribera Del Duero:

Køb vin fra Ribera del Duero her