Sådan undgår du rødvinspletter

Agh, øv altså! Vi kender det alle sammen. En forkert bevægelse eller en uheldig sjæl – og pludselig er der rødvin ud over den fine, nye dug eller på favoritskjorten.

Nu er gode råd dyre, for hvis du skal nå at redde din skjorte, inden den grimme rødvinsplet har ødelagt den for altid, skal du handle hurtigt. Men hvad skal du gøre, og hvilket af de ”dyre råd” skal du følge?

Hvis du er til fest, griber du måske straks din smartphone og googler ”rødsvinspletter”. I så fald vil du lynhurtigt opdage, at der findes flere end 3.000 sider – og endnu værre på engelsk, hvor antallet af sider overstiger 5 millioner.

Kigger du blot på nogle få af siderne, vil du opdage, at der er mange forskellige råd – nogen foreslår kattegrus og andre vand, nogen salt og andre vodka eller sågar hvidvin. Og så er der nogen, der foreslår, at du blander forslagene. Kort sagt, der er rigtig mange ”gode råd” derude, og netop derfor er det endnu mere relevant at spørge: ”Hvor skal jeg starte?”

Det er altid vigtigt at være opmærksom på det berørte stofs vaskeanvisninger. Og der er aldrig nogen garantier for, at rødvinspletten forsvinder. Men omvendt, hvis man intet gør, er alternativt en flot skjorte med en kæmpe rødvinsplet.

”Det værste, du kan gøre, er at begynde at rense pletten af (selv med vand) – du gnidder bare rødvinspletten længere ind i stoffet”

Et simpelt råd, som vi plejer at følge, og som også er et godt ”husmorråd”, er at anvende ganske almindeligt ufarvet opvaskemiddel.

Du tager noget ufarvet opvaskemiddel og kommer det på skjorten, blusen eller dugen – altså direkte på rødvinspletten. Kom det derefter i en plasticpose og luk sammen, så det ikke udtørrer. Lad det nu ligge i plasticposen og trække, hvorefter du vasker det så varmt som muligt – i forhold til vaskeanvisningerne. Kryds nu fingre og håb på det bedste resultat, for der er ikke nogen garanti for, at rødvinspletten forsvinder helt, og ej heller at stoffet bevarer sit oprindelige udseende fuldstændigt.

Det er rigtig vigtigt, at opvaskemidlet ikke tørrer ud, da det kan efterlade pletter – og samtidig skal du påføre opvaskemidlet, INDEN du vasker rødvinsplettens uheldige ”offer”. For har du allerede vasket stoffet, kan rødvinspletten sidde endnu længere inde i stoffets fibre.

Sådan gør vi, men hvad gør du?

Del dine egne erfaringer om at fjerne rødvinspletter med os – what’s hot and what’s not, the do’s and the dont’s. Så smid os en kommentar nedenfor og fortæl os dit smarte råd til at fjerne rødvinspletter – men også, hvad man bestemt ikke skal gøre.