Viden om hvidvin
Emner: viden hvidvin

Viden om hvidvin

Det er formentlig de færreste, der tænker nærmere over det, men hvidvin har ikke fået sit navn efter vinens farve.

Det er formentlig de færreste, der tænker nærmere over det, men hvidvin har ikke fået sit navn efter vinens farve.

Hvidvin er ikke hvid, men derimod alt fra næsten klar over let gullig, korngul og gylden til svagt grønlig, og når den alligevel kaldes hvid, er det i virkeligheden mest en beskrivelse, der markerer modsætningen til rødvin.

Modsat hvad man skulle tro, laves den hvide vin ikke nødvendigvis på grønne druer. Den afgørende forskel på hvidvine og rødvine er, om druernes skal (skind) er med i processen. Uden skallen/skindet er det hvidvin, der kommer ud af druekødet fra både grønne og blå vindruer.

Der er dog typer af hvidvin, hvor drueskallerne er med i (en del af) gæringsprocessen, og i de tilfælde er der udelukkende tale om grønne druer.

Foruden de klassiske vinproducentlande som Frankrig og Tyskland kan lande som Sydafrika, USA, Australien og New Zealand efterhånden også være med - samt også Frankrigs og Tysklands nabolande som Luxembourg og Østrig.

En kold, tør hvidvin er et godt bud som aperitif inden måltidet. Tørre hvide vine ligger også ligefor i forbindelse med skaldyr og fisk, ligesom hvidvin kan være oplagt til osten eller desserten - i sidstnævnte tilfælde søde hvide vine.

Også til fjerkræ kan hvidvin være velegnet afhængigt af tilbehøret. En tommelfingerregel siger: lys vin til lys sovs, men her, såvel som ved alle andre valg af vine, skal man først og fremmest følge sin egen smag.

Se vores sortiment af hvidvin eller vores sortiment af rødvin.