Vin til rødkitost

Få inspiration til en større oplevelse med ost og vin. Vi guider dig på vej til de rigtige vine til rødkitost.

Vin til Rødkitost

Rødkitoste er uden tvivl de mest kraftigt lugtende oste, og de kan være alt fra relativt milde i smagen til skarpe, stærke og saltede i smagen. Kittet kommer fra, at osten bliver vasket med enten saltvand eller alkohol – nogle gange endda begge dele. Det giver perfekte forhold for visse bakterier/svampe til at formere sig og udvikle skorpen, som så bliver rødlig/orange i farven - alt afhængig af svampetypen.
Nogle af de meste kendte og aromatiske rødkitoste kender vi fra Alsace. Münsterosten serveres gerne med et køligt glas hvidvin lavet på druesorten Gewürztraminer (naturligvis også fra Alsace) - for skarp ost kræver en vin, der er lige så funky og har lige så intens aroma og personlighed. Herved opnår du et himmelsk match, da vinen har et touch af sødme, som leger så fint med ostens salte og skarpe smag. Ja, de er som pot og pande.

Noget du også kan prøve, hvis du vil have din mund til at vride sig - vel at mærke. Tag en bid rødkitost og herefter en tår frisk, tør hvidvin - altså en vin, der slet ikke har sødme - eller tør rødvin for den sags skyld. Der er nærmest garanti for sammenstød! Og det er langt fra himmelsk … Løsningen er altid at give rødkitostsen et lille vinmæssigt sødme-modspil. Så åbn gerne en halvtør eller ligefrem sød hvidvin, f.eks. Pinot Gris fra Alsace eller Riesling fra Tyskland (Auslese eller Spätlese - jo mindre alkohol (under 12%), jo sødere vil den være). Så får vi munden til at smile igen.

Arla Unika laver spændende rødkitoste som den dehydrerede Gnalling. Skær den i ultratynde skiver og nyd dens fine tekstur og smag i al sin enkelthed (ingen syltetøj eller andre "forstyrrende” elementer) sammen med et glas Pinot Gris fra Sipp Mack. Og hvis du har lyst til rødvin, så gå efter en rødvin, der har noget sødme/frugtsødme/restsødme. Her vil en Ripasso være et rigtig fint valg. Eller prøv vores ”mini-Ripasso” Tempus fra huset Accordini.

 

I en serie af fire film vil sommelier Cecilia Martinez Søndergaard og Arla Unikas butikschef Eva Laura Lunddahl smage og drøfte vin/oste-kombination. Derudover vil Cecilia komme med gode råd, som vil sikre dig det bedste udgangspunkt i valget af vine til dine oste. Du kan se den tredje film i rækken herunder.

De andre film om ost og vin kan du finde her.

Herunder finder du eksempler på vin til rødkitost:

Du kan købe oste fra Arla Unika i disse butikker eller på deres webshop.

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.