Emner: portvin

Rynker du (stadig) på næsen, når du hører ordet PORTVIN?

Så har du sikkert det gamle tantes-portvins-karaffel-syndrom. Må jeg ikke få lov til at rydde op i det forældede image. For portvin er übercool, og hvis det serveres rigtigt, smager det vildt godt.

Hvorfor portvin?

For det første

Portvin er en helt unik drik med en lang og fascinerende historie. Umiddelbart er det ikke lykkedes andre lande at lave en hedvin med den samme grad af kompleksitet og dybde, som portvin har. Dette er takket være det unikke terroir, producenternes passion og know-how og ikke mindst de lokale druer – blandt andet Tinta Roriz, Touriga Nacional og Tinta Barroca. Disse druer har perfekte karakteristika til at fremstille vine, som – i nogle udgaver – kan gemmes næsten for evigt.

For det andet

Har du ikke været i Dourodalen – i det idylliske landskab med det gæstfrie folk? Måske skal du skrive Dourodalen på din ønskeliste over ”skal-besøge-steder” i den nærmeste fremtid. Hjertet af dalen hører faktisk til UNESCO’s liste over beskyttede World Heritage-områder – så smukt er området.

For det tredje

Portvins lidt støvede renommé er blevet udskiftet med et nyt og mere oprigtigt image – og det klæder i den grad Portvin.

Men hvordan skal du så servere portvin, for at du til fulde kan opleve dens mange fortræffeligheder?

Hvordan portvin?

Brug hvidvinsglas

Glem alt om de små fingerbølglas. Vis respekt for vinen og tag dine hvidvinsglas frem, når du skal drikke portvin.

På denne måde vil du kunne nyde de mange lag af dufte, som vinen udsender. Giv vinen tid til at åbne sig og vise sine mange nuancer – det kan være alt fra sorte kirsebær, solbærsyltetøj og appelsinskal til ristede mandler, tørret frugt og kanel.

Servér afkølet

Om det er en Tawny Port, Vintage Port, Late Bottled Vintage Port, Ruby Port eller en hvid eller rosé portvin, skal den helst serveres let afkølet (som hentet fra en kælder) – dvs. ca. 12-14 grader. Ikke direkte fra køleskabet, men heller ikke ved rumtemperatur, som nemlig kan få de mindre ønskede dufte af alkohol frem i næsen.

Tawny er dog den bedste af alle til at bevare sin charme ved højere temperaturer, og i Portugal ser man den tit stå i en portvinskaraffel i stuen.

Opbevaring

Efter åbning kan de fleste portvine gemmes i nogle uger på køl – med undtagelse af Vintage, især en ældre Vintage, som helst skal nydes med det samme.

Etikette og tradition

Traditionen siger, at man giver portvinsflasken eller -karaflen videre til den person, der sidder til venstre for en selv – altså fra ”hjertesiden”. Hvor hver gæst skænker sit glas og giver det videre, igen fra hjertesiden osv., hele vejen rundt om bordet og tilbage til værten.

Fantastisk til dessert og kaffe

Portvin er en fortrinlig ledsager til desserter – fx is, chokoladedesserter, chokoladekonfektkager, nøddetærter, risalamande med kirsebærsauce, kransekager mm.

Men den guddommelige eliksir kan også bringe dit kaffebord op på et højere niveau eller bare sippes alene, når dagen er om.

Se hele udvalget af Portvin