Chave - kongen af det nordlige Rhône!

We don’t make Chave, we make Hermitage. Stor smagning af J.-L. Chave.

Chave-familien er uden tvivl at regne for en af Nord-Rhônes mest respekterede producenter. Siden år 1481 har Chave produceret en sand perlerække af vine, som år efter år høster topanmeldelser i den internationale vinpresse. I dag er det Jean-Louis Chave, som står bag domainet, hvor der produceres to forskellige serier af vine.

“No one is respected more than Domaine Jean-Louis Chave.” – Jancis Robinson

Chave producerer først og fremmest sine kendte domainevine fra egne parceller. Derudover driver han også negociant-virksomhed, hvor han opkøber kvalitetsdruer fra andre bønder for derefter at producere sin mere tilnærmelige ”Selection-serie”. Selection-serien er en oplagt mulighed for at smage det unikke terroir i det nordlige Rhône uden først at skulle sælge huset.  

Her følger en beretning fra en unik smagning, hvor de fleste af Chaves vine indgik - med vine fra begge serier.

1. sæt - hvid "Selection"

Chave Selection Saint-Joseph, ”Circa” 2014

Lavet på 100% Roussanne er denne hvide Saint-Joseph noget af det mest burgundiske hvide, som Chave producerer. Vinen kommer fra 4 ha granitholdig jordbund, hvilket der i den grad kan smages!
En strågul farve med en tætpakket og ultra-mineralsk næse med smør, citrus, hvide blomster og sekundære krydrede undertoner. Godt koncentreret i smagen, men samtidig med en meget præcis syre, som flot bibeholder elegancen. Struktureret og ret præcis mad-vin, som på flot vis holder begge ben på jorden.

 

Chave Selection Hermitage, ”Blanche” 2012

80% Marsanne, 20% Rousanne – og dermed en noget andet tungere stil en ”Circa”. Dog ikke kun pga. druesammensætningen. Terroiret i Hermitage er også noget anderledes end tilfældet er i Saint-Joseph på den anden side af Rhône-floden. Hermitage ”Blanche” er mere mørk i stilen. Ikke blot i udseendet, men i særdeleshed i næsen hvor der nærmest fornemmes lakrids kombineret med smør, skovbund, vingummi og ikke mindst fad. I smagen dyb, koncentreret, fed og med en imponerende lang eftersmag med fed frugt og hvid peber. En madkrævende vin, der ikke forekommer så afbalanceret som Circa, men med dybere maskulin koncentration.

Fra Chave’s Selection-serie til hans domænevine, som i dag nærmest har kultagtig status. Det følgende sæt har eks. scoret henholdsvis 97 og 96 point af Robert Parker. Ja, rent faktisk har Chaves hvide Hermitage ikke scoret under 96 point af Parker siden årgang 2007. Dette gør selvfølgelig, at efterspørgslen overstiger det mikroskopiske udbud.

2. sæt: hvid Hermitage 

Chave Hermitage Blanc 2013

Strågul farve og en imponerende dyb og nuanceret næse med mørk læder, mineralitet, citrus, knuste sten og peber. Smagen hænger fint sammen med næsen, hvor der er tale om et monster af en vin. Vel og mærke et ungt, virilt monster! Den er fed, rig, imponerende struktureret og med en knivskarp syre, som på trods af den enorme koncentration gør vinen fint sammenhængende og nærmest frisk!

Chave Hermitage Blanc 2012

Også et monster af en vin med bred og dyb næse med smør, læder, nødder, appelsinskal, voks og våde sten. Ikke helt samme skræmmende syre og skærende mineralitet som tilfældet er i årgang 2013, hvorfor den dermed forekommer en lille smule mere afrundet i stilen. Dog stadig en dyb koncentreret og robust vin med en voldsom, lang eftersmag.

 

3. sæt: 

Chave Crozes-Hermitage, Selection, ”Silène” 2014

En fantastisk ligefrem og ultra-klassisk Crozes Hermitage lavet på 100% Syrah. En violet-rød farve og en lækker elegant næse med saftig rød frugt, råt kød, oliven, kærnemælk og medicinskab. I munden går den klassiske stil igen med en middelkoncentreret smag, hvor den saftige syre og den røde frugt er i flot balance. Det er ærketypisk Crozes-Hermitage terroir-vin, hvor der er fokus på elegance og balance. Flot vin og en glimrende mulighed for at smage Nord-Rhône-terroir til fornuftige penge!

Chave Saint-Joseph, Selection, ”Offerus” 2013

Meget forskellig ift. Silene. Mørkere kulør med en mere dyb og koncentreret sødmefyldt næse med rød frugt, lakrids og marcipan. I smagen går den rå og ungdommelige fremtoning igen med mørkere frugt og en lidt rå syre. Koncentrationen er stor og eftersmagen imponerende lang. Denne vil uden tvivl have godt af et par år til at smide noget af aggresiviteten og vise sit sande jeg.

4. sæt: Chave Saint-Joseph og Hermitage Selection ”Farconnet”

Chave Saint-Joseph 2013

Imponerende lækker næse med rød såvel som sort frugt, dertil læder, kærnemælk og animalske undertoner. I smagen stor koncentration med rød frugt, tør og skarp mineralitet. Sprød, ungdommelig og bare super sprød! Stor vin med stort potentiale. 

Chave Hermitage Selection, ”Farconnet” 2012

Sprød og imponerende mineralsk og elegant næse pakket med ribs, hindbær og knuste sten. I smagen stor koncentration med en knivskarp og stringent syre, som holder balancen flot. Den er ærke-klassisk, super mineralsk og ikke for folk med tanninskræk! 

Chave Saint-Joseph og Hermitage Farconnet

5. sæt: 

Domaine Jean-Louis Chave Hermitage Rouge 2013

Uha – dette er stor vin (og bliver med garanti endnu større!). Dyb, tætpakket og super elegant næse med koncentreret rød frugt og knivskarp mineralitet. Meget ren i smagen og lag på lag af røde nuancer af ribs og jordbær.  Dertil en imponerende længde med stor koncentration og en særdeles fokuseret syre. Stor og skarp vin i imponerende balance!

Domaine Jean-Louis Chave Hermitage Rouge 2012

Meget anderledes i stilen med en lidt mere mudret fremtoning. Næsen er kraftig, men med en mere blød og animalsk stil med lakrids, bacon, slagter- og bagerbutik.  Spændende, men ikke helt så fokuseret som årgang 13. I smagen derimod en stor krop med mere fed frugt og mere fokuseret end næsen umiddelbart antydede. Dette med tæt mørk og fløjlsblød frugt med en lækker underliggende mineralitet.

Se hele udvalget af vine fra J.L. Chave