Emner: viden tips

Vin til asparges

De bedste vinmatch til dine friske, sprøde asparges.

Hvorfor anbefale en bestemt type vin til en bestemt ret? Fx en ret med asparges

Svaret er ganske simpelt. 

For at gøre din smagsoplevelse bedre og mere fuldendt. 

Men der er ikke noget, der er forbudt i vinverdenen, eller næsten ikke... Der er ikke nogen, der vil forbyde dig at drikke rødvin til dine uskyldige, friske og sprøde asparges – serveret på simpel manér med blot smør eller hollandaisesauce. Du kommer dog højst sandsynligt til at få en underlig, metallisk smag i munden, da rødvinens tanniner ikke går godt sammen med aspargesernes svovlagtige syre. 

Det er faktisk denne syre, der gør det så svært at matche asparges med vin.

Når vi får noget syreholdigt at spise, vil den efterfølgende slurk vin fornemmes anderledes og mindre syrlig – ja, måske endda flad. Derfor siger vi, at mad med syre ’kræver’ vin med en tilpas mængde syre. 

Prøv selv, næste gang du står med et glas hvidvin
Smag på vinen, tag et bid af en sur citron og smag så på vinen igen. 
Aha! Det betyder, at du faktisk kan lege med maden og dermed selv styre oplevelsen. 
Har du fx fået en vin, der smager alt for syrlig, så dryp lidt citrondråber i din mad.
Vupti! 

Nåh, men skal du absolut have rødvin til asparges, bør du vælge en meget let rødvin med højt syreniveau og knap så kraftige tanniner – fx en let østrigsk Pinot Noir eller Zweigelt eller måske en Beaujolais. Men sørg dog også for, at dine asparges er grillet og ledsaget af noget fra the dark side… fx bacon og/eller svampe og et drys sort peber. 

Ellers vil jeg næsten altid anbefale, at du nyder hvidvin til asparges. Og det vil du også roligt kunne nyde til de grillede asparges. 

Som du således kan forstå, afhænger valget af hvidvin selvfølgelig også af, hvordan du har tilberedt dine asparges og tilbehøret. Her er tre enkle guidelines (den lettere ret, den cremede og fyldigere ret og den med oksekød):

Rå eller dampede grønne asparges, fx i en grøn salat med citron-vinaigrette (en marinade eller dressing af olie og (vin)eddike, ofte tilsat krydderier) og evt. rejer og æg:

Denne friske og lette ret passer godt til en frisk og let hvidvin, fx Sauvignon Blanc fra enten New Zealand eller Loire (fx Sancerre), hvid Crémant d’Alsace eller den aromatiske ”aspargesvin” Muscat fra Alsace. Er du i tvivl, vil en sprød og ung tysk Riesling fra fx Pfalz eller Mosel også altid være et godt match. 

Kogte hvide asparges med smør- eller hollandaisesauce og evt. lufttørret skinke m.m. til:

Saucen og tilbehøret gør, at du kan vælge både en hvidvin eller mousserende hvidvin, der er lidt mere fyldig – men stadig har en frisk syre. Prøv fx en Weissburgunder (også kendt som Pinot Blanc), en fyldigere Grüner Veltliner fra Østrig eller en sprød Sauvignon Blanc (denne gang med lidt fadlagring). Og igen er tysk Riesling et sikkert valg – denne gang måske fra Rheingau. Er du i festligt humør, så go for it og skænk dig selv og dine heldige gæster et flot glas non-vintage Champagne.   

Grønne asparges som tilbehør til oksekød:

Her spiller aspargeserne en frisk, men lille birolle, og da oksekød ’kræver’ rødvin, ville jeg vælge en Cabernet Sauvignon-baseret rødvin, fx fra Bordeaux. 
Måske kunne det være sjovt at prøve to forskellige vine til din ret og opleve, hvad der sker smagsmæssigt.

Hvilken vin synes du, passer bedst til retten? Målet er alligevel det samme – nemlig den gode smagsoplevelse.

Få opskrift på hvide asparges med rosa grape-beurre blanc og kørvel


Gode vine til asparges