Gastronomi – argentinsk mad

På trods af forskellen mellem hovedstaden Buenos Aires og resten af landet (provinsen) er der nogle ting, som er typiske for argentinerne.

Pasta om torsdagen og andre hyggelige mad-traditioner

På trods af forskellen mellem hovedstaden Buenos Aires og resten af landet (provinsen) er der nogle ting, som er typiske for argentinerne. Madmæssigt elsker argentinerne at mødes spontant og uformelt omkring grillen, og der grilles alle mulige stykker oksekød, som ikke helt kan beskrives her, da koen skæres på en helt anden måde end i Danmark.

Samtidig er der tradition for, at alle spiser frisk pasta om torsdagen – hjemmelavet eller købt i en pastabutik. Dette er ganske forståeligt – cirka 60 % af alle argentinere har nemlig en vis grad af italienske rødder (ja, faktisk har cirka 85 % af alle argentinere europæiske rødder, og det er især fra Italien og Spanien).

Fire måltider om dagen

Om formiddagen er der altid tid til en ”cafecito” – en lille kop kaffe med kollegaerne ved caféen nede på gågaden. I provinsen holder man siesta efter frokost – om sommeren, fordi det er alt for varmt midt på dagen, og i den korte vinter simpelthen for at holde vanen kørende). Om eftermiddagen – ved 17-18-tiden – drikker mange argentinere en urtete, som hedder mate, og spiser noget brød til, gerne med den elskede Dulce de Leche – en sød og vidunderlig mælkekaramel spread, som alle elsker. Lidt ligesom danskerne er vilde med lakrids. Jo, mad fylder meget i en argentiners liv. Men det gør fodbold også. Aftensmaden spiser man så ret sent – ved 22-tiden eller senere.

Lækker opskrift på argentinske empanadas

Søndagens familiefrokost i Argentina

På det sociale plan er argentinerne altid ved at finde på det næste møde med venner og familie, og man bruger ikke kalender som her i Danmark. Man aftaler spontant fra dag til dag. En af de vigtige komsammener er søndagens familiefrokost, hvor flere generationer mødes ude i haven med god mad og nogle flasker argentinsk vin, som står klar på det lange bord – selvfølgelig i forbindelse med søndagens fodboldkamp og gudstjenesten i kirken.

Indbydende opskrift på rib-eye steaks med argentinsk chimichurri

Vin er en del af hverdagen i Argentina. Især i de områder, hvor der produceres vin, er der altid vin på bordet både til frokost og til aftensmad. Det er simpelthen en del af kulturen. I Danmark, hvor jeg nu har boet i 16 år, gør jeg det samme – lidt god vin hver aften.

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.