Emner: viden

Malbec - Argentinas drue

En argentinsk Malbec dufter gerne af blommer og mørke bær, og i munden er den utrolig frugtrig, saftig, fyldig, velouragtig og endda lidt krydret. Få info om Argentinas mest populære druesort.

Min morfar, Angel, var vinmager. Han havde en Malbec-vinmark og lavede en højkvalitetsvin, der var meget eftertragtet. Malbec-druen, som er en vigtig del af Mendocino-kulturen (tænk: altid Malbec-vin til bøffen), kom til Argentina sammen med koloniseringsbølgen i midten af 1800-tallet. Sidenhen er Argentina blevet det naturlige hjem for Malbec.

Dette skyldes flere forskellige faktorer:

  • Den tørre, ufrugtbare jord, som Mendoza har, er perfekt for Malbec-druen, som ikke kan lide vand.
  • Den store forskel mellem dag- og nattemperatur i de vinmarker, som ligger over 900 meter over havets overflade, giver bedre balance mellem frugt og syre og højere frugtaroma.
  • Den lange og varme sommer ved den 34. breddegrad giver cirka 150 varme og solrige dage – lige fra druens blomstring til høst. Det tillader, at druens tanniner modnes optimalt, hvilket resulterer i en vin, der er mere drikkevenlig og velbalanceret.

Den franske Malbec

Malbec-druen – også kendt som Côt eller Auxerrois – har sin oprindelse i Cahors i det sydvestlige Frankrig. Jeg vil mene, at den største forskel mellem en argentinsk Malbec og en Malbec fra Cahors ligger i tanninerne. Cahors, som ligger ved den 44. breddegrad, har en del mere regn, mindre sol og færre varme dage (ca. 100) fra blomstring til høst. Det giver tanniner, som er mere markante. Derfor tager vinen typisk flere år om at modne i flasken, før den er drikkeklar. Vinen har således en meget anderledes, mere rustik stil.

Hvad smager Malbec af?

En argentinsk Malbec dufter gerne af blommer og mørke bær, og i munden er den utrolig frugtrig, saftig, fyldig, velouragtig og endda lidt krydret. God struktur og intensitet med søde tanniner, der passer helt perfekt til en god bøf. Den saftige smag bliver hængende længe.

Og just for the record, når vi nu taler om Malbec: Selvfølelig blev jeg gift med min helt egen dansker i en Malbec-vinmark i Mendoza. Han er ligesom mig vokset op i vinverdenen – et fælles univers, en livsstil. I kan tro, et godt glas Malbec og en bøf med grillstriber er fast del af madplanen hjemme hos os.

Gode vine lavet på Malbec

Find vine på Malbec-druen her