Vin til blåskimmelost

Få inspiration til en større oplevelse med ost og vin. Vi guider dig på vej til de rigtige vine til blåskimmelost.

Vin til blåskimmelost

Nogle elsker den, andre rynker på ansigtet bare ved tanken.

Blåskimmelost deler i den grad vandene. Den skarpe, stærke, saltede ost med de blålige plamager skal parres med en vin, der giver den modspil. Her skal vi have søde, forstærkede og specielle vinene frem på bordet.

En superklassisk kombi af Stilton og Portvin - f.eks. ældre Vintage Port, som både har høj alkohol, høj grad af sødme og sit egen powerhouse af bæragtige og krydrede smagsnuancer pakket ind i den mest velouragtige tekstur. Det er lige præcis det, en skrap ost som Stilton har brug for.

Arla Unika har også lavet en smuk blåskimmelost, som er fremstillet på en måde, så den ikke har udviklet en særlig voldsom ammoniaksmag. Den hedder Højelundgaard. Til den har vi en helt særlig anbefaling. Ratafia de Champagne! Det siges, at Ratafia har eksisteret i 800 år, men vi stiftede først bekendtskab med den, da vores champagneproducent Doyard-Mahé introducerede os for den. Det er IKKE en Champagne! Der er INGEN bobler i. Det er en hedvin lavet på Pinot Noir - med en smuk agatrød juvelfarve. Den er lidt sød, silkeblød og letkrydret og har noter af tørrede dadler og svesker samt en tilpas styrke (18% alkohol), som alt sammen gør den til et fremragende match til Højelundgaard. Vinen holder længe åbnet. Så den kan nydes lidt ad gangen, f.eks. når man smækker benene op på sofaen og vil nyde en god film, til en krydret kage eller uventede besøg, man har lyst til at forkæle. Jeg anbefaler den også gerne som en smuk julegave.

Ædelråd til skimmel

En anden type vin, der kærtegner denne slags ost i den rigtige retning, er ædelrådsvine. Tænk blot på den klassiske sammensætning af Sauternes - sød, elegant og eliksiragtig hvidvin med frisk syre fra Bordeaux - med Roquefort kanapeer. Det er en luksuriøs og rig oplevelse. En sanselige eksplosion mellem det søde og det salte. For nogle er det en åbenbaring i blåostens verden.
Lidt nord fra Bordeaux, i Loiredalen, findes der også perfekte klimaforhold til at udvikle ædelråd. Derfra har vi den søde, fyldige, honningagtige Coteaux du Layon Rochefort fra Domaine de la Motte, som passer fremragende til mellemstærke blåskimmeloste, men også til andre slags oste.

Dessertvine og de bløde blåskimmeloste

Til de mildere og mere cremede blåskimmeloste kan man sagtens vælge en dessertvin, som ikke er forstærket (altså ikke hedvin). En sammensætning, som man nyder i Italien, er Gorgonzola med et glas Recioto della Valpolicella - en passitovin, dvs. en meget lækker vin lavet på tørrede druer (altså en sød fætter til Amarone, om man vil). Ligesom man nyder rosiner og tørrede frugter med ost, passer vinen meget godt her. Den alsidige vin kan i øvrigt også nydes med andre slags oste.
Generelt set vil jeg mene, at blåskimmeloste kræver vine med sødme, for tørre vine kan få munden til at smage lidt metallisk - og måske endda forstærke ostens skarpe smag. Til gengæld giver sødmen lyst til mere ost og mere vin.

 

I en serie af fire film vil sommelier Cecilia Martinez Søndergaard og Arla Unikas butikschef Eva Laura Lunddahl smage og drøfte vin/oste-kombination. Derudover vil Cecilia komme med gode råd, som vil sikre dig det bedste udgangspunkt i valget af vine til dine oste. Du kan se den fjerde film i rækken herunder.

De andre film om ost og vin kan du finde her.

Her finder du eksempler på vin til blåskimmelost:

Du kan købe oste fra Arla Unika i disse butikker eller på deres webshop.