Vin til fast ost
Emner: tips fakta

Vin til fast ost

Få inspiration til en større oplevelse med ost og vin. Vi guider dig på vej til de rigtige vine til fast ost.

Faste oste – en fast del af vores hverdag

Faste oste, gule oste, hårde ost, skæreost… der er noget betrykkende ved disse oste. De er comfort food - det er f.eks. dem, vi tager frem, når vi skal have ostetoast, gratinering på lasagnen eller smeltet ost i en dejlig vinterfondue eller i en Cordon Bleu (en paneret kyllinge-/kalveschnitzel fyldt med ost og skinke). Disse oste er uundværlige i vores køleskab (ja, jeg kunne måske lige så godt skrive ”liv”). Og jeg tør godt sige, at faste oste generelt set er de nemmeste oste at matche forskellige typer vin til. Simpelthen fordi:

  • Der er flere aromatiske ligheder med vin (nøddeagtige oste såsom Emmentaler og Comté går faktisk fint med nøddeagtig vin, f.eks. Chardonnay med lidt fadpræg).
  • De har ofte ikke så mange af de stærke (eller ligefrem stinkende) dufte, som kan få vinen til at vakle. 
  • De klæber sig ikke særlig meget til mundens og tungens overflade, som en cremet ost gør. Derfor har vinen bedre vilkår for at nå smagsløgene og blive oplevet af dine sanser.

Jo hårdere og mere ”knasende” osten er (fx Manchego), jo nemmere kan det være at matche med hvidvin, rosévin eller rødvin. Denne slags oste er også typisk relativt saltet og proteinrige. Vidste du i øvrigt, at salt i maden er vinens ven? (groft sagt). Salt i osten fremhæver de frugtige smagsnoter i vinen og får dermed vinen til at smage mindre bittert og mindre syrligt. Salte oste, f.eks. italiensk Parmigiano Reggiano (parmesanost), kusine Grana Padano og Pecorino, bruges endda som krydderi drysset over maden. Disse oste kan sagtens parres med alt fra en læskende Prosecco Superiore med lidt sødme - hvis man vil give saltet et sødme-modspil - eller til Chianti og endda Brunello, hvis man vil give saltet et syremodspil.

I den samme gule kategori finder vi også Gruyère, Cheddar og den populære Prima Donna. Selv i Danmark har vi fremragende udgaver, f.eks. den elskede Vesterhavsost, Havgus og den nye klassiker Gammel Knas. Knaset kommer i øvrigt ikke kun fra salt, men også fra protein. Disse oste har en fin balance mellem de fede elementer, de søde, de salte og endda et sødmefuldt strejf, som gør dem så alsidige.

Og så har vi de mindre faste oste som Appenzeller, Raclette og selvfølgelig den venlige Gouda. Vi har også lugtende faste oste som f.eks. Gamle Ole og nogle halvfaste oste såsom Danbo, Havarti, Tomme de Savoie, Saint-Nectaire og Morbier med sit askelag. Den bløde tekstur, og i nogle tilfælde stærke lugt og smag, kan gør sammensætningen med vin noget besværlig.

Hvad skal vi drikke til alle disse oste? Her er mit intuitive svar:

  • Jeg vil foretrække hvidvin frem for rødvin for at opnå det bedst mulige medspil. Tænk f.eks. på fine, eksotiske valg som Pinot Gris og Gewürztraminer fra Alsace og frugtig Viognier og/eller Chardonnay andetsteds fra.
  • Har osten en nøddeagtige smag, så prøv med en hvidvin med lidt fadpræg, som hvid Bourgogne eller oversøisk Chardonnay (f.eks amerikansk Chardonnay med Cheddar eller Emmentaler).
  • Jo mindre fast og mere ”lugtende” osten er, jo mere kan hvidvin, endda med lidt sødme, være et mere medgørligt valg for at undgå et ”smags-sammenstød” - vælg eksempelvis en tysk Riesling Auslese.
  • Jo mere saltet og hård osten er, jo nemmere er det at kunne parre osten med en rødvin. Gerne en af klassikerne og gerne med lidt alder. Det kunne være 10-års Châteauneuf, Barolo, Chianti Classico, eller Rioja. Alderen gør, at disse vine har udviklet en blød tekstur, som vil give faste oste et godt modspil. Prøv f.eks. Brunello med parmesanstykker dryppet med lidt aceto balsamico.
  • Rosévin? Det kan man sagtens. Prøv at skære Manchego-ost i tern, dryppe lidt olivenolie samt lidt knust rosapeber og finthakket rosmarin over. Så har du en spændende tapa!
  • Så er der Sherry (Palo Cortado, Amontillado eller Oloroso) og Tawny Portvin, som altid er lækre og sikre valg til ost.

I en serie af fire film vil sommelier Cecilia Martinez Søndergaard og Arla Unikas butikschef Eva Laura Lunddahl smage og drøfte vin/oste-kombination. Derudover vil Cecilia komme med gode råd, som vil sikre dig det bedste udgangspunkt i valget af vine til dine oste. Du kan se den første film i rækken herunder.

Se den næste film i rækken, når Cecilia og Eva matcher vin til hvidskimmelost

Herunder finder du forslag der passer til fast ost.