Hvordan skal vinglassene vaskes?
Emner: vinglas

Hvordan skal vinglassene vaskes?

Sådan vasker du dine vinglas bedst og får det optimale ud af dem.

 

 

Se flere tips og tricks om vin her

Vaskeråd – vask dine vinglas uden opvaskemiddel

Glassene vaskes i hånden med varmt vand (ca. 60 grader), og hvis du spørger eksperterne, fx vores egen Hans Peter, skal det foregå HELT UDEN OPVASKEMIDDEL.

Det er, fordi opvaskemiddel siges at ødelægge krystallets ru overflade. En ru overflade er ønsket, da den frigiver duftpartikler bedre end en glat overflade. Også selvom glasset skylles grundigt i vand, vil der altid være spor af opvaskemiddel.

Sulforester er i øvrigt boblernes værste fjende. De ødelægger boblerne i din mousserende vin og efterlader den straks flad.

Vaskeråd – med opvaskemiddel

Vil du absolut bruge opvaskemiddel, så gør, som vores anden vinekspert, Torben, anbefaler.

Du skal nøjes med meget lidt opvaskemiddel uden parfume – og kun på glassets yderside. Start med at skylle glasset indvendigt med vand alene. Børst derefter glassets yderside med opvaskemiddel ved at holde glasset med åbningen nedad, så du undgår, at der kommer opvaskemiddel ind i glasset. Skyl grundigt og tør glasset med det samme.

Husk også disse råd

Bruger du en børste, skal det ikke være den samme, som du bruger til at vaske op efter aftensmaden. Den vil nemlig have fedtrester på sig. Det samme gør sig gældende for viskestykket. Det skal være et helt rent et, som kun bruges til glassene. Gerne et blødt, gammelt viskestykke af kunststof eller et, som ikke afgiver fnuller længere.

Tør glasset med det samme, inden du vasker det næste, så du undgår kalkpletter.

Se her hvordan man tørrer vinglas:

Den kontroversielle opvaskemaskine

Opvaskemaskinen har tilhængere og modstandere.

Nogle siger, at opvaskemaskinen med tiden vil ødelægge overfladen på dine fine krystalglas – især pga. saltet og det tynde lag, som afspændingsmidlet efterlader, men også fordi dine glas bliver ridset af at være i kontakt med alt det, der flyder rundt i maskinen. I værste fald kan der udvikle sig glaspest på dine glas.

Derimod siger andre, at det blot skal gøres rigtigt...

Gå ikke på kompromis med vinglas

Lige som godt værktøj er det halve arbejde, kan vi ikke understrege kraftigt nok, hvor vigtigt det er med gode vinglas. Også derfor har vi lavet en aftale om salg af de glas, som vi pt. synes er de absolut bedste glas på markedet. Vinglas fra Grassl.