Gør det en forskel, hvis du åbner vinen en time før?

Gør det en forskel, hvis du åbner vinen en time før?

Vi gør op med myten om iltning af vin – Er der virkelig forskel? Og i så fald, hvornår skal du så åbne din vin?

Vin iltes, når den kommer i kontakt med luft. Ved kun at tage proppen ud, men lade vinen blive i flasken, er kontakten mellem vin og luft meget begrænset, da flaskens hals er meget smal. Det er derfor simpelthen ikke nok at tage proppen ud af flasken.

Hvorfor skal man i det hele taget ilte vinen?

Det er selvfølgelig en smagssag, men her er et par generelle retningslinjer.

  • Er vinen / årgangen meget ung, kan det være en fordel at ilte vinen, da iltning på den måde er med til at fremskynde tanninernes blødgøringsproces. Og her er tale om tanninerne, der er i nogle unge vinen kan give en skarp fornemmelse på siderne i munden – ligesom når man drikker en kop stærkt brygget te. Tanninerne (garvesyren) bliver nemlig lidt blødere efter kontakt med luften.
  • Har vinen lagret nogle år på flaske, kan det være en fordel at ilte den for at få den til at åbne sig. Det betyder, at duftpartiklerne – der har været lukket inde i vinen – får lov til at udfolde sig og nå vores næse, når vi sætter glasset til. På den måde kommer smagsnuancerne samtidig også bedre frem.

Og skal man så ilte alle vine?

Næh, man skal passe på med at generalisere for meget. Ved at øve sig på nyåbnede vine og ”lære at smage udvikling” vil du også blive bedre til at fornemme, hvilke procedurer der vil gavne den specifikke vin bedst.

De fleste vine tager dog tværtimod ikke skade af at blive åbnet i god tid. Dog skal alt selvfølgelig gøres med måde, da for meget ilt kan ende med at blive vinens fjende – i værste fald ender vinen med at oxidere. Tænk bare på, hvordan et skåret æble bliver brunt og begynder at smage kedeligt, når det har ligget for lang tid i kontakt med luften. Denne proces er hurtigere ved ældre vine.

...for meget ilt kan ende med at blive vinens fjende – i værste fald ender vinen med at oxidere.

En tommelfingerregel er derfor: jo ældre vinen er, jo hurtigere vil vinen oxidere, når den kommer i kontakt med luft. Men (også) i vinbranchen findes der mange ekstremer, og du vil sagtens kunne finde personer, der ilter deres vine i mange timer, og andre, der dekanterer alt. Som skrevet, vin er i høj grad en smagssag.

Hvad kan du så gøre?

Når du åbner flasken, bør du sørge for at hælde lidt vin i et glas, så vinens niveau i flasken kommer ned til et sted, hvor vinens overflade (kontakt til luften) er større. Det giver dig samtidig også mulighed for at smage på vinen og opleve dens udvikling helt fra starten. Er vinen fx meget lukket – dvs. at duften og smagen ikke kommer frem – kan du med fordel vælge at hælde vinen over i en karaffel, mens du sørger for, at eventuelt bundfald ikke kommer med.

Få et tip om dekantering på Jysk Vin Play