Emner: juleaften jul

Mad og vin til jul - vi hjælper dig på vej

Få vejledning til valg af julevin og hjælp til opskriften på juleand, rødkål og risalamande.

Juleaften nærmer sig med hastige skridt, og årets store spørgsmål ang. valg af vin til julemaden bliver i denne herlige tid stillet oftere og oftere. For at vælge vin til juleanden er faktisk ikke helt let. 

Andestegen, som størstedelen af os danskere fortsat sværger til, har både en intens og kraftfuld smag, men også fedme, hvilket man skal have in mente, når årets julevin skal vælges. Derudover skal man også huske at tænke på tilbehøret, som jo både byder på fedme fra andesaucen, surt fra rødkålen og sødt fra de brunede kartofler, hvilket jo stiller nærmest urimelige krav til vinen. Alt afhængig af ens smagspræferencer er der forskellige scenarier at vælge imellem.

Julevin med saft og kraft

Det oplagte valg til en jul med power er jo selvfølgelig Amarone. Danskernes højtelskede og kraftfulde nord-italienske vin er faktisk et fint match til julemaden. Hvis du vel at mærke godt kan klare en ekstra "tung" julemiddag! For kombinationen med Amarone og fed and med tung sauce kan for nogle blive lidt for meget af det gode. Får du udelukkende gæster, som godt kan lide de tunge sager, så er en GOD Amarone et super valg. 
Kan du godt lide Amarone-stilen, men er lidt nervøs for, at det hele bliver for meget - så vælg en Ripasso. Med denne Amarone-lillebroder får du oftest en lidt lettere udgave og dermed en mindre tung julemiddag.

Et andet kraftfuldt valg kunne være en oversøisk Zinfandel, som ofte både har power og lidt frugtsødme. 

Julevin til dig, der elsker den "bondske" stil

Her kommer vi ikke uden om "kongen" fra det sydlige Rhône, Châteauneuf-du-Pape. Châteauneuf-du-Pape matcher generelt juleanden til UG. Hoveddruen i det sydlige Rhône, hvor denne meget efterspurgte vin kommer fra, er oftest Grenache. Og netop Grenache har mange egenskaber, som klæder juleanden. Alt afhængigt af udgaven kan det dog, lidt på samme måde som med Amaronen, også blive en tung julemiddag. Fra varme årgange kan Châteauneuf-du-Pape-vine være meget koncentrerede med en høj alkoholprocent. Afskrækker det dig en smule, så vælg en udgave fra årgang 2012 eller 2014, hvor drikkevenligheden generelt er i top og elegancen flot bevaret.

Et lidt lettere og mere prisvenligt alternativ - i lidt samme boldgade - er en god Rasteau eller Côtes-du-Rhône. Her kan man finde fantastiske udgaver, som fint kan matche juleanden. 

Grenache-druen findes ikke kun i det sydlige Rhône. I eksempelvis Spanien er druen også flittigt brugt. Her går den dog under navnet Garnacha. Mange af disse udgaver kan også være gode valg.

Det billigere og fantastiske alternativ til Châteauneuf-du-Pape

Oversøisk vin til jul

Generelt skal man ikke kimse af oversøisk vin - heller ikke, når det angår julevinen. Mange oversøiske vine, som fx argentinsk Malbec eller chilensk Carménère har både saft og kraft til at matche julemaden. Et frækt og atypisk eksempel herpå er Zuccardi Q Tempranillo. Tempranillo-druen er mest af alt kendt fra Spanien, hvor den danner grundlag i vinene fra Rioja og Ribera del Duero. Zuccardi har her givet den et dejligt argentinsk touch med svesker og lækre saftige tanniner, som gør den fantastisk som årets julevin.

Hvidvin til jul

Ja, nu rynker de fleste danskere på næsen! Hvidvin til anden! I må være gale! Nej, visse hvidvine gør det fantastisk som julevin. En stor del af de ansatte her hos Jysk Vin vælger faktisk denne generelt alternative løsning, da man nemt kan finde hvide udgaver, som både har den nødvendige syre, sødme og ikke mindst en dejlig befriende friskhed. Husk, at det absolut ikke er alle typer hvidvin, der kan klare opgaven. Du skal helst have en, der har en lille smule sødme - vel at mærke uden at det bliver ALT for sødt.
Her får du tre eksempler, som alle matcher julemaden.

Klassiske opskrifter på julemaden

Nok om vin i denne omgang. Vinen er jo ikke det samme, hvis maden skuffer. Derfor guider vi dig her på vej med nogle lækre juleopskrifter, så julemiddagen kommer sikkert i hus. 

Langtidsstegt andesteg

Den bedste opskrift på den klassiske langtidsstegte and. Intet mindre! Det er vores tidligere kantine-madmor, Mie, der deler sine hemmeligheder og tips til, hvordan juleanden bliver helt perfekt, saftig og sprød. 

Andesauce

En super lækker andesauce, som bruger skyen fra vores perfekte, langtidsstegte and. Er det jul, kan du også bruge de samme anbefalede portvine herunder til risalamande med kirsebærsauce ellers bare nyde dem til fx en dessert med chokolade og is.

Rødkål

Den klassiske hjemmelavede rødkål. Perfekt til jul! Denne rødkål er nem og ikke alt for krydret. Man skal huske, at rødkålen (kun) er tilbehør - og den helst ikke skal overdøve den lækre and, gås eller flæskesteg. Du kan med fordel lave den et par dage før.


Med ønske om en rigtig glædelig jul!

Se hele udvalget af julevin her

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.
Kontakt
JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44
Åbningstider butik
Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket