Hvorfor er det rette vinglas så vigtigt? Og andre tips om vinglasset
Emner: vinglas tips

Hvorfor er det rette vinglas så vigtigt? Og andre tips om vinglasset

Lad mig sige det sådan her. Det rette glas og den rette brug af glasset er uhyre vigtigt for oplevelsen af vinen.

Lad mig sige det sådan her. Det rette glas og den rette brug af glasset er uhyre vigtigt for oplevelsen af vinen. Men glasset kan selvfølgelig ikke redde vinen, hvis den ikke smager godt.

Se flere tips og tricks om vin her

Om forsamlingshusets ballonglas 

For dem, der kan lide at kræse om livets detaljer, vil jeg stærkt anbefale klare, gennemsigtige krystalvinglas med en pæn, stor bowle – gerne tulipanformet (dvs. smallere i glassets åbning).

Denne form har den klare fordel, at duftpartiklerne ikke spredes ud til siderne, men rammer dine næsebor, lige når du dufter til vinen. Når du nu har investeret i en god flaske vin, vil det være ærgerligt at gå glip af alt det, vinen byder på, på grund af et glas, der ikke kan ”klare opgaven”.

Som du måske nok kan gætte, giver plastikvinglas og små forsamlingshuse-ballonglas ikke den gode vin nogen chancer for at vise sine kvaliteter. Tværtimod er det spild af nogle ellers gode dråber. Brug ordentlige glas, også til festen.

Hvorfor er krystal så vigtig? Lav selv testen

Krystalglas har en ru overflade, som er med til at frigive de ønskede duftpartikler, som vinen gemmer på. Du kan selv teste det derhjemme.

Prøv at dufte til og opleve den samme vin i et billigt vinglas/ballonglas (eller endda i plastikvinglas, om du vil) og så efterfølgende i et stort tulipanformet krystalvinglas.

Jeg tror, at mange hurtigt vil konkludere, at investering i gode vinglas kan betale sig af den simple grund, at man får mere ud af sin vin.

Grassl - de bedste vinglas

Køb de fantastiske vinglas fra Grassl her

Hvor meget vin skal jeg skænke?

Idéen med det store glas er, at man kan slynge vinen rundt i det for at frigive duftpartiklerne, samt at vinen kan åbne sig.

Fyld derfor kun vin op til glassets bredeste punkt – og ikke mere. Det betyder selvfølgelig, at man skal holde bedre øje med sine gæsters glas, som ikke må blive tomme. Men der er nu noget lækkert og indbydende ved at sætte vinen i fokus på denne måde og lade folk at slynge vinen i glasset, så de virkelig får det bedste ud af vinoplevelsen.

Her kan man sige, at less is more.

Hvordan holder du vinglasset korrekt? 

Glasset holdes altid ved stilken – det er den rigtige måde at holde et vinglas på. Det er hverken for at være smart, eller fordi det ser mere elegant ud (hvilket det i øvrigt gør):

Hvis du holder om glassets bowle:

  • Bliver vinen hurtigt lun af varmen fra dine hænder. Det sker lynhurtigt og får alkoholen til at træde frem foran de fine duftnuancer.
  • Bliver det fedtet, og det er ikke nogen fordel, når man vil kigge på vinens farve. Det er no go!
  • Fra stilken kan du også bedre slynge vinen rundt i glasset for at frigøre duftpartiklerne lige inden, du skal dufte til vinen.

Hemmeligheden bag, hvordan du slynger vinen i glasset

De professionelle vinfolk slynger vinen i glasset i luften. Hvis du synes, det er svært at gøre uden at spilde, er her et lille hjælpe-trick.

Start med at få styr på slyngeteknikken ved at holde ved glassets stilk og glide det rundt i en lille cirkelbevægelse, mens glasset forbliver på bordet – ligesom hvis du vil tegne en cirkel.

Det får vinen til at køre rundt i vinglasset. Dermed iltes vinen, og de dejlige duftpartikler frigøres. Sæt næsen til glasset og duft.

Læs også: Sådan skal du vaske vinglas

Opbevaring af vinglas

Hvis du opbevarer glassene med åbningen nedad, risikerer du, at lugten fra reolens materiale trænger op i glasset. For at fjerne lugten skal glassene skylles med varmt vand inden brug, hvis de har de stået længe i denne position. Opbevar derfor helst glassene med åbningen opad.

Lugt til dit vinglas

Lugt til dit glas, INDEN du hælder vin i det. Det skal helst ikke lugte af noget, fordi det ellers vil påvirke din dufteoplevelse. Om nødvendigt, skyl det i varmt vand og tør det med et rent viskestykke. Så er du klar til at nyde et godt glas vin i et godt vinglas.