Vin til det store påskebord
Emner: påske

Vin til det store påskebord

De bedste vinvalg til påskemiddagen - her får du nogle gode forslag

Påsken er en af de vigtigste og ældste kristne fester, hvor vi fejrer Kristi opstandelse. Historisk set er påsken dog en israelitisk fest fra nomadetiden, hvor man fejrede foråret og kvægets frugtbarhed.

I dag er påsken i lige så høj grad forbundet med familiesamvær og -traditioner, og rundt omkring i verden fejres påsken således på mange forskellige måder – nogle er sjove, nogle er søde og nogle er (måske for udeforstående) ligefrem underlige.

  • I Polen kaster man spande fyldt med vand på hinanden som en slags rensning af sjælen.
  • I en by i det sydlige Frankrig laver de en gigantisk omelet af over 400 æg til hele byen.
  • I Grækenland kaster man lerpotter ud af vinduerne.
  • I USA finder børnene chokoladeæg i haven, som påskeharen har gemt – og her er både æg og haren symboler på fertilitet og genfødsel. I den forbindelse er der mange, der fejrer Jesu opstandelse fra de døde.
  • Og i Argentina tager alle familier en stor kage formet som et påskelam til påskegudstjenesten for at få den velsignet, inden man spiser den.

Her i Danmark handler påsken mere og mere om en hyggelig familiefest, hvor vi også hilser naturens fornyelse velkommen – nemlig foråret. Ja, vi pynter gerne op til påske i forårets flotte pastelfarver – lilla, gul og den friske forårsgrønne farve.

Og nogle gange falder påsken så heldigt, at vi har rigtig god mulighed for at nyde det skønne forårsvejr i påskedagene – forestil dig fx bladknopper på træerne, solen, der skinner og luner luften, og børnene, der løber udenfor, mens vi nyder, at vi endelig kan sidde i vores have.

Påsken byder også på dejlige traditioner i forhold til mad og drikke. Der er fx påskelam, påskebrød og påskebryg – og selvfølgelig de uundværlige chokoladepåskeæg.

I Jysk Vin glæder vi os også til påsken, og derfor har vi sammensat en bred vifte af spændende vinforslag som inspiration til dit påskebord.