Amarone

Hvad kendetegner en Amarone - og hvilke vine minder om den?

Amarone-vin - høj alkoholprocent og masser af frugtsødme! 

Hvad karakteriserer en god Amarone? Allerede i sin vinifikation er vinen helt særlig, fordi man laver den med vindruer, der er tørret på måtter i flere måneder - ja, rosinvin!
 
Druemosten og sukkeret er blevet meget koncentreret, og det giver en vin, som både har høj alkoholprocent (højt sukkerindhold som omdannes til alkohol) helt op til 16% (og ikke mere, da gæren på det niveau vil dø). Dvs., at en vis mængde sukker ikke omdannes til alkohol, hvilket dermed giver vinen noget sødme. 
 
Så vi har en vin, der både dufter og smager af tørrede frugter - især rosiner, der har noget sødme tilbage! Vin lavet på rosiner har en meget indsmigrende, frugtig smag, som giver lyst til mere.
 
Man kunne få lyst til at spørge - Hvorfor ikke bare lave ALT rødvin på denne måde? Her er et nogle grunde: 
  1. Det er langt fra alle druesorter, der forbliver spændende i smagen, efter de er blevet tørret.
  2. Nogle mere sarte druesorter kan evt. få problemer med svamp, mens de tørrer ud - især i de fugtigere vinområder (og i øvrigt er et anlæg til tørring af vindruer en meget dyr investering). 
  3. Det er ikke alle vinområder, der har tradition for at tørre druer, og tradition er noget af det vigtigste, når det kommer til vinstil. Blot nogle km nord fra Amarones hjem - Veneto - finder man Alto Adige. Der brænder man for at lave friske vine, der smager af frisk frugt frem for tørret frugt. Og det er dejligt, for hvor kedeligt ville det ikke være, hvis alle lavede vin på samme måde. 

Hvis du kan lide Amarone, vil du sikkert også kunne lide...

Men er du, som mange danskere, kæmpestor fan af Amarone (og lillebroderen Ripasso), kan vi anbefale dig, blot for variationen skyld, nogle andre vine, som deler lighedstræk med Amarone! Nemlig vine, der også har høj alkoholprocent og frugtsødme (og dem finder vi ofte i de varmeste vinområder). 
 
Her er blot få eksempler:
  • I selve støvlelandet kan du kigge mod Puglien, hvor man laver vine på druesorten Primitivo (alias Zinfandel), som når en høj alkoholprocent og smager af moden frugt såsom brombær.
  • Samme område byder også på druesorten Negroamaro, som giver bløde og runde vine med venlige aromaer af marmelade lavet på mørke bær. 
  • I Languedoc-Roussillon i Frankrig får druerne rigtig meget sol og udvikler således kraftige, smagsintensive vine med høj alkohol. Typisk en blanding af lokale druer, som bl.a. inkluderer noget Grenache, Syrah, Mourvèdre og/eller Carignan.
  • I Spanien og Portugal skal man også kigge mod syd - henholdsvis Priorat med sine varmende Carignan og Garnacha-vine og Alentejo, hvor de lange, solrige somre sikrer moden frugt med sødme og alkohol, f.eks. vine lavet på Aragonez (lokalnavnet for Tempranillo).
  • Fra de varme oversøiske vinområder, der byder på vine med masser af frugtsødme og alkohol - f.eks. Zinfandel fra Californien, Malbec fra Argentina og Shiraz fra Australien. 
Og listen kunne fortsætte, men fælles for dem er, at de alle er vine fra områder med lange, solrige, varme somre. Ingen af disse vine er naturligvis det samme som Amarone, men blot en anbefaling herfra om at prøve andre spændende vine, som vi mener, vil falde i en Amarone-elskers smag.
 
Alle vinene ovenfor anbefaler vi at servere ved en temperatur på max 18 grader (men nok tættere på 16), da en højere serveringstemperatur vil få den høje alkohol til at træde frem og kamuflere for de finere frugtnuancer. Det samme med Amarone - køl den nogle minutter, inden du serverer den, også hvis det er en kold vinteraften.

Se vores film om Amarone:


Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.
Kontakt
JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44
Åbningstider butik
Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket