Rødvin er danskernes foretrukne vintype og laves selvfølgelig hovedsageligt på blå druer.
Hos Jysk Vin fører vi et bredt udvalg af rødvine fra de kendte vinområder verden over. Vi tilbyder fri fragt ved køb over 699,- eller ved 6 flasker og afsender ordrer bestilt på hverdage inden 15:30 samme dag. I storbyerne er der desuden mulighed for levering samme aften ved bestilling inden kl. 10:00.
Den helt afgørende egenskab ved rødvin, som adskiller den fra andre vintyper er, at den er … ja, rød. Uanset hvilken slags rødvin går farven igen hos dem alle, men den kommer naturligvis i mange forskellige nuancer lige fra lys rød over rubinrød, rødbrun, mørkerød og rødblå til næsten sort.
Farven kommer fra skallerne (skindet) på vindruerne, idet rødvine hovedsagelig fremstilles af blå druer.
Skindet på disse druer indeholder tannin, der også er kendt som garvesyre. Tannin er en stærk syre, der stammer fra skindet, stenene og stilkene samt de træfade, som vinen lagrer på. Jo længere tid druesaften ligger sammen med skindet på egetræsfadet desto større bliver indholdet af syre. Garvesyren får munden til at snerpe sammen. I vinterminologi siges syren at give vinen struktur.
Rødvin består ofte af både blå og grønne druer
Trods nuancerne i farven er vinen i bund og grund rød. Til gengæld er farven den eneste egenskab, der er fælles for de talrige typer af rødvine.
Blandt de vigtigste blå druer er Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah, men også Cabernet Franc, Grenache, Gamay, Sangiovese, Nebbiolo, Barbera, Tempranillo og Zinfandel.
Rødvin fremstilles dog ikke udelukkende af blå druer, idet der også kan være en vis del grønne druer i nogle typer af den røde vin, for enkeltes vedkommende endda en temmelig stor andel.
Rødvin produceres over det meste af verden
Der findes tusindvis af druetyper, som anvendes til rødvine. De fleste er ganske anonyme, og kun nogle ganske få som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah er kendt uden for specialisternes kreds.
Rødvine produceres i dag overalt i verden, hvor klimaet er til det, lige fra de traditionelle vinlande som Frankrig, Italien, Spanien og Portugal og andre lande i Europa over Middelhavslandene til Afrika, Asien og de oversøiske i Syd- og Nordamerika og Australien.
Valg af rødvin til forskellige typer kød
Til måltidet er tørre rødvinedet oplagte valg til både rødt oksekød og lyst kød som kalv og lam, mens vildt kalder på en mere blød rødvin. Ved fjerkræ er det hovedsagelig alt tilbehøret, der afgør, om det skal være en sødlig, en krydret eller en frugtagtig rødvin.
Hvad er aroma og bouquet?
Når du møder begrebet aroma, refererer det til de primære og sekundære aromaer – dvs. aromaer, der er et produkt af de anvendte druetyper og hvordan de er blevet behandlet før og under selve gæringsprocessen. Bouquet, derimod, betyder, at der refereres til vinens tertiære aromaer. Da bouquet er et resultat af vinens modning, kan der går rigtig lang tid – i nogle tilfælde flere år – før en bouquet har udviklet sig. Lidt forsimplet kan man sige, at aromaer typisk kan være dufte som blomster, brombær, kirsebær, urter eller frugt, mens bouquet typisk kan være dufte som svampe, cedertræ, lakrids, læder, ristede mandler, ristede hasselnødder, kaffe, karamel, chokolade eller røg.
Hvordan opbevarer jeg bedst min vin?
Find et køligt rum uden for store temperatursvingninger - gerne omkring 12-14 grader. Opbevar flasker i mørke - dvs. tildækket, hvis der ikke er mørkt. Læg flaske ned.
Hvilken temperatur skal vinen serveres ved?
Vinens serveringstemperatur er uhyre vigtig for at få det bedste ud af vinoplevelsen. Jo varmere vinen er, jo mere vil alkoholen kunne duftes og dermed ”dække over” de finere frugtnuancer, som vi så gerne vil fange, når vi sætter næsen til glasset. I smagen føles vinen også tungere og skarpere. 13-15 grader for lette, tilnærmelige rødvine og 16-18 grader for kraftigere og tungere rødvine. Glem alt om stuetemperatur. Det er altid bedst at servere rødvinene lidt køligt, da vinens temperatur i glasset hurtigt vil stige til rumtemperatur.
Hvad er tanniner?
Tanniner er et stof, der sidder naturligt i rødvinsdruernes skal, i kernerne og i druernes stilke. Nogle druer, fx Cabernet Sauvignon, Nebbiolo (Barolo) og Syrah, har flere tanniner end andre. Man bruger mange forskellige ord, når man skal beskrive tanninerne i smagen. Tanninerne kan være alt lige fra beske, skarpe, grønne og snerpende (udtørrer munden) over markante til de mere ønskede kvaliteter så som bløde og søde med en lækker velouragtig eller fin tekstur.
Hvilke rødvine findes der?
Rødvin er en af de mest populære typer af vin, og der findes et væld af forskellige slags rødvine, der varierer i farve, smag og aroma. De mest populære druesorter, der anvendes til produktion af rødvin, inkluderer Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.
Hvordan vælger jeg rødvin til mad?
Det er en almindelig bekymring, især når man ønsker at imponere gæster eller nyde en god middag. En god grundregel er at matche intensiteten af maden og vinen. Jo mere kraftfuld og krydret en ret er, jo mere kraftfuld skal vinen også være.
Jysk Vin har rødvine til ethvert måltid og i mange prisklasser
Hos Jysk Vin finder du blandt andet franske, italienske og spanske rødvin til ethvert måltid – eller til at nyde for sig. Der er rødvine og hvidvine i forskellige prisklasser, men alle er af god kvalitet.