Vine til nytårsaften

Bordet er pyntet, champagneglassene står klar, og dørklokken ringer. Det er nytårsaften – alt skal være lækkert, og alle skal forkæles. Men hvad hælder du i glasset?

Som velkomstdrink kan du vælge en raffineret Champagne, en Sekt fra Tyskland eller en fin Crémant d’Alsace, som vil passe rigtig godt til kanapeer eller saltede snacks.

Til gengæld må den mousserende vin, når nytåret skydes ind ved midnat, gerne tilfredsstille vores søde tand og passe til kransekagerne. Det kan være alt lige fra en elegant demi-sec Champagne over en populær Prosecco fra Italien til den sødere Moscato d’Asti .

Og lige en detalje
Champagne – den eneste, der har rettigheder til det fine navn – kommer netop fra regionen Champagne i Frankrig. Bliv evt. klogere på Champagne her.

Alt andet kaldes mousserende vin og kan mere specifikt hedde Crémant (Alsace, Loire, Bourgogne), Cava (Spanien), Asti Spumante eller Prosecco (Italien), Sekt (Tyskland) eller bare sparkling wine.

4 TING, DU SKAL VIDE, NÅR DU SKAL HÅNDTERE CHAMPAGNE ELLER MOUSSERENDE VIN

1. SÅDAN ÅBNER DU EN FLASKE CHAMPAGNE ELLER MOUSSERENDE VIN

For det første er det et must, at vinen er kølet godt ned – enten ved at lægge den i køleskabet i 3-4 timer eller ved at sætte den i en spand med lige dele vand og isterninger i ca. 20 min.

Hav champagneglassene (champagne-flutes) klar. Behandl flasken forsigtigt. Fjern kapslen og metalnettet omkring proppen. Fra nu af kan proppen poppe ud når som helst, så vær forsigtig og hold flasken i en 45 graders vinkel – hele tiden væk fra dit og andres ansigt. Tag en stofserviet og hold på proppen med den. Drej langsomt flaske fra side til side, mens du holder proppen fast på samme sted.

Den stilfulde måde at åbne flasken
Fortsæt med at dreje forsigtigt på flasken og hold godt fast på proppen hele tiden, indtil den løsner sig helt med en diskret lyd og derved forbliver i din hånd. Voilà!

Fordelen med den stilfulde måde – i stedet for den måske lidt mere festlige måde at åbne flasken, hvor man lader proppen flyve ud med en poplyd – er, at boblerne bevares bedst.

Det kan jeg godt lide.

Den blærede måde (til Champagne!):
 

2. SÅDAN SERVERER DU CHAMPAGNE ELLER MOUSSERENDE VIN

Det handler om at bevare boblerne i vinen. Et godt tip er, at glassene skal være meget rene. Du kan fx skylde dem i meget varmt vand og tørre dem med et rent viskestykke inden servering. Hold glasset lidt på skrå i starten, så vinen hurtigere kommer i kontakt med glasset – hvorved udslippet af bobler formindskes. Hæld meget langsomt – først 1/3 i hvert glas, så igen 1/3 i hvert glas og til sidst fyldes glassene. Drej gerne flasken let, mens du rejser den op imellem hver servering, for at undgå at spilde.

3. SÅDAN HOLDER DU DIN MOUSSERENDE VIN KOLD

For at holde din mousserende vin kold kan du fylde en champagnekøler eller en meget stor skål med isterninger og vand og opbevare flasken deri imellem serveringer.

4. SÅDAN OPBEVARER DU EN ÅBEN FLASKE

Har du en rest mousserende vin i flasken, kan du evt. gemme det til dagen efter. Den bedste måde er at lukke flasken med en champagneprop med lukkefunktion, som ikke vil blive skubbet op af trykket.

Se hele udvalget af Champagne

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.
Kontakt
JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44
Åbningstider butik
Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket