Barbaresco - feminin og fantastisk
Emner: viden områder

Barbaresco - feminin og fantastisk

Hvordan adskiller Barolo og Barbaresco fra hinanden? Hvilken drue bruger man? Hvordan smager god Barbaresco, hvad har Gaja med Barbaresco at gøre? Alt det får du svar på i denne guide.

Barbaresco - dronningen af Piemonte

Barbaresco er dronningen af Piemonte. Vinene er drevet af elegance og et feminint touch, som står i smuk kontrast til områdets ubetingede og ofte mere potente konge, Barolo.

Men hvordan adskiller Barolo og Barbaresco fra hinanden? Hvilken drue bruger man? Hvordan smager god Barbaresco, hvad har Gaja med Barbaresco at gøre?

Alt det får du svar på i denne guide.

Barbaresco distriktet ligger nordøst for Alba ganske få kilometer fra Barolo. Selvom afstanden er kort, er forskellene mellem de to ofte mærkbare. Der findes mange analogier mellem de to typer: kongen og dronningen, storebror og lillebror, den maskuline og den feminine. Men er der hold i analogierne mellem Barolo vs Barbaresco?

Ja, det er der.

Jordbund, beliggenhed og lagringskrav

Markerne i Barbaresco ligger lavere end Barolo, hvilket gør Barbaresco en smule varmere. Derudover ligger Barbaresco tættere på Tanaro-floden, som også hjælper druerne til at modne tidligere end i Barolo. At druerne modner tidligere i Barbaresco, har en afgørende betydning for årgangsstabiliteten, da Nebbiolo er en drue, som modner sent, hvorfor den er i risiko for at blive ramt af efterårsfrost, storm, regn og hagl.

Derfor er årgangene mere stabile i Barbaresco end i Barolo.

Jordbunden i Barbaresco minder meget om den, der findes i Barolo-kommunerne La Morra og Barolo, som består af kalkholdig ler, der giver de elegante, frugtige og feminine vine. 

Barbaresco-vinene bliver hurtigere drikkemodne end Barolo, fordi tanninstrukturen er en smule lettere og lagringskravene kortere, hvilket også bidrager til en lettere stil. En ”almindelig” Barbaresco skal lagre minimum 26 måneder, hvoraf skal de 9 være på fad, mens en ”almindelig” Barolo skal lagre 38 måneder, hvoraf af 18 skal være på fad.

Er det en riserva, hedder kravene henholdsvis 50 måneder for Barbaresco og 62 for Barolo.

Nebbiolo - stjernen i showet

Nebbiolo er druen, der stjæler showet i både Barolo og Barbaresco.

Navnet Nebbiolo kommer af det italienske ord for tåge, ”nebbia,” som refererer til den efterårståge, der rammer vinmarkerne, inden druen høstes - for Nebbiolo modner nemlig sent.

Faktisk er det en drue, som både blomstrer tidligt og modner sent. Dette betyder, at den desværre er offer for vejrgudernes til tider hårde hånd, når der både er forårsfrost, efterårsfrost, regn og hagl. Heldigvis har druen en relativt tyk skal, som gør den relativt hårdfør. Selvom den har en tyk skal, er vinens farve altid lys, da skallen ikke indeholder ret meget farve. Men det, den mangler i farve, har den i tanniner og syre, som begge ligger højt.

Aromaprofilen byder på kirsebær, roser, læger, ler, anis, trøfler og mandler. Barbaresco er lettere og mere frugtig end Barolo med en større tilstedeværelse af rød frugt, hvor Barolo kan være mere potent, kompleks og animalsk.

Barbaresco er en vin, som kan udvikle sig flot i kælderen, fordi den både har en god struktur og frugtintensitet. Drik dem 5-15 år efter høståret afhængig af årgang. Dekanter gerne vinen 45 minutter til 2 timer før nydning.

Barbaresco og Gaja

Barbaresco hænger ubrydeligt sammen med navnet Gaja, der for alvor satte skub i områdets popularitet.

Huset blev grundlagt tilbage i 1859, men det var først i 1960’erne, da Angelo Gaja kom på banen, at tingene begyndte at tage fart.

Vinene var allerede i god kvalitet og kostede mere end de øvige Barbaresco’er, men Gaja ville mere. Derfor begyndte han i 1967 at tappe enkeltmarksvine, eksperimentere med franske fade og grøn indhøstning. Som led i planen om at gøre opmærksom på sine vine (nogle ville kalde det brandingstrategi) valgte Gaja at kalde sine enkeltmarksvinen noget andet end de navne, som markerne havde - dét skabte røre i andedammen!

Planen lykkedes, og huset høstede stor international opmærksomhed. I 1996 var Gaja på den igen, for denne gang besluttede han, at enkeltmarksvinene ikke længere skulle være Barbaresco DOCG, men i stedet ”bare” Langhe Nebbiolo, da dette gav ham friheden til at iblande op til 15% Barbera, for at blødgøre vinen.

Derudover introducerede han også internationale druesorter i Piemonte, fx Cabernet Sauvignon, og lavede en vin på denne kaldet "Darmagi," - hvilket betyder "sikke en skam," og formentlig var det det, som hans far sagde, da han hørte om dette projekt. 

Det er ikke kun i Piemonte, at Gaja slåt sine folder. Også i Montalcino og Bolgheri i Toscana er han på spil og senest på Sicilien! Selvom Gaja er ved at være oppe i årene, er der stadig fuld fart på, og den næste generation (5.) er kørt i stilling til at fortsætte projektet.

Køb Barbaresco her

Smag på Barbaresco: