Emner: viden

Pinot Noir

- sensuel og hysterisk! Pinot Noir er druen bag nogle af verdens absolut mest eksklusive vine, men hvorfor egentlig? Og hvad er det, som gør netop Pinot Noir til noget ganske særligt?

Sensuel, charmerende og hysterisk – essensen af Pinot Noir.

Pinot Noir er druen bag nogle af verdens dyreste og mest sagnomspundne vine, men også druen bag charmerende, solkyssede udgaver fra USA og andre steder i verden.

Er du nysgerrig på, hvorfor Pinot Noir er noget særligt, er dette en guide for dig. Den tager dig igennem druens kendetegn, krav til sine omgivelser, vinifikation, smag og stilarter. Derudover giver den et overblik over, hvor i verden du finder god Pinot, og slutteligt får du en indsigt i, hvad der passer til vine på Pinot Noir.

Hvorfor er Pinot Noir noget ganske særligt

Grunden til, at Pinot Noir er så eftertragtet, er, at den har en ganske særlig evne til at ”smage af sit ophav” og vise det terroir, som den er født af. Verdens mest eksklusive vine er netop lavet på Pinot Noir, fordi denne drue kan kommunikere den givne marks karakteristisk bedre, end nogen anden drue kan. Vinproducenter verden over har forsøgt at kopiere dette - men det er svært.

For Pinot Noir er en rigtig diva. For at opnå finesse, koncentration og elegance kræver druen nemlig nogle helt særlige forhold.

For det første skal klimaet være køligt. Er klimaet for varmt risikerer man, at druen mister sin fine syre og bliver for ”mamelade-agtig” i frugten. Det kølige klima sikrer, at den ellers tidligt modnende drue får en langsom vækstsæson og ikke bliver ”presset” til at modne både aromaer og sukkerindhold for hurtigt. For det andet præsterer druen også bedst i kalkholdig jordbund, da dette er med til at fremme syreproduktionen i druen. 

Pinot Noirs paradoks

Samtidig med at Pinot Noir trives i et køligt klima, er det en drue som både blomstrer og modner tidligt. Dette giver nogle udfordringer, da de kølige områder som fx Bourgogne døjer med forårsfrost. Rammes Pinot Noir af forårsfrost, risikerer den at blive ramt af coulure (dårlig frugtsætning), som betyder, at mange af de blomster, der skal blive til druer, ikke udvikler sig. Derfor balancerer Pinot Noir altid lidt på kanten af succes, hvis den har sine optimale kølige forhold.  

Pinot Noir har en tynd skal, lavt indhold af tanniner og pigmenter. Dette betyder, at vinen altid er relativt lys i farven i modsætning til andre mastodonter som Cabernet Sauvignon og Syrah. Aromaerne er domineret af røde frugter, men derudover formes aromaerne af vinfremstillingen, terroir og lagring.

Derfor kan Pinot Noir både optræde som let, saftig og charmerende, men også som en kompleks, elegant og intellektuel!

Men hvor skal man så lede helt præcist?

Alsace

Alsace ligger i grænselandet mellem Frankrig og Tysklang og har fungeret som ”oversætter” for druens succes i Frankrig og videre over til Tyskland. Faktisk er Pinot Noir den eneste blå drue i Alsace og en del af de fire druer, som man må bruge, når man lave Alsace Grand Cru (de øvrige er Muscat, Gewürztraminer og Pinot Gris). Især med klimaforandringerne har vinene opnået mere koncentration, karakter og substans.

Spätburgunder aka Pinot Noir

I Tyskland har Pinot Noir fundet sig godt til rette - så godt, at den har fået sit eget tyske navn, Spätburgunder. Den nordlige beliggenhed med lange lyse dage og en relativt kølig vækstsæson gør områder som Baden og Ahr i Tyskland ideelle for Pinot Noir. Også her har klimaforandringerne gjort noget ”godt” for modningen af Pinot Noir, hvor stilen er blevet mere koncentreret og ”burgundisk.”


I Baden i det sydlige Tyskland, hvor den udslukte vulkan Kaiserstuhl troner op, laves der fremragende Pinot Noir-vine (under navnet Spätburgunder). Foto: Weingut Michel.

Pinot Noir fra Australien

Elegante, slanke og kølige rødvine er normalt ikke noget, som man forbinder Australien med - land of shiraz! Men når man husker på, at landet er på størrelse med Europa, er der selvsagt også kølige områder, hvor Pinot Noir kan trives. Nordøst fra Melbourne ligger Yarra Valley, som både har et "cool" klima og navn! Herfra kommer verdensklasse-Pinot Noir, der giver Bourgogne kamp til stregen. Derudover er Tasmanien også leverandør af elegante og stringente Pinot’er, der får mundvandet til at løbe. Vinene fra Giant Steps er eksempel herpå,

Kølige Californien

Selvom det generelt er varmt i Californien, findes der også her lommer af køligt klima, der er garant for elegante Pinot’er med nerve og elegance. Dog er stilen for californisk Pinot Noir mere varm og moden i frugten end dem fra de meget kølige områder. Disse Pinot’er kan være mere tilgængelige, fordi syren ikke er så aggressiv og frugten mere moden og sødmefuld. Russian River Valley og Sonoma er områder, hvor der er stor indflydelse fra kysten, som har en kølende effekt, hvilket giver vinen er ”kølighed” i et ellers varmt klima.

Køb Pinot Noir her

Smag på Pinot Noir