Bundfald i vin
Emner: viden

Bundfald i vin

Sådan fjerner du nemt bundfaldet i din vin

Bare rolig - det er ikke farligt for dit helbred. Det er bare ikke så lækkert at få i munden.

Bundfald kan nemt fjernes

Rødvine, som kan danne depot, er typisk dem fra klassiske vinområder - fx Bordeaux, kraftigere Rhône-blends eller nord Rhône, Barolo, Barbaresco, Bolgheri og supertoskanere, Brunello, Douro, rødvine fra Napa Valley, store vine/topvine/ikonvine fra den nye verden, Malbec, Tannat, Shiraz, osv. Disse kan med fordel dekanteres. 

Står du med en flaske, vin der sandsynligvis har depot - måske kan du skimte de grimme mørke pletter, som typisk ligger langs på flasken?

Her er nogle tips, til hvordan du behandler flasken for at få det bedst ud af den – bogstaveligt!

 

Løsningen er at behandle flaske med nænsomhed og at dekantere vinen.

Sådan gør du:

  • Har din flaske nogle års lagring bag sig, skal du være opmærksom på, hvordan du håndterer den. Jo mere du flytter rundt og vipper flasken, jo mere fordeler du bundfaldspartiklerne i vinen. Derfor anbefaler man at stille flasken op, (endda) et døgn før du skal drikke den. Så lægger det meste af bundfaldet sig i bunden af flasken. Alternativt kan du have den liggende i en vinkurv, så alt bundfald ligger langs flasken, præcis som da den lå i din vinhylde.
    Flasken åbnes forsigtigt i den position, du nu har valgt (stående eller liggende) - og bestemt ikke ved at få proppen til at poppe ud, for det skal nok få alt depot til at hvirvle rundt over det hele! Nænsom og rolig håndtering er sagen. 
     
  • Dekantering i dette tilfælde betyder at overføre vinen langsomt fra flasken til en anden beholder, mens man holder øje med (måske med hjælp af et stearinlys/lyskilde under flaskehalsen) ikke at få bundfaldet med. For de mindre tålmodige kan omhældning igennem et tefilter fjerne grumset. For resten har jeg hørt mellem vinrækkerne, at en sjat rødvin MED BUNDFALD skulle gøre ekstragodt i gryderetter og kødsaucen. Så intet går til spilde! Prøv det og vurdér selv.

Læs også om vinsten her.