7 tips om det gode “vin og mad”-match

7 tips om det gode “vin og mad”-match

Få 7 tips til at kombinere mad og vin bedst muligt.

Prøv at lege med disse retningslinjer og husk, at målet er nydelse – dvs. at hvis du fx ikke kan lide kraftige vine, må du vælge en lettere vin, der matcher maden så godt som muligt.

1. TAG HENSYN TIL, OM RETTEN ER TUNG ELLER LET

Der findes letfyldige, mellemfyldige og fyldige vine.
Lidt ligesom skummet-, let- og sødmælk fylder munden på hver sin måde.

Lette retter med letfyldige vine, tunge retter med fyldige vine – de må ikke overdøve hinanden.

2. TAG HENSYN TIL RETTENS SØDME

En ret med sødme kræver en vin med mindst lige så meget sødme.

Tager man ikke højde for dette, vil vinen virke meget syrlig.

3. DET BEDSTE MATCH TIL FEDE RETTER

Mørkt kød: Fed mad – fx andesteg eller kødretter med sauce – har godt af rødvine med tanniner (garvesyre), alkohol og syre til at rense munden – hvilket endda også hjælper med fordøjelsen.

Hvidt kød: Fed fisk – fx laks eller hvidt kød med cremede saucer – passer rigtig sammen med en hvidvin med god fylde.

 4. VIN OG LANDETS CUISINE

Italiensk vin passer typisk godt til italiensk mad fra samme område, fransk til fransk osv.

Jeg synes, at det af en eller anden grund tit passer ret godt sammen.

5. MADENS FARVE INSPIRERER TIL VINENS FARVE

Groft sagt: hvidvin til lyse retter, rosé til farverige retter, rødvin til mørke retter.

Det er bare et generelt tip, som jeg fik af en winemaker for mange år siden.

 6. HVIDVIN TIL FISK – RØDVIN TIL BØF… FOREVER EVER ??!

En sikker no-go er skaldyr med rødvin.

Men nogle fiskeretter, fx tunsteaks eller en fiskeret med tomatsauce, kan sagtens serveres med en let rødvin, fx en Beaujolais eller Bourgogne.

En mager bøf fremhæves af en let- eller mellemfyldig rødvin, mens et federe stykke oksekød kræver en fyldigere rødvin med tanniner for at rense den fede fornemmelse i munden.

Kalvekød serveres gerne med lettere rødvine eller rosévine.

7. KRYDDERIERNES MAGT

Retter med stærke krydderier – fx asiatisk og mexicansk – vil have godt af hvidvine med en anelse sødme eller frugtige rødvine med bløde tanniner. 

Friske krydderurter som basilikum, citrongræs og mynte passer fortrinligt til forfriskende hvidvine, fx en tør Riesling, Grüner Veltliner eller Sauvignon Blanc.
Riesling og rosmarin passer specielt godt sammen.

Intense krydderurter som salvie og timian er tit bedst med letkrydrede rødvine, fx fra Rhône, eller urteagtige Sangiovese-vine fra Toscana.