Vinsten - de falske diamanter…
Emner: viden

Vinsten - de falske diamanter…

Hvad er vinsten - og hvordan opstår de? Få svaret her

Vinsten er harmløse og smagsløse diamantlignende krystaller, som forekommer naturligt i vin. Man kan se dem på proppen - på den flade side, der har været i kontakt med vinen. Men de kan også flyde i selve vinen - de skinner og har rød farve i rødvine og er tydeligst i hvidvine - som bittesmå glasklare krystaller. Du vil oftest møde dem i vine, der ikke har været igennem kuldestabilisering inden aftapningen, fx nogle Chablis-vine og tyske hvidvine. 

Kuldestabilisering går ude på at køle vinen ned til under 0 grader i nogle dage, hvilket får vinsten til at krystallisere (kan nemt filtreres væk). Det kan også være koldt nok i vinkælderen om vinteren - og dermed sker der en naturlig kuldestabilisering - hvorfor producenten kan vurdere, at yderligere stabilisering af vinen efterfølgende ikke er nødvendig (ikke af dovenskab, men fordi hver behandling/håndtering af vinen vil tage nogle af vinens aromaer, smag og tekstur). I rødvin bundfælder vinsten (tartrates på engelsk) typisk i fadet ved længere tids lagring, men det kan også filtreres væk efter kuldestabilisering.

Vinsten dannes, når vinsyre kobler sig sammen med kalium - to helt naturlige elementer i vindruerne. Men selvom vinsten er naturlig og harmløs, kan det være ubehageligt at få i munden. Så er der vinsten i din vinflaske, kan du selv filtrere vinen med en tesi eller blot skænke/dekantere vinen forsigtigt, så krystallerne forbliver i flaskens hals.

Læs om bundfald her