Boost din vinviden: Sådan opbevarer du bedst din vin

Boost din vinviden: Sådan opbevarer du bedst din vin

Nemme og tilgængelige tips til opbevaring af dine vinflasker – også hvis det bare er for en kortere periode.

Har du fået lækre og indbydende vingaver fornyligt? Eller har du måske stadig nogen flasker tilbage fra julen? 
Er du i tvivl om, hvordan du bedst opbevarer dem?

 

Jeg har sammensat nogle nemme og tilgængelige tips til opbevaring af dine vinflasker – også hvis det bare er for en kortere periode.

 

Lad os dog starte med, hvad du IKKE SKAL GØRE.

Det værste du kan gøre mht. opbevaring af vin er: 

1. Opbevaring et lunt sted, fx i køkkenet!
Står din vin ved siden af ovnen, på en høj hylde eller (endnu værre) oven på køleskabet, udsætter du vinen for noget nær den værste behandling, den kan få. Al den kvalitet, som winemakeren med stor passion har sørget for at komme i flasken, går nemlig desværre hurtigt tabt.

Problemet med disse opbevaringssteder er, at de er alt for varme og har store temperatursvingninger. Af samme grund bør du ikke lade vinen ligge længe i bilen på en varm dag.

VINTIP: Når rødvinen opbevares ved rum-/stuetemperatur, er den også for varm til at servere. Alkoholen vil opleves stærkere og dermed dæmpe de fine duftnuancer. Det er synd! Servér dine rødvine køligere. Læs mere om vinens serveringstemperatur.

2. Opbevaring et lyst sted. Helt NO GO.
Som det forholder sig med mange andre væsker, fx din yndlingsparfume eller den gode olivenolie, ødelægger lyset vinens fine duft- og smagspartikler og giver den alt for tidligt ældningstegn.
Så opbevaring et lyst sted – den går ikke.

3. Stående opbevaring.
Der sker ikke noget, hvis din flaske står nogle dage inden brug, men ved du ikke endnu, hvornår du skal nyde vinen, kan du lige så godt gemme dine flasker i liggende position.

Hvorfor nu det?

Når vinen står, bliver korkproppen tør, hvis ikke den er i kontakt med vinen. Med tiden vil en tør prop krympe og lade ilt sive ind. Når vinen kommer i kontakt med ilt, udvikler den sig hurtigere – og i værste fald kan den ende med at blive oxideret. Du kender måske oxidering fra det, der sker, når du fx skærer et æble, og det bliver brunt og mister sin friske smag.

4. Shake it not up!
Rystelser, fx fra køleskabet eller andre husapparater, eller hvad det nu kan være (sønnen, der spiller trommer!), giver vinen uro og lader dermed ikke de fine partiker udvikle deres magi, som de nu kan. Her er især tale om tanninrige rødvine, som tit har godt af at lagre i nogle år.

5. Sidste fjende er fugtigheden (eller måske snarere mangel på den).
Det er også et af de elementer, som påvirker vinen, men dette er mere et langtidsopbevaringsproblem.

Det danske klima er ikke så tørt, som andre lande, hvor lav fugtighed kan være et endnu større problem (igen, proppen tørrer ud for hurtigt, og vinen i den liggende flaske begynder at sive ud, samtidig med ilten sniger sig ind).

Det bedste du kan gøre for dine vine mht. opbevaring er:

  • Find et køligt rum: fx under trappen, i bundet af et garderobeskab i et køligt rum eller ideelt set i kælderen. Eller hvis du vil nørde lidt, så køb evt. et decideret vinskab, hvor temperatur og fugtighed kan styres.
  • Ideel temperatur: 12-14 grader.
  • En vinreol kan også være med til at give dig en flot og funktionel opbevaringsløsning. Derved sikrer du dine vine ligger forsvarligt - og vinene præsenteres flot. Vær dog opmærksom på, hvor du placerer den mht. sollys og temperatur.
  • Undgå for alt i verden temperatursvingninger (dvs. at stabile 15 grader også er rigtig fint).
  • Garagen er tit for kold, lugter og har store forskelle i temperatur og fugtighed i løbet af året. Køleskabet er for koldt, rystende, lugtende og tørt.
  • Opbevar flaskerne mørkt. Tildæk evt. vinene med et rent tæppe, hvis der ikke er mørkt nok.
  • Læg flaskerne ned et stille sted.
  • Sørg for, at der ikke er en stærk/skarp lugt i rummet, da det også kan trænge igennem korkproppen.

Og som kvinde og vinnørd vil jeg lige tilføje et ekstra touch som forslag til en funktionel opbevaring:
Lav gerne dit helt eget hjemmelavede vinkort (i en notesbog eller fx i Vivino-appen), hvor du bl.a. skriver, hvem du fik vinen af, hvornår du fik den, hvor lang tid den har gavn af opbevaring, og evt. hvilken type mad der vil passe til vinen.

Og tilføj samtidig også dine smagsoplevelser.

Det synes jeg personligt, er både nytænkende og en god måde at udvikle – og huske – sit vinkendskab på!

Hvor lang tid en bestemt vin skal opbevares, er en helt anden og længere snak, som jeg gerne vil uddybe en anden gang.

Men kort fortalt er de fleste vine solgt på markedet i dag drikkeklar – eller i hvert fald kræver de ikke langvarig lagring.