Hvordan smager man på vin?
Emner: viden tips

Hvordan smager man på vin?

Vi hjælper dig med at blive klogere på din vin og smage den som en mester!

Hvem af os kan sige sig fri for at sidde og spise en middag uden egentlig at tænke over, hvordan maden smager? eller for den sags skyld vinen. For mon ikke størstedelen af vin bliver indtaget, uden at der tænkes videre over, hvordan den enkelte vin egentlig smager? Og hvis man gør, hvor mange kommer så over stadiet god/dårlig? 

Dybest set handler det om fokus. Maden smager altså bare bedre, såfremt man er fokuseret på, hvad man indtager. Og det samme gælder vinen. For vi synes ærligt talt, det er en skam, hvis man ikke får den bedst mulige oplevelse med sin vin og dermed mest mulig valuta for sine penge. 

Vi hjælper dig derfor på vej med nogle teknikker til at smage på vin. Og hvis du så bidrager med lidt fokus – så lover vi dig nogle helt andre vinoplevelser end blot god/dårlig-stadiet.

Vælg det rigtige vinglas og hæld den rette mængde op

Først og fremmest har dit valg af vinglas enorm betydning for oplevelsen. 
Få vejledning til at vælge det rigtige vinglas her.

Hæld så vinen i glasset. Begå ikke den fejl, at hælde for meget vin i glasset. Har du det tulipanformede glas fremme, skal du maksimalt hælde op til det bredeste punkt. Rent faktisk gerne noget mindre afhængigt af dit valg af glas. Der skal nemlig være plads til at slynge vinen i glasset, hvilket vi beskriver nærmere herunder.

Se – duft – smag – føl

Vinens farve

Selvom mange siger, at man også ”smager med øjnene”, så har vinens udseende jo ikke direkte indvirkning på smagsløgene. Dermed ikke sagt at farven er uden betydning. Vinens kulør kan nemlig fortælle meget om vinen. Nogle druesorter giver fx en mørkere farve end andre, og samtidig ændrer en vin også udseende med alderen. Derudover kan varme årgange også have en mørkere kulør end køligere årgange. 

Hvidvine bliver generelt mørkere med alderen.
Rødvine bliver lysere med alderen og får med tiden en orange/brunlig kant.

Slutteligt skal man ikke underkende den enkelte vinproducents produktionsmetoder. Mange producenter af konsumvin er udmærket klar over, at vinens farve har en psykologisk effekt på forbrugeren, hvorfor man i produktionen vælger at benytte sig af dette. Både på naturlig vis, men også via tilsætningsstoffer. Vinens farve er dog sjældent noget direkte kvalitetstegn.

Se på vinen. Er den uigennemsigtig eller transparent, klar eller grumset. Ser den i det hele taget appetitlig ud?

Vinens duft (bouquet)

En vins duft er generelt en undervurderet faktor. Faktum er, at vi i munden rent faktisk kun har fire (fem med umami) smagssancer (sur, sød, salt, bitter), mens lugtesansen kan opfange et utal af nuancer. 

Slyng vinen

Slyng vinen rundt i glasset. Og nej, det er ikke et popsmart fænomen at gøre dette. Duften frigives på den måde i langt større grad, hvorfor du vil opleve langt flere nuancer ved at benytte dig af denne teknik. Det kræver lidt øvelse – og måske lidt plettet tøj undervejs. Prøv evt. at starte med at dufte til vinen, inden den slynges i glasset og dernæst efter - så vil du opleve forskellen. Se også vores afsnit på Jysk Vin Play om, hvorfor man svinger vinglasset her.

Se hvordan du fjerner rødvinspletter her.

Hold vinglasset på skrå og sæt næsen ind over kanten. Hvad dufter vinen af? (solbær, hindbær, blomme, chokolade, tobak, svampe, skovbund, krydderurter, våde sten, brændt gummi, brugt sportstaske, vådt pap). Ja, der kan sættes mange sjove ord på vin - nogle mere kreative end andre. Og en duft af fx vådt pap kan være et pejlemærke for en prop-syg vin. Brug evt. nedenstående ”aroma-hjul” fra Wine Folly som inspiration.

Prøv at sætte ord på nuancerne og dernæst duftens koncentration og kompleksitet. Tiltaler duften dig i det hele taget? Er den elegant og forfinet, eller er den voluminøs og fremtrædende? Kommer duften væltende op af glasset, eller skal man koncentrere sig lidt ekstra for at lede efter nuancerne? Duften kan også være ”lukket” – et ord, der egentlig blot beskriver, om duften er lige så givende som forventet.

Aroma flavour chart by Wine Folly
© Wine Folly

Smag på vinen

Tag en tår vin ind i munden - ikke blot et par dråber, men gerne en lidt større tår, så du får hele fornemmelsen med! Hold vinen i munden nogle sekunder og få en fornemmelse af sødmegraden, syreniveauet, teksturen (blød, rund, skarp, saftig) mv.

Prøv at slubre vinen (tage luft ind i munden)

Når du har holdt vinen i munden et par sekunder, prøv så at tage luft ind i munden og få vinen godt ud i mundhulen. Gør det gerne i 10-20 sekunder. Det er en teknik, der kræver lidt øvelse, og som der på mange ikke-vininteresserede kan forekomme nærmest uappetitlig. Det skal du dog ikke lade dig påvirke af, for der er en klar mening med galskaben. Når du slubrer vinen, får du aktiveret smagsløgene i langt større grad, mens aromaer samtidig frigøres og transporteres til samme sted i hjernen, som det var tilfældet, da du duftede til vinen. Derudover får du også en helt anderledes fornemmelse af vinens tekstur, tanninniveau og koncentration.
Synk dernæst vinen (eller spyt den ud) og brug derefter et halvt til et helt minut på at fornemme vinen. Hvor lang er eftersmagen? Har den potentiale? Er den i balance? Hvordan er dit helhedsindtryk af vinen i det hele taget?

Skriv om vin

Hvis du gerne vil blive en bedre vinsmager, kan det anbefales at tage noter. Det er meget lærerigt at sætte ord på vin - og med tiden vil det også hjælpe dig til at blive en bedre vinsmager og for den sags skyld blive bedre til at gætte vine til blindsmagning.
Læs mere om, hvordan du afholder vinsmagning her.

God fornøjelse med din næste vin!