Vinsnobberi

Vinsnobberi

...distinktive vine er hemmeligheden bag anerkendelse og højere status og prestige

Lad os lige få noget på det rene: Vin er et landbrugsprodukt og en social naturdrik, som har overlevet i flere tusinde år, fordi den vækker vores sanser og giver os nydelse.

Men hvordan kan det så være, at vin i nogle kredse er blevet et element, som forhøjer status og giver prestige? Jeg synes, at vinen skal ”back to the loving place”. Dér, hvor målet er nydelse, ikke prestige. Dér, hvor prisen svarer til kvalitet og smag. Og dér, hvor vi også respekterer de passionerede mennesker, der har været med til at lave denne fantastiske drik.

Vennerne skal imponeres af den gode smag og af den gode mad- og vinkombination – ikke af vinens navn eller de mange titler og præmier, den har høstet.

Smag på vinen og beslut dig, om du kan lide den eller ej. Smag så på vinen til maden og mærk, hvordan det hele spiller sammen. Nydelsen er målet.

“… det er dårlig etikette ikke at forstå vinetiketten!”

Personligt kan jeg godt lide at vide, hvad jeg kan forvente, når jeg læser Châteauneuf-du-Pape eller Grüner Veltliner på vinetiketten eller skal smage en Vintage Port fra 1977. Men det tager flere år at få kendskab til vin.

Faglig ekspertise kræver, at man dyrker vinkendskab på et intenst og højt plan, at man nørder en del, og at man smager mange forskellige vine. Og det hjælper utrolig meget at rejse til de forskellige vinområder for at lære deres karakteristika at kende.

Der er et hav af vine. Hvordan skulle vi kunne huske og forstå betydningen af alt det, der står på etiketten (ofte på fremmedsprog), uden at have investeret tid og dedikation i gradvist at opnå kvalificeret viden?

Jeg stemmer for, at vi i stedet for lader vores sanser guide os i forhold til, hvad vi kan lide at opleve.

 

Nice to know vs. need to know

”… Det er pinligt ikke at vide alt om vin!”

Der er en generel og måske endda indforstået forventning til, at man bør vide alt om vin (det modsatte er pinligt) – og at man desuden skal vide noget om vin for at kunne vurdere drikken. Tit forholder det sig således, at den person, der lader til at vide mest (om vin) i selskabet, nærmest enerådigt kan udtale sig om væsken, mens de andres vurderinger er underordnede.

Og der er mere. Jeg har lagt mærke til, at det for nogle kan være pinligt ikke at vide med sikkerhed, hvad man skal gøre eller ikke gøre med hensyn til den praktiske håndtering af vinen – altså the do’s and the don’ts. Det kan være alt lige fra opbevaring og dekantering til vinens rette temperatur, og hvilken mad der passer til den specifikke vin.

Til dels er det nok vinverdens egen skyld, da den ofte har det med at fremstå meget teknisk – fx i forhold til vinområder, druetyper og produktionsmetoder, men også i forhold til det sprog, der under tiden anvendes til at beskrive vinen, med alle de fine udenlandske ord, som man bare skal kunne udtale ”à la perfection”.

Men lad os tale lidt om alle disse forventninger til vinviden, som jeg ønsker at gøre op med, fordi de ender med at hæmme vores sanser frem for bare at lade os nyde det, vi har i glasset.

Faktisk behøver man ikke vide noget om vin til at kunne vurdere den med sine helt egne, meget personlige smagsløg. Alt for mange gange har jeg hørt folk spørge følgende, efter at de har smagt på en vin:

”Er det her så en god vin?”.

Hvortil den mest vinerfarne ved selskabet forventes at svare. Denne procedure er helt forkert! Spørgsmålet burde derimod altid være:

”Kan JEG nu lide denne her vin?”

Og svaret skal komme fra dig selv – ja, uanset hvor fint et hus vinen kommer fra, og hvor dyr flasken har været. Lad dine smagsløg vurdere. Når det handler om vin, må målet aldrig være at imponere. Målet bør altid være nydelse. Enig?

Med hensyn til kendskab til vin (og den store vinverden) vil jeg sige, at man selv må afgøre, hvor meget man har lyst til at lære. Der er ikke noget, man absolut skal vide. Men har du selv interesse for vin, vil du med sikkerhed få mere ud af dine vinoplevelser ved at lære lidt om denne fantastiske verden.

Lad det ske i dit eget tempo. Læs om druerne, om de forskellige områders karakteristika, om de mere praktiske ting (fx den tilpasse vintemperatur eller de passende vinglas), vær nysgerrig og kritisk og husk at stille spørgsmål, alt imens du smager på masser af forskellige vine og fokuserer på at danne dine personlige erfaringer og vurderinger.

Nyd at fordybe dig i denne store verden fyldt med passionerede mennesker og læg mærke til, hvordan din smag udvikler sig i denne proces.

Og forresten, vi bliver aldrig færdige med at lære om vin.