Guide til østrigsk vin
Emner: viden områder

Guide til østrigsk vin

Bliv klogere på vin fra Østrig - og hvordan en skandale førte landet mod topkvalitet.

Østrigsk vin
- og skandalen, der førte landet helt frem i bussen

Vi har set det før. I Rioja, Beaujolais mv. Vinområder med succes, der falder så dybt, lærer af det - for derefter at rejse sig med manér.

Østrig er om nogen også et eksempel herpå. For hvem har ikke hørt om ”kølervæske-skandalen” i midt-80’erne, som virkelig tog pusten af østrigsk vineksport? Før dette var østrigsk vin nemlig vældig populært, og landet eksporterede i omegnen af 50 millioner flasker årligt. Skandalen ramte - og pludselig eksporterede landet kun ca. 5 millioner flasker!

Misæren bestod i, at analyser af vine fra en håndfuld producenter havde vist spor af stoffet diethyleneglycol, som blandt andet også benyttes i frostvæske. Egentlig var der kun tale om få producenter - og stoffet, som var tilsat for at give fylde og sødme til vinen, var end ikke tilsat i skadelige mængder. Men skandalen blev hurtigt spredt til andre lande. Og fra at være et respekteret, historisk vinland, som havde produceret vin før romertiden, sank Østrigs mangeårige vinrenommé i knæ med et fingerknips.

Heldigvis tog østrigerne hurtigt affære og indførte vel nok verdens skrappeste vinlovgivning, hvorfor mange af vinene i dag er af fremragende kvalitet. I forhold til den tyske nabo mod nord er bundniveauet i Østrig højere. Javel, der produceres fantastiske vine i Tyskland, men mængden af ligegyldig vin er simpelthen bare mere udtalt i Tyskland.

I bagklogskabens klare lys var skandalen måske noget af det bedste, der er sket for østrigsk vin. For i dag er østrigsk vin mere anerkendt end nogensinde før. Og dette med god grund.

I en stortest af østrigsk vin i Jyllands-Posten i 2022 konkluderede vinanmelder Morten Bundgaard da også følgende efter at have smagt sig igennem et væld af vine:

”Målt på beplantning og volumen er landet blottet for betydning, det er ikke engang halvt så stort som Bordeaux alene, men målt på mere kvalitative parametre som bæredygtighed, særpræg og ikke mindst kvalitetssikring har østrigerne været helt ufatteligt stærke og konsistente i de seneste 20 år.”

Den grønne garde

Grüner Veltliner er kongen af Østrig. Ja, vel nærmest at betegne som landets nationaldrue, der typisk frembringer slanke, elegante hvidvine med udtalt syre og toner af citrus, hvide blomster, agurk og hvid peber. Og det er den heldigvis stadig.

For en kendt blindsmagning tilbage i 2002 med topkvaliteter af østrigske top-grünere blandt franske top-chardonnay’er (fx Montrachet og Corton Charlemagne!) til langt højere priser faldt nemlig primært ud til østrigernes fordel. Heldigvis lod østrigerne sig ikke forfalde til storstilet at satse på Chardonnay. Og derfor er ”Grüneren” stadig den vigtigste druesort. Heldigvis - for Grüner Veltliner er sin egen. Og da den kun i særdeles begrænset omfang dyrkes uden for Østrig, har de den stort set også for sig selv.

Riesling er østrigernes næstvigtigste grønne drue, som også her frembringer skarpe og mineralske vine af tårnhøj kvalitet - her får de dog skarp konkurrence fra bl.a. Tyskland og Alsace.

Typisk plantes Riesling på de højere beliggende marker, mens Grüner Veltliner trives bedre i lidt lavere luftlag. Og derfor ser man da også, at flertallet af vinhusene producerer vine på begge.

Landets bedste eksempler kommer fra Kamptal, Kremstal og Wachau

Bründlmayer – mesteren i Kamptal

Weingut Bründlmayer har til huse i Langenloiser i Kamptal og er efterhånden at betragte som en af Østrigs mest eftertragtede producenter. Siden 80’erne har Willi Bründlmayer stået i spidsen for vingården, der dyrker deres eftertragtede markbesiddelser efter biodynamiske principper. Dette tæller parceller på fx Lamm og Käferberg, hvor især Grüner Veltliner stortrives, mens den ikoniske Heiligenstein-skråning ligger jord til husets mest eftertragtede Riesling-vine.

  "Willi Bründlmayer er en af områdets pionerer og rykker til stadighed grænsen for, hvor intens og statelig Grüner Veltliner kan blive...Jeg kan ikke få nok!"
- René Langdahl, Gastro

"...a beacon for Austrian wine."
- Jancis Robinson

Malat – terroirtro vine fra Kremstal

Weingut Malat er historien om et mere end 300 år gammelt vinhus fra Kremstal, hvor unge Michael Malat - nu i 10. generation - fører familiens stolte traditioner videre med ønsket om at lave naturlige, terroirtro vine med elegance og finesse.

Vineriet er beliggende ved byen Palt lige syd for floden Danube (Donau). Her dyrkes ca. 45 ha vinmarker efter økologiske principper - og tæller fornemme af slagsen som fx Steinbühel, Silberbichel og Pfaffenberg, der er klassificeret som Erste Lage.

"The Malats know how to master the entire range perfectly, from light white wines to complex red wines."
- Falstaff

Grabenwerkstatt - nyt tophus fra Wachau

Hvad Michael Linke og Franz Hofbauer hos Grabenwerkstatt har opnået i domænets korte levetid siden 2014, er mildest talt helt enestående. 

Biodynamisk tilgang i kombination med en helt uhørt sans for detaljen om hver eneste vinstok. Dette er ikke vine, der lefler for det brede publikum, men derimod helt enestående, ultra-nørdede vine med skarp lineær fokus, der om nogen taler terroirets sprog.

  "Without the breathtakingly uncompromising wines of the Grabenwerkstatt, no serious Wachau report can appear today."
- Stephan Reinhardt, The Wine Advocate

”Hvad Michael Linke og Franz Hofbauer har opnået, siden de grundlagde deres lille, fine vingård i 2014, er et mesterværk.”
- Gault Millau

Smag på vin fra Østrig: