- 86 40 44 44
- Fri fragt fra 699,- eller ved 6 fl.
Af Cecilia Martinez Søndergaard
Vinen skal for de fleste ramme inden for et vist budget, og jeg er sikker på, at du også synes, at den gerne må være en decideret crowd-pleaser, samtidig med at den passer godt til maden.
Om det er den store konfirmation, det smukke bryllup eller den runde fødselsdagsfest, der skal fejres, så finder du her inspiration og vejledning fra mig til dig. Og jeg vil gerne starte med at berolige dig ved at fortælle dig, at jeg aldrig vil anbefale de dyreste vine til sådanne fester. Ikke fordi du og gæsterne ikke fortjener det, men fordi det er de allerfærreste, der vil sætte pris på de eksklusive vine.
Og jeg vil gerne starte med at berolige dig ved at fortælle dig, at jeg aldrig vil anbefale de dyreste vine til sådanne fester.
Vintip 1 - It's my party!
Det kan godt være, at man vil please familien og vennerne, men jeg kan godt lide idéen om, at man først og fremmest tænker på den, der fejres (eller på dens forældre...). Hvilken type vin kan du lide?
Vintip 2 - Vælg en vin, der rammer den brede smag
Men lad os også tænke på gæsterne. Der er nogle vine, der simpelthen rammer bredere i smagen og vil gøre flere folk glade. Jeg kan nemmere forklare dig det ved at fortælle, hvad vinen ikke skal være: ikke for kraftig, ikke alt for syrlig, ikke for tanninrig, ikke for speciel. Men lidt syre må vinen godt have, da det oftest vil være en bedre modspiller til maden ved at rense munden.
Vintip 3 - Vinen skal passe til maden
Selvfølgelig skal man tage hensyn til maden. Vil du have et specifikt forslag til match mellem vin og mad? Bare skriv eller ring til os hos Jysk Vin, så finder vi sammen noget, der rammer din smag, din menu og dit budget.
BOBLER:
...er perfekte til velkomst året rundt. Der er noget magisk ved mousserende vin. Boblerne ser ud til at opløfte stemningen, og man føler sig forkælet af værten, der har tænkt på den fine detalje. Champagne, som med sin elegance og friske syre er en fantastisk appetitvækker, er mere populær end nogensinde. Men der findes billigere og gode alternativer, fx et frugtigt og venligt glas Prosecco fra Veneto, eller hvad med vores elskede Crémant d'Alsace. Har du små kanapeer eller snacks, kan du endda servere en rosé af slagsen, som helt sikkert vil få mange til at fryde sig.
HVIDVINE
Jeg er enig med dig – de plejer at være perfekte til forretten. Og heldigvis er hvidvin ved at vinde i popularitet. Jeg har samtidig lagt mærke til, at der altid er nogle gæster, som fortsætter resten af middagen med hvidvin. Det skal de også have lov til. Glade gæster er med til at gøre festen en succes.
RØDVINE
Det her her du helst skal passe på med alt for kraftige vine, især hvis du vil please de fleste og gerne vil have, at folk nyder mere end et glas rødvin. Her deler vandene sig. Ofte vil kvinderne foretrække en lettere rødvin, mens mændene tit foretrækker noget med mere power i. Det er en kendt sag, og der er intet galt i det. Kvinder har nemlig som regel flere smagsløg end mændene, og derfor kan vinen hurtigt komme til at smage af for meget. Så et alternativ kan være at servere to rødvine – det gør jeg altid til mine egne fester. Så pyt, hvis den ene bliver tømt før den anden. På det tidspunkt har alle fået rigeligt alligevel. Og ellers må man vælge noget, som har masser af smagsintensitet, men alligevel en charmerende blødhed.
DESSERTVIN
Ja, ja, og ja. Rødvin til desserten er no go. Desserten vil ikke være påvirket, men vinen vil derimod smage bittert og miste sin frugtighed. Intet festmåltid må slutte af bittert! Som en grov tommelfingerregel vil jeg sige: rød dessertvin, fx Vintage eller Late Bottled Vintage portvin, til chokoladedesserter (gerne med frugt og is), og hvid dessertvin til frugtige lyse desserter (tænk marengs, marcipan, flødeskum, lyse kager...).
Vintip 4 - de rigtige vinglas
Meget vigtigt. Store vinglas. Glem alt om de små ballonglas, for de lægger en dæmper på hele oplevelsen. Store, tulipanformede vinglas giver plads til, at vinens aromaer kan udfolde sig og ramme din og dine gæsters næse og virkelig frembringe den "ahhhh, hvor dufter det her godt!"-kommentar. Læs mere om valg af gode vinglas her
Vintip 5 - Lad stemningen afspejle sig i vinvalget
Vinen må gerne passe til temaet. Ikke kun madtemaet, men også til den type fest, du er ved at skabe. Er det helt klassisk med hvide stofbelagte borde og sølvlysestager, må vinen også gerne matche det, fx ved at komme fra et klassisk vinområde. Er det fest og ballade, ja, så må vinen også gerne reflektere det.
Vintip 6 - Alkoholprocenten i vinen
For nogle år siden ville jeg ikke have givet dette tip, men jeg synes godt, at vi kan passe lidt på vinens alkoholstyrke. Et glas vin med 14,5% alkohol mætter mere - for ikke at tale om de andre effekter – end et glas med 13,5% eller mindre. Brug tippet eller ej, det er helt op til dig, men jeg synes, at vine med moderat alkoholstyrke fungerer bedre til de store fester.
Vintip 7 - 10 kr. kan have stor betydning for vinoplevelsen
Jeg er enig med dig i, at budgettet er vigtigt, men vidste du, at blot 10 kr. mere per flaske ofte er nok til at gøre en markant forskel i kvaliteten? Især når vi taler om vine under 100 kroner – her kan 10 kr. betyde rigtig meget. Bare en tanke at have med sig, når du smager og vælger vinene til festen.
Vintip 8 - Gem nogle flasker som minde
Hvis du holder af traditioner og mindeværdige øjeblikke, som jeg gør, så gem (inden festen!) et par flasker af hver vin, som du kan nyde senere hen i løbet af året/årene med dine allerkæreste. Måske på samme dato året efter…?
Vintip 9 - Hvor meget vin per næse
Det er meget forskelligt, hvor meget vin du skal påregne per voksen gæst. Der bliver nemlig ikke drukket så meget til en søndagsbarnedåb som til et bryllup eller en dansefest. Derfor er det altid en god idé, at du taler med os, så vi i fællesskab kan komme frem til lige netop det forbrug, der vil passe til din fest. Vidste du i øvrigt, at vi efter aftale naturligvis tager uåbnede og ubeskadigede flasker købt hos os retur inden for et fornuftigt tidsrum?
Men når det er sagt - her er en grov tommelfingerregel som udgangspunkt til et brag af en lørdagsfest med høj stemning:
- Mousserende vin: 1 til 1,5 glas per person
- Hvidvin: en tredjedel til en halv flaske per person
- Rødvin: ¾ del til en hel flaske per person
- Dessertvin: ca. 1 glas per person
Bemærk: disse mængder er gennemsnit, som samtidig gerne skulle sikre, at du ikke kommer til at løbe tør for vin.
Vintip 10 - Præsenter vinen
Ligesom det er dejligt for gæsterne at få at vide, hvad der bliver serveret af madretter til festen, så fortæl kort dine gæster, hvad de får i glasset, og hvorfor du/I har valgt netop denne vin til den specifikke ret eller til den specielle lejlighed. Og slut gerne af med at smage på vinen sammen. Det er en nem måde at vække gæsternes sanser på, så de får endnu mere ud af hele oplevelsen. Vi hjælper dig selvfølgelig gerne, så du ikke er på herrens mark, når du skal præsentere vinen.
Konkrete vinanbefalinger til festen:
Value-for-money vine som alle kan lide:
Rigtig gode vine til en fest med kræs for detaljerne
Unikke, romantiske vine