Alt tyder på, at italiensk vin sidste år overhalede fransk vin og blev verdens mest producerede vin. Støvlelandet i syd har produceret vin i mere end 2.000 år og det vinøse landkort gemmer på smageoplevelser lige fra Amarone over Barolo til Moscato d'Asti.
Ikke færre end fire gang har Italien vundet verdensmesterskabet i fodbold, senest i 2006, og støvlelandet i syd er samtidig et af verdens bedste vinlande. Også på de danske spiseborde er italienske vine blandt de foretrukne, og det kan ikke undre.
I de sidste mange år har Italien og Frankrig kappedes om at være verdens største vinland målt i producerede mængder, og "titlen" skifter ofte ejermand.
Vin og gastronomi
En rejse til Italien rimer på mode, fodbold, ternede duge og bastflasker under romantiske ophold i byer som Rom, Venedig, Firenze og Milano. For det fleste er Italien ikke mindst kendt for pizza og pasta, men gastronomisk set har landet i syd meget mere at byde på med lækre delikatesser som trøfler, risotto, lækker is og desserter som tiramisu samt en lang række oste som parmesan, mozzarella, pecorino og gorgonzola.
Og de mange delikatesser skyldes oftes ned med vine, hvor Italien har en lang historie som vinproducerende land. Der er blevet fremstillet vin i Italien i mindst 2.000 år og mange danskere nikker genkendende til vine som Amarone og Barolo fra Norditalien, Brunello og Chianti fra Toscana, den søde dessertvin Vin santo fra Toscana eller Marsala fra Sicilien. Eller spiritus som bitteren Fernet Branca, druebrændevinen grappa, citronlikøren limoncello og anislikøren sambuca.
Der fremstillet årligt omkring 6 milliarder flasker italiensk vin, og Italien er verdens største vineksportør. Størstedelen af produktion er dog ordinær og billig vin, men Italien frembringer også de helt store og dyre vinøse oplevelser.
Italiens mange regioner byder mange forskellige smageoplevelser fra nord til syd takket været landets varierende klima, der stækker sig fra fastlandsklima i Norditalien til subtropisk klima i Syditalien. Italiensk vin fra norditalien anes ofte for mere elegante, mens vine fra Syditalien har mere sødme og fylde. Traditionelt har især de norditalienske vine vundet indpas internationalt, men også det sydlige Italien er kommet godt med. Italienerne har forskellige kategorier, som de inddeler vinen efter og her er den højeste klassifikation den såkaldte Denominazione d'Origine Controllata e Garantita (DOCG).
Italiens druer og klima
Der findes mere end 1.000 forskellige druesorter i Italien og hver region har sine lokale druesorter. Det antages dog, at kun omkring 300 druer anvendes i daglige vinproduktion i Italien. Nogle af de mest kendte druesorter i Italien er Nebbiolo, Barbera, Corvina og Sangiovese.
Barbera er en af landets vigtigste druer og dyrkes især i Piemonte i det nordlige Italien, hvor den anvendes til italienske vine som Barbera d'Asti, Barbera d'Alba og Barbera di Monferato. Denne drue modner sent, men er produktiv og let at dyrke og giver normalt halvfyldige vine med en dybrød farve og aromaer som modne kirsebær og brombær.
Også druen Nebbiolo indtager en særlig plads på det italienske vinkort. Denne drue er nemlig hovedingrediensen i to af Italiens mest berømte vine, Barolo og Barbaresco, der begge fremstilles i Piemonte.
En tredje vigtig drue i Italien er Brunello, der er en mørk klon af Sangiovese-druen. Vine fremstillet på Brunello-druen er dybrøde, næsten sorte i farven. Druen er rygraden i nogle af Italiens bedste vine, der modner langsomt og er meget langtlevende.
Andre udbredte druer er Primotivo samt Pinot Grigio i det nordøstlige hjørne, hvor der producerer en masse hverdagsvin og nogle få rigtig gode tørre hvidvine. Frankrig har Champagne og cremant, Tyskland sin sekt og Spanien sin Cava, men Italien har italiensk vin som f.eks. Moscato d'Asti, der fremstilles på druen Moscato i Piemonte.
Piemonte og Toscana
Blandt de kendte distrikter er Apulien (også kaldet Puglia) i det sydlige Italien med helt fladt landskab, hvor fremstilles både råd- og hvidvine på et utal af lokale druesorter.
Et andet meget kendt distrikt er området Piemonte i det nordvestlige hjørne af Italien. Piemonte betyder ”landet ved bjergets fod” og området ligger frodigt og bakket syd for de italienske alper med bjergenes sneklædte tinder i horisonten og vinstokke og middelalderborge spredt gavmildt ud over landskabet.
Piemonte er af de bedste vin-regioner i Italien og navne som Barolo og Barbaresco klinger velkendt hos de fleste vinkendere. Begge vine fremstilles på druen Nebbiolo fra vinstokke, der vokser i den sydlige del af Piemonte. Generelt er Barolo en stor italiensk vin med saft og kraft og den skal ligge i mange år for at blive drikkemodne. Barbaresco er derimod en lidt lettere og blødere vin. Piemonte er i øvrigt også kendt som et kulinarisk overflødighedshorn, herunder egnens specialitet af hvide trøfler.
Også regionen Toscana må fremhæves. Her finder man en række af landets mest berømte vinhuse, der tilmed er nogle af verdens ældste. Nogle daterer sig tilbage til 1300-tallet. Her er det ikke mindst druen Sangiovese, der anvendes. Det er den næstmest udbredte af de blå druer i Italien og i Toscana er den hoveddruen i rødvinene.
Amarone
Øst for Gardasøen ligger Veneto i det nordøstlige Italien og her gemmer Valpolicella sig. Vinområdet er især kendt for de kraftige Amarone vine og dens ”lillebror” Ripasso. Valpolicella betyder dalen med de mange kældre og oprindeligt var området mest kendt for den søde dessertvin Recioto.
I dag er Amarone en af de mest populære italienske vine i Danmark og de fleste supermarkeder med respekt for sig selv har ugentlige tilbud på den kraftige og alkoholtunge vin, der passer godt til dansk mad og det danske klima. En god Amarone går således udmærket til den traditionelle danske julemad, hvor rødkål, brunede kartofler, svesker og æbler ellers kan være en udfordring for de fleste vine.
Læs mere og se vores udvalg af Amarone vin i alle prisklasser.
Kongernes vin – vinens konge
I den nordvestlige del af Italien, nærmere bestemt i Piemonte, syd for Torino ligger et 1.200 hektar stort område. Her produceres en italiensk vin, der anprises som kongernes vin og vinenes konge. Det er i kommunerne Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba samt i dele af kommunerne Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Roddi og Verduno.
Vinen er naturligvis Barolo, der produceres på Nebbiolo druer. Og det er kun vinmarker på stejle skråninger og særlige jordbundsforhold med kalkholdig mergel, jernholdig kalk og sand, der anvendes i produktionen. Denne jordbund giver nemlig gode vækstforhold for Nebbiolo-druen, hvis navn formentligt er afledt af ordet ”nebbia”, der betyder tåge. Og tåge er nemlig et såre hyppigt fænomen i Piemonte, når druerne høstes i oktober og november.