Biodynamisk vindyrkning

Biodynamisk vindyrkning

En hippiekult til Moder Jord eller den optimale støtte til økosystemet?

En hippiekult til Moder Jord eller den optimale støtte til økosystemet?

Biodynamisk vindyrkning er det næste skridt efter økologisk dyrkning - udviklet af østrigeren Rudolf Steiner og baseret på filosofien om, at alt det levende i vinmarken skal styrkes, så marken opnår sit højeste dynamiske (energi) potentiale. Denne form for holistisk vindyrkning opfatter og støtter vinmarken som en levende organisme og en del af et større økosystem, hvor der bl.a.: 

  • tages hensyn til planeternes, solens, stjernernes og månens rytme via den hertil udviklede biodynamiske kalender
  • gødes med naturlige/homøopatiske præparater og kompost lavet efter yderst specifikke (for ikke at sige bizarre…) procedurer 
  • sikres, at jorden er rig på mikrobielt liv og naturlig balance ved fx at inkludere dyreliv (heste og køer bidrager bl.a. med gødning, får holder ukrudtet nede osv.)

Biodynamisk certificering

Man kan opnå en certificering, som hedder Demeter eller Biodyvin for enten biodynamisk dyrkede druer eller for biodynamisk vin. Den sidste certificering kræver, at reglerne for vinfremstillingen bliver overholdt, ud over at druerne skal være certificeret som biodynamiske. Nogle af verdens mest anerkendte huse er certificerede. 

Eller not…

Flere og flere vinproducenter med respekt for jorden praktiserer nogle af de biodynamiske principper uden dog at opnå certificering, da det er meget arbejds-, præcisions- og tidskrævende. Men det kan også skyldes, at vinmageren vil have lov til at sætte sit eget præg på vinen, hvorfor han vælger ikke at følge alle principperne. Og igen, nogle af verdens mest anerkendte huse dyrker deres vinmarker ved at følge de biodynamiske principper til en vis grad. 

Hvad betyder det for mig?

Selvom det måske kan lyde som hokus pokus, er denne form for dyrkning uden tvivl en af de mest respektfulde måder at dyrke jorden og lave vin på nuværende tidspunkt. Den største fordel som forbruger – ud over at vide, at man er med til at passe på naturen – er, at man er sikret en autentisk vin uden påvirkning i form af kunstige tilsætninger og kemikalier.
Om det kan smages? Ikke nødvendigvis. 

Eksempler på biodynamisk/økologisk vin: