Mosel er uden sammenligning Tysklands mest kendte vinregion. Her smyger floden af samme navn sig smukt igennem landskabets stejle, skiferbelagte vinmarker, som står tilplantet med Riesling.
Mosel er den vel nok mest kendte vinregion i Tyskland. Floden Mosel skærer sig igennem landskabet, og efterladen stejle dalsider, hvor vinstokke pryder den skifferholdige og mørke jordbund. Her regerer Riesling på smukkeste vis, og skaber vine der genkendes ved knitrende syre og en relativt stor mængde restsukker, der gør stilen afsindig balanceret og sprød. Noter af ferskner, abrikoser og æbler er altid tilstede.
Op, op, op!
Mosels vinmarker ligger på ekstremt stejle bjergsider – nogle gange med en stigning på op til 26%! Dette betyder at arbejdet i marken er manuelt, og derfor er kostbart.
Jordbunden spiller hovedrollen, fordi den mørke skiffer suger solens varme til sig og genspejler den på druerne, så de kan modnes i et ellers meget køligt klima. Ligeledes har flodens genspejling af solens lys en stor betydning for at kunne modne Riesling (som er en drue, der modner sent).
Riesling-land
Mosel er et hvidvinsområde, hvor hele 90% af beplantningen består af grønne druer – hovedsagelig Riesling, men også Müller-Thurgau plantes her. Rieslings syre er knivskarp og ekstremt høj i Mosel, men vinen balanceres af en relativt stor mængde restsukker, som dog ikke mærkes grundet den høje syre.