KÆMPE VINFESTIVAL - lørdag den 4. november! » Læs mere lige her «
Trustpilot
Tilpas udvalg
Antal fundne produkter:
Pris
Smag
Passer til
Årgang
Vidste du ...
Hvis du støder på ordet "floral" i en vinbeskrivelse, dækker det over en vin med aroma og smag af blomster.
Dine senest viste

Whisky & Scotch

AnCnoc 24 Years Old Single Highland Malt - Whisky & Scotch
AnCnoc 24 Years Old Single Highland Malt 1
AnCnoc, Storbritannien
1.399,00 DKK v/1 stk.
Læs mere
AnCnoc 18 Years Old Single Highland Malt - Whisky & Scotch
AnCnoc 18 Years Old Single Highland Malt
AnCnoc, Storbritannien
899,00 DKK v/1 stk.
Læs mere
AnCnoc 12 Years Old Single Highland Malt - Whisky & Scotch
AnCnoc 12 Years Old Single Highland Malt
AnCnoc, Storbritannien
399,00 DKK v/1 stk.
Læs mere
AnCnoc Stack - Whisky & Scotch
AnCnoc Stack
AnCnoc, Storbritannien
599,00 DKK v/1 stk.
Læs mere
AnCnoc Rascan - Whisky & Scotch
AnCnoc Rascan
AnCnoc, Storbritannien
599,00 DKK v/1 stk.
Læs mere
AnCnoc 2002 - Whisky & Scotch
AnCnoc 2002
AnCnoc 2002, Storbritannien
750,00 DKK v/1 stk.
Læs mere

Whisky & Scotch

Whisky eller Whiskey. Eller måske bare bourbon? Den alkoholiske drik er en af verdens mest populære og kan nydes på et utal af måder. Og mentes oprindeligt at kunne kurere sygdomme. 

Den præcise oprindelse fortaber sig i historiens tåger, men allerede i 1300-tallet blev det anvendt i Kina. Indvortes, såvel som udvortes, hvor det blev gnedet ind i huden. Af medicinske årsager, hed det sig. Det skulle nemlig kunne kurere alskens dårligdomme. Og den forklaring er givetvist gentaget mange gange, når man skulle retfærdiggøre indtagelsen af denne drik.  

Anvendelsesmulighederne er da også mange. Det kan drikkes rent. Eller med en smule vand. Eller "On the Rocks" med et par isterninger. Eller som ingrediens i en long drink. 

En meget populær måde at indtage det på er ved at hælde skoldhed kaffe i et højt glas sammen med et par teskefulde brun farin inden det toppes med letpisket flødeskum. Hvorefter 2-3 centiliter af den sidste ingrediens forsigtigt hældes i glasset.  

Vi tales naturligvis om whisky, der er en af verdens mest solgte former for spiritus. 

Whisky eller whiskey

Nogle af de tidligste beretninger om whiskyens oprindelse stammer fra Storbritannien, hvor munke i slutningen af 1400-tallet opkøbte malt til at producere ”Aqua Vitae” – livets vand. Selve ordet "whisky" stammer fra det walisiske ord "wysgi", der igen er afledt af det gæliske ord "Uisge Beatha", hvor første halvdel netop kan udtales i retning af det nutidige ord whisky. 

Betegnelsen for den alkoholiske drik stammer fra Skotland, hvorimod ordet whiskey stammer fra Irland, hvor stavemåden er anderledes for at adskille sig fra den skotske whisky og den traditionelle skotske stavemåde. 

I dag fremstilles whisky især i Skotland, Irland, Canada og USA, men der findes også producenter i Japan og Sverige. Ja, sågar i Danmark er man nu begyndt at producere vores egen udgave af livets vand. 

Produktionen

Den fremstilles af gæret byg, rug, hvede eller majs, der destilleres.  Ved destilleringen bringes massen i kog, og da alkoholen koger ved lavere temperatur end vand, vil alkoholen fordampe fra vandet, hvorefter alkoholdampene opsamles og fortættes til spiritus. Normalt destilleres en maltwhisky to eller tre gange på kobberkedler, og i Irland er tredobbelt destillering det almindelige, hvilket typisk giver en whisky med en lidt højere alkoholprocent. 

Ved brygningen anvendes under halvdelen af destillatet til whisky. Den første del hældes bort og den sidste del har en for lav alkoholprocent, og hældes traditionelt over enebær og sælges som gin. En whisky skal nemlig være på mindst 40 % for at kunne kalde sig en whisky, og direkte fra fadet er den ofte på 50-60 %, hvorefter den fortyndes til det ønskede resultat. Whisky opbevares på fade af egetræ, og farven kan være justeret med karamel. 

Den skal være lagret i mindst tre år for at opnå betegnelsen Scotch Whisky eller Irish Whiskey. Bourbon er betegnelsen for amerikansk-produceret whisky, og det er kun hvis den er fremstillet i Kentucky og af mindst 51 procent majs, der må kaldes bourbon. 

Smagen af en whisky kommer mange steder fra. Den vandkilde, som whiskyen er brygget på, har således en del af æren for det endelige produkt, idet vandet afgiver smag, afhængig af landskabet og om der eksempelvis ligger en mark med eng og græs. På samme måde får whiskyen smag fra kornet, hvis præcise smag jo stammer fra markernes nærmere placering. 

Fadene

Smagens afgøres også af om kornet til brygningen er tørret og hvordan. Landskabets geologi, jordbund, vegetation, topografi, vejr, vand og luften har alle indvirkning på smagen af en whisky, men det essentielle for en whisky er dog opholdet i tønden – eller fadene. Når en whisky først er aftappet på flaske ændrer dens karakter sig nemlig ikke og de fade, hvorpå whiskyen lagres, er derfor afgørende for smagen. 

En whisky skal minimum lagre tre år på træfade, og her anvender man ofte fade som tidligere har indeholdt spansk sherry eller amerikansk bourbon. For mange maltwhiskyer gælder dog, at de efterlagres på fade der har indeholdt eksempelvis portvin, sherry, rom eller cognac og calvados. Det er ikke kun fadenes tidligere ”indbyggere”, der har betydning for smagen af whiskyen, men også præcis hvilken type af træ, som fadene er lavet af. 

Der findes ingen standardstørrelse for et whiskyfad, men det indeholder normalt 180-250 liter af ”livets vand”. Hvert år fordamper der omkring 2 % af indholdet af fadet når væske trænger ud gennem porerne i træfadene. Ligesom ved cognacproduktion kaldet dette for "Englenes andel". Den usikkerhed fjernes når først whiskyen er tappet på flaske, og da alkoholen dræber eventuelle bakterier, vil en whisky sagtens kunne holde sig 30 år eller mere på flaske. Hvis man da kan vente så længe med at nyde den. 

Sådan drikker du whisky

Der findes nærmest en uendelig variation af whisky-smage og da smag og behag jo som bekendt er individuel, vil whisky sjældent opfattes nøjagtigt ens af to forskellige personer. Der er skrevet utallige og tykke bøger om whisky og de mange afskygninger af ”livets vand”. Præcis hvordan man smager på whisky er nærmest en videnskab og nogen entydig anvisning på, hvordan man bør smage en whisky, gives der i virkeligheden ikke. 

Mange foretrækker at drikke whiskyen ved stuetemperatur, hvor man først dufter til whiskyen og derefter smager på den. Nogle skyer isterninger, mens nogle whiskyentusiaster mener, at man kan fremhæve drikkens fine aromaer ved at hælde en smule vand i. Når man normalt ikke bruger isterninger skyldes det, at isen kan reducere duft og smag. 

Omgivelser og eens humør vil også kunne influere på smageoplevelsen og er man ganske ny udi whiskysmagningens kunst er der meget at lære og meget at nyde. Mange steder kan man købe miniatureflasker og derved få smagt på mange forskellige typer, men det er også oplagt at deltage i en af de mange whiskysmagninger, der afholdes rundt omkring i Danmark og udlandet.  

Også valget af glas kan have stor betydning for smagsoplevelsen.  Mange anvender de tulipanformede smageglas, hvor formen samler aromaen øverst i glasset. Til gengæld er der ingen grund til at ilte en whisky i glasset som ved vine, da dette vil få noget af aromaen til at forsvinde. 

Men det vigtigste er ikke hvordan, hvornår eller hvorfor man drikker en whisky. Bare man nyder den. 

Verdens dyreste whisky

Rekorderne står for fald, når auktionshuse sælger gamle, sjældne whiskyflasker. Her er ekstremt eksklusive flasker, hvor kun den absolutte elite kan være med. Verdens dyreste flaske whisky kostede over 2,5 millioner kroner.  

Elsker man whisky – og har finanskrisen endnu ikke spist den sidste rest af friværdi – kunne man sagtens sætte størsteparten af formuen i den ædle drik. 

For få uger sidenn – i december 2012 - solgte man den første af blot 12 flasker af den særlige Bowmore 1957 for en pris af £100.000 eller knap 900.000 danske kroner. Denne whisky blev oprindeligt destilleret i 1957 og alle fade på nær et blev aftappet  i 1995, mens det sidste fik lov til at udvikle sig yderligere og først blev tappet på flaske i 2011, da man vurderede, at whiskyen nu havde nået sin optimale udvikling. 

Men for at at finde verdens dyreste flaske må vi dykke længere ned i arkiverne. Til november 2010, hvor auktionshuset Sotheby’s i New York solgte en enkelt flaske for $460.000, svarende til mere end 2.575.000 danske kroner. Der var tale om en 64 år gammel Macallan single malt whisky, der var aftappet i en unik Lalique krystalkaraffel, og den pris er nu anerkendt af Guinness World Records som verdens dyreste solgt på auktion. 

Dalmore 62 Years Old Single Highland Malt

Og der er masser af andre dyre flasker whisky i kælderen. En af de dyreste er en Dalmore 62 Years Old Single Highland Malt fra den skotske producent Dalmore. Der er kun fremstillet 12 flasker af denne whisky, der er baseret på en blanding af fire fade fra henholdsvis 1868, 1878, 1926 og 1939. 

Den sidste flaske i fri handel blev købt i 2002 af Pennyhill Park Hotel i England for £30.000. Få uger senere købte en hotelgæst hele flasken i baren for knap 360.000 kroner og drak den på stedet sammen med gode venner. Angiveligt var smagen forrygende med overraskende lidt præg af egetræ men strejf af marmelade, krydderier, kaffe og chokolade. 

I september 2011 blev en anden flaske Dalmore 62 Years Old Single Highland Malt solgt for £125.000. 

Verdens ældste og verdens mest sjældne

Pris afgøres ofte af forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Derfor kunne man da også forvente en høj pris for verdens formentligt mest sjældne whisky, nemlig en irsk whiskey fremstillet af Nun’s Island distillery i 1800-tallet. Flasken blev sat til salg i 2005 for $180.000, men blev ikke solgt. 

Hammerslag opnåede man til gengæld for verdens formentlig ældste flaske whiskey. Den 29. november 2006 solgte auktionshuset Bonhams den såkaldte “Glenavon Special Liqueur Whisky Bottled by the Distillers”. Den præcise alder kendes ikke, men da Glenavon lukkede i midten af 1800-tallet er flasken mindst 150 år gammel. Hammerslaget blev på £14.850. 

Glenfiddich

Også producenten Glenfiddich melder sig i opløbet blandt verdens dyreste flasker. Ifølge Guinness World Records blev der i 1992 solgt en 50 år gammel Glenfiddich single malt ved en auktion i Milano i 1992. Køberen, der ønskede at være anonym, måtte betale en hammerslagspris på £45.483, hvilket dengang gjorde det til verdens dyreste flaske whisky. 

Men også en flaske Glenfiddich Rare Collection, der har været lagret siden 1937 i en håndlavet egetræstønde, er med i opløbet. Ved tapningen i 2001 fik man 61 flasker ud af lagringen, hvor der skulle være smagsnuancer af karamel, kanel og kryddernellike. Ved en auktion i New York i 2006 indbragte et enkelt eksemplar af den sjældne whisky ikke mindre end $20.000. 

Med i top 10

Blandt andre flasker fra en top 10 over verdens dyreste flasker findes en Macallan Fine & Rare 1926, der blev solgt for $38.000 samt den meget sjældne udgave af The John Walker kaldet The John Walker 1805 Pack. Prisen var $20.000 per flaske af denne whisky, der er sammensat af ni meget sjældne lagringer mellem 45 og 70 år gamle. Der er fremstillet blot 200 eksemplarer og ingen af disse flasker er i dag til salg, da producenten forærer dem til særligt udvalgte personer, der har ydet en bemærkelsesværdig indsats.

Betalingskort
JYSK VIN ApS Østre Boulevard 29 8930 Randers NØ, Danmark CVR: 10 10 02 24 Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Man - fre: 09:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 13:00
Søndag: Lukket