Emner: spanien

Lad dig friste af vine fra Spanien

Ahh, Spanien – sol og sommer, charterrejser og Costa del Sol, flamenco og fodbold. Ja, Spanien har meget at byde på, og det er derfor ikke uden grund, at Spanien for mange danskere vækker positive minder.

Og så er der naturligvis den spanske vin.

Spanien er en af sværvægterne inden for vinproduktion, hvilket blandt andet skyldes historie, traditioner, geografi og klima. Netop de store geografiske og klimatiske forskelle – lige fra det meget varme og tørre Andalusien i det sydlige Spanien til det vådere og køligere Galicien ud til Atlanterhavet – sætter i den grad et afgørende fingeraftryk på denne verdenskendte vinnation.

Men hvordan begyndte det hele? At sætte en præcis dato på vinens indtog i Spanien er svært, men arkæologiske undersøgelser lader til at datere dyrkning af druer i Spanien til omkring 3-4000 år før vores tidsregning. Andre teorier lader dog til at give Fønikerne, som først ankom til Spanien ca. 1100 år før vores tidsregning, æren for at være de første til at fremstille vin i Spanien.

Uagtet den præcise datering har Fønikerne – med deres avancerede handelskultur – uden tvivl spillet en stor rolle i udviklingen af den spanske vintradition. De formåede således at gøre spansk vin til en særdeles populær handelsvare i landene omkring Middelhavet.

Da romerne tog over – og langsomt introducerede egne teknikker, fx tilsætning af harpiks og aromatiske essenser – fortsatte handlen med og eksporten af spansk vin, nu over store dele af det romerske imperium. Med Romerrigets fald og maurerenes (muslimer fra det nordlige Afrika) erobring af store dele af den iberiske halvø i år 711 efter vores tidsregning kom en ny og anderledes holdning til alkohol til Spanien. Om end Koranen i praksis forbyder indtagelse af alkohol, tilintetgjorde maurerenes styre som sådan ikke fuldstændigt den spanske vinproduktion og -handel – dog blev den i et vist omfang indskrænket. Dyrkning af vindruer forsatte således under muslimsk styre, i nogle tilfælde omlagt fødevareproduktion og i andre tilfælde med tilladt fremstilling af vin. Og faktisk introducerede de samtidig også en række nye teknologier – fx destilleringsprocessen, som blandt andet var med til at ”føde” den verdenskendte spanske Sherry (men det er en helt anden historie).

Da maurerenes kontrol over Spanien langt om længe ophørte i 1492, begyndte den spanske vinproduktion for alvor at blomstre igen, og spanske vine nød stor respekt uden for landets grænser pga. den høje kvalitet – og som mange andre steder har munke og klostre i Middelalderen spillet en central rolle i udviklingen og perfektioneringen af teknikker og metoder for dyrkning og fremstilling af vin.

Og historien fortsætter med spaniernes eksport af vinfremstilling til de oversøiske områder i det nyopdagede Amerika, hvilket er starten på endnu en spændende fortælling om vinens historie og udbredelse – blot i den nye verden.

Nu får du måske lyst til gå på opdagelse i spansk vin – eller måske blot udvide dit kendskab til dette fantastiske vinland – men hvor skal du starte? Vine fra Ribera del Duero byder på noget særligt, og kender du ikke til dette vinområde, så gør dig selv en tjeneste og lær området og vinene at kende.

Hvorfor?

Lad dig friste af Ribera del Duero

Ribera betyder flodkanten, og Duero er den næsten 900 km lange flod, som løber igennem den nordøstlige del af den iberiske halvø. Den har sit udspring i det nordlige Spanien – 2000 m over havets overflade – og løber igennem den nordlige del af Portugal (hvor floden kaldes Douro) for at munde ud i Atlanterhavet.

Men Ribera del Duero er noget helt andet. Det er navnet på et ældgammelt vinområde – et plateau langs floden, som fik sin godkendelse som Denominación de Origen (DO) i 1982. Området er hjem for nogle af Spaniens bedste vine, fx de nævneværdige Vega Sicilia og Dominio de Pingus.

Vinene fra Riberaen, og generelt set fra Spanien, er upcoming, dvs. at de bliver mere og mere populære og trendy ­– især efter de har revolutioneret deres stil til mere moderne, frugtrige vine, dog uden at slippe de gode traditioner. Hvad kendetegner området Ribera del Duero?

  1. Rødvine lavet af druen Tempranillo, som lokalt kaldes Tinto del País eller Tinto Fino, og som ifølge DO må kombineres med lidt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec eller Garnacha Tinta. Tempranillo-druen trives ideelt i den jordbund, som plateauet byder på.
  2. Temperatursvingningerne mellem dag og nat, dvs. de varme dagtimer og kølige nætter, giver vinplanterne tid til at hvile om natten og udvikle druens elementer (sukker, syre, tanniner, farve og smag) langsomt. Det resulterer i vine, som har god koncentration og velmodne tanniner – med stor elegance og fin balance.
  3. Klimaet er også ekstremt – med solrige og tørre somre og bidende kolde vintre. Det resulterer igen i, at vinplanterne får lov til at hvile sig og holde sig sunde.
  4. Tradition og fornyelse går samtidig hånd i hånd, når det handler om vinproduktion, og det vil du faktisk kunne tolke ud fra etiketten, hvor følgende betegnelser har forskellig betydning i forhold til selve vinproduktionen:

 

  • vino jóven: under 1 års fadlagring (eller ingen)
  • Crianza: mindst 2 års lagring, hvoraf min. 1 år i egetræsfad (resten i flaske)
  • Reserva: mindst 3 års lagring, hvoraf min. 1 år i egetræsfad (resten i flaske), eller
  • Gran Reserva: ekstraordinær kvalitet, mindst 5 års lagring, hvoraf min. 2 år i egetræsfad

… Og hvad er der for dig i vine fra Ribera del Duero?

  • Personlighed (du kan nærmest smage, hvor vinen kommer fra).
  • Elegance (det er den smagsfornemmelse, du oplever, når de afbalancerede elementer viser deres fineste detaljer).
  • Tempranillo-druens smagfulde og saftige natur med mørke blommer/sorte kirsebær, god fyldig krop, velourblød tekstur og især sin karakteristiske struktur (markant rygsøjle, hvis jeg skal sige det, i modsætning til flad).
  • Fadlagringsbidrag i form af vaniljenoter, læder, tobak og nellike
  • Ældningspotentiale (vine, der ”age with grace”)
  • Fantastisk til mad. Både til det rige, spanske cuisine – alt lige fra grillet lam over tapas til kødretter og retter med tomater i.

Ja, så lad dig endelig friste af vin fra Spanien. Salud, dinero y amor og god weekend!

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.
Kontakt
JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44
Åbningstider butik
Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket