- 86 40 44 44
- Fri fragt fra 699,- eller ved 6 fl.
Udskriv opskrift
Ingredienser
- 1 kg små faste kartofler
- Ca. 300 g god kvalitetsbacon skåret i tern
- 1 hel Reblochon ost eller 2 pakker brieost (gerne en smagfuld en, fx Brie de Meaux)
- 4 spsk. smør
- Ca. 6 toppede tsk. cremefraiche 38% (dem med mindre fedtindhold kan skille, når det opvarmes)
- 2 store løg eller 3-4 mellemstore løg
- Evt. 1 fed hvidløg
- Evt. 1 knsp. muskatnød
- 1 sjat hvidvin
- Friskværnet peber
- Evt. lidt purløg til at drysse på
Tilbehør:
- Sprød grøn salat eller spæde spinatblade
Fremgangsmåde
- Tænd oven på 200 grader.
- Rens kartoflerne, men bevar skindet. Kog dem 5-10 minutter i saltvand. De må ikke blive gennemkogte og skal helst bevare fastheden. Hæld vandet fra.
- Svits baconternene, til de er let sprøde/let gyldne. Hæld fedtet fra. Læg bacon på en tallerken eller i en skål.
- Skær løgringe.
- Smelt 2 spsk. smør på den samme stegepande og svits løgringene ved mellemlav varme i 8-10 min., til de er bløde og let karamelliserede. Læg dem på en tallerken eller i en skål.
- Skær kartoflerne i flotte, ensartede stykker (med skind) - fx ved at halvere dem 3 gange.
- Smelt 2 spsk. på den samme stegepande og brun kartoflerne, til overfladen er sprød og gylden.
- Gør et ildfast fad klar - evt. ved at gnide 1 fed hvidløg på fadets inderside. Hæld en lille sjat hvidvin i, det skal nok blive godt.
- Forbered osten: lige meget om du bruger Reblochon eller Brie, så gem skimmelskorpen.
- Har du Reblochon: del den i bredden (så du ender med 2 cirkler). Den ene cirkel skæres i skiver, mens den anden cirkel gemmes - skal bruges som en krone på toppen af retten, inden den skal i ovnen.
- Har du brieost: skær begge brier i skiver. Bemærk - den ene halvdel af osten skal fordeles i midten, mens den anden lægges på toppen af retten.
- Fordel skiftevis ingredienserne i lag i fadet: start med halvdelen af kartoflerne, derefter et lag med alle løg, så halvdelen af bacontern, så halvdelen af osten (den i skiver), så resten af kartoflerne og igen bacon. Drys med peber og evt. muskatnød.
- Fordel cremefraiche ovenpå (den skal nok smelte og fordele sig videre).
- Læg din sidste Reblochon-cirkel oven på det hele (eller endnu et lag brie) som vist på billedet.
- Gratiner retten i ovnen i ca. 15 minutter, eller til osten er tilpas gylden.
- Drys evt. med lidt purløg og servér straks.
Alternativ: I denne ret møder det salte (bacon) det søde (de bløde løg) og så det cremede (osten). Den mangler bestemt ikke noget i sig selv og oser af umami. Men retten kan nemt tilpasses, som man har lyst - fx med nogle stykker jalapeños, stegte champignoner eller med andre slags oste.
Men så tror jeg ikke, vi kan kalde den tartiflette længere ;-).
Tip: Mon ikke den kan laves på grillen om sommeren? Evt. med en grøn salat med friskbælgede danske ærter ... mums
Vintip: Fortrækker du rødvin? Så er en let Pinot Noir/Spätburgunder et fint alternativ.