Chardonnay - druen med de mange ansigter
Emner: viden hvidvin

Chardonnay - druen med de mange ansigter

Chardonnay - en drue, der er elsket og hadet. Vi hører det gang på gang. Mange finder den vulgær og tung, mens andre finder den alt for tør og stringent. Helt så sort og hvidt er det dog ikke.

Chardonnay er om nogen en drue med mange facetter. At sætte den i bås er dog synd. For Chardonnay-vinene kan så meget og er langt fra udelukkende det ene eller det andet. Vi giver dig her nogle eksempler på, hvorfor du ikke skal sætte en af verdens mest plantede grønne druesorter i bås, så du derved kan komme til at nyde et glas Chardonnay. Dette hvad enten du finder dem for tunge eller for stringente.

For at give dig et indblik i Chardonnay vil vi forklare dig to yderligheder. Den stringente og sprøde Chardonnay-vin og den fede, voluminøse Chardonnay-vin.

Den stringente Chardonnay

Den første kan være fra Chablis. Chablis er beliggende i en relativt kølig region ca. 50 km nord-vest for Dijon. Chablis hører til Bourgogne. Også selvom det egentlig ligger ret afsides fra resten af regionen, som starter syd for Dijon og strækker sig sydpå. 
I Chablis og i resten af Bourgogne skilter de sjældent med druesorten på etiketten. Og derfor er der allerede heri en misforståelse, da mange vinnydere slet ikke er klar over, at disse vine er lavet på Chardonnay. Franskmændene gør alt for at fremhæve deres terroir (området) fremfor at fremhæve druesorten, som vinen er lavet på, hvilket man jo godt kan forstå - også selvom det kan være forvirrende.
Mange Chablis-vine er ikke lagret på nye træfade, men derimod stål eller brugte træfade, som ikke afgiver så meget træsmag. Dette, kombineret med det kølige klima i Chablis samt jordbunden, som består af en imponerende stor andel af kalksten og millioner år gamle hav-fossiller, gør typisk den traditionelle Chablis til en knastør og stringent hvidvin.

En Chablis vil typisk have noter af citrus, æble, pære, lime samt mineralitet fra jordbunden.

Er du derfor typen, som hader de tunge fadprægede Chardonnay-vine, så prøv en traditionel Chablis, en tør Blanc de Blanc Champagne eller en ”unoaked” Californisk Chardonnay fra en kølig region.

Eksempler:

Den voluminøse Chardonnay

Den voluminøse Chardonnay-vin kan fx komme fra Californien, men kan reelt set også komme fra andre regioner – både oversøiske såvel som europæiske. Den kommer typisk fra en relativt varm region, hvor den vil få en langt højere alkoholprocent. Hvis vinen derudover lagres på nye træfade, vil vinen få en federe og tungere stil præget af smør, vanilje og nødder. Er du ikke til de stringente og knastørre hvidvine, så prøv sådan en fadlagret Chardonnay fra en ikke alt for kølig region. 

Eksempler:

Chardonnays mange ansigter

Chardonnay druen er dog som sagt langt mere nuanceret end de to illustrerede yderligheder. Og langt de flestes smagspræferencer ligger et sted der imellem. I Californien findes der jo også kølige regioner, hvor vinmageren ikke nødvendigvis giver vinene en vild fadbehandling. Og i Chablis findes der også producenter, som giver vinene så meget fad, at de forekommer langt mere voluminøse og fadprægede.

Så der findes uden tvivl Chardonnay for enhver smag – og der er selvfølgelig en grund til, at druen er så populær, som det er tilfældet. 

God fornøjelse med din næste Chardonnay. Hvad enten der er tale om en tør, stringent en af slagsen, en fed og fadlagret udgave eller en midt imellem.

Chardonnay-eksempler – midt imellem

Se et stort udvalg af Chardonnay her