Emner: viden aroma

Aroma og bouquet

Du er sikkert stødt på ordene aroma og bouquet før – ja, måske har du set dem i vinanmeldelser eller hørt familiens egen vinekspert bruge dem. Men hvad er det lige disse begreber dækker over, og er der en forskel?

Selv vineksperter kan fra tid til anden have svært ved at holde styr på aroma og bouquet, og det er egentlig ikke så underligt, for begge begreber har noget med vinens duft at gøre. Selve ordet aroma stammer fra græsk og betyder krydderi. Aroma dækker typisk over de sanseindtryk, vi får fra næringsmidler, og er en kombination af smagssansen, lugtesansen og teksturegenskaber. Bouquet – siger sproget.dk derimod – er den karakteristiske duft, som en vin udsender. Hmmmm, det blev vi da ikke meget klogere af.

En klassifikation af vinens dufte

Overordnet set kan vinens dufte inddeles i tre kategorier.

  • De primære dufte stammer fra eller er bestemt af den type druer, som er blevet anvendt i fremstillingen.
  • De sekundære dufte udvikles under før-gæring og selve gæringsprocessen.
  • De tertiære dufte udvikles i efter-gæringsprocessen – dvs. når vinen modnes i vintønder (fx egetræsfade) eller ældes i vinflasker.

Hvad er så forskellen mellem aroma og bouquet?

Når du møder begrebet aroma, refererer det til de primære og sekundære aromaer – dvs. aromaer, der er et produkt af de anvendte druetyper og hvordan de er blevet behandlet før og under selve gæringsprocessen. Bouquet, derimod, betyder, at der refereres til vinens tertiære aromaer. Da bouquet er et resultat af vinens modning, kan der går rigtig lang tid – i nogle tilfælde flere år – før en bouquet har udviklet sig. Hvordan finder jeg selv aroma og bouquet, når jeg smager vin? Ja, det er ikke nemt, hvis du er uøvet. For selvom du nu ved, at der er forskel på de primære, sekundære og tertiære aromaer, har du sikkert svært ved at konkretisere disse, når du smager vin. Forskellen på aroma og bouquet kan måske også illustreres end smule anderledes – og dermed hjælpe dig med at blive bedre til at identificere dem.

  1. Hæld et glas vin op.
  2. Anbring det på en flad overflade og slyng vinen rundt, så den kan åbne sig.
  3. Duft nu til vinen.

Lidt forsimplet kan man sige, at aromaer typisk kan være dufte som blomster, brombær, kirsebær, urter eller frugt, mens bouquet typisk kan være dufte som svampe, cedertræ, lakrids, læder, ristede mandler, ristede hasselnødder, kaffe, karamel, chokolade eller røg. Men som tidligere nævnt er det ikke altid lige let at holde styr på begreberne aroma og bouquet, og generelt er det også en stor fordel at have kendskab til blandt andet de anvendte druesorter, de geografiske og meteorologiske karakteristika, fremstillingsmetoder og lagringsformer. Og så lige en lille afsluttende krølle på historien. Når du møder begrebet næse i vinbeskrivelser, dækker det over både a