Emner: viden prop

Hvad vinproppen kan sige om vinen

Umiddelbart vil jeg sige, at proppen kan fortælle os mange ting, men kun, hvis man ved, hvad de forskellige tegn betyder.

Vis mig proppen, så kan jeg fortælle dig en masse om vinen… Næh, ikke helt!

Umiddelbart vil jeg sige, at proppen kan fortælle os mange ting, men kun, hvis man ved, hvad de forskellige tegn betyder. Der kan nemt snige sig lidt for meget ekspert-wannabe ind, hvis man udelukkende vurderer vinen ud fra proppen – lidt ligesom at vurdere en kunde på påklædningen alene… Man kunne jo tage frygtelig fejl. Men hvad fortæller proppen os så egentlig?

Vineksperter kigger, dufter og trykker på proppen, fordi den kan give nogle indikationer om vinens mulige tilstand og dens opbevaring. Men den taler aldrig for selve vinen.

En lang prop af god kvalitet fortæller os, at producenten er interesseret i at passe godt på vinen i flasken. Vine, der kan gemmes i længere tid, har derfor ofte en lang prop – skåret ud af ét enkelt stykke kork for at holde ilten langt væk fra vinen. Men en kortere prop kan også bevare en god vin. Vinens kvalitet kan ikke alene vurderes på korkproppens længde.
En revne på den flade, hvor proppen er i kontakt med vinen, kan gemme på bakterier og dermed være det første tegn på mulig proplugt i vinen. Men det er ikke nogen selvfølge! Vinen skal altså vurderes i glasset.
Er proppen tør og hård, kan det fortælle os noget om, at vinen eventuelt har stået oprejst i lang tid i stedet for at ligge ned – med det mulige resultat, at proppen kan have trukket sig og ladt ilt sive ind i flasken. Hermed modnes vinen for hurtigt – eller, i værste fald, oxideres den. Det er nemlig for at undgå, at dette sker, at man skal gemme sine flasker i liggende position.
Hvis en prop er plettet helt igennem, kan det måske være tegn på, at noget af vinen er sivet ud og dermed forårsaget, at ilt er kommet i kontakt med vinen. I så fald er proppens funktion ikke længere optimal.
En prop, der smuldrer, når man forsøger at få den ud, fortæller selvfølgelig, at vinen har lagret i mange år. Vinen kan allerede have været påvirket af indsivende ilt, men det skal vurderes i selve smagen. Her kan det være nødvendigt at si vinen igennem et tefilter for at fjerne eventuelle propkrummer. Topvinhuse tilbyder tit at genproppe kundernes dyrebare gemmevine.

Konklusion

Konklusionen er, at du ikke med 100 % sikkerhed kan vurdere vinens tilstand alene ved at dufte til proppen. Selvom proppen lugter, er det ingen garanti for, at vinen er dårlig. At observere og dufte til proppen kan kun bruges som et første tegn, som efterfølgende skal bekræftes ved smagning af vinen.

Det samme cirkus gør sig gældende i forhold til at dufte til flaskens lillebitte munding. Drop det!

Hæld vin i et ordenligt vinglas, altså et tulipanformet krystalglas. Slyng det rigtig godt og duft så – og vurder vinen. Nogle gange vil dårlig proplugt – altså lugten, der minder om en muggen karklud – først vise sig langsomt og blive mere tydelig, jo mere vinen kommer i kontakt med ilten.

Er du i tvivl, kan du med fordel vente nogle minutter – smag igen og vurder på ny.