Vinsmagningens do's and don'ts

Ladies, her får I hemmeligheden om, hvordan man smager vin
Ladies, her får I insider tips om kunsten ved vinsmagning; de usagte detaljer om smageritualet, hvordan man griber det an, hvorfor vineksperterne laver de ucharmerende gurgle-lyde, og hvorfor de efterfølgende spytter vinen ud!!! Så næste gang, du har et glas vin i hånden, har du styr på vinsmagningens do’s and don’ts. 
 
Lad os starte med glasset
Glasset holdes altid ved stilken – det er den rigtige måde at holde et vinglas på. Det er hverken for at være smart, eller fordi det ser mere elegant ud - selv om det gør det.
Holder du om glassets bowle, bliver vinen hurtigt lun af varmen fra hænderne. Det sker lynhurtigt og får alkoholen til at træde frem foran de fine nuancer. I denne sammenhæng vil jeg skynde mig at fortælle dig, at den rette vintemperatur er noget af det vigtigste for at få en god vinoplevelse. Det er bedre at vinen – også rødvinen – er serveret lidt for kølig end lidt for varm, for i glasset og med rummets temperatur skal den nok blive varmere.
Holder du om glassets bowle, bliver den fedtet, og det er ikke nogen fordel, når man vil kigge på vinens farve. Det er no go!
Fra stilken kan du også bedre hvirvle vinen rundt i glasset for at frigøre duftpartiklerne lige inden, du skal dufte til vinen.
 
Hvorfor kigger vi på og dufter vi til proppen? Hvad kan proppen fortælle os?
Umiddelbart vil jeg sige, at du kan ikke med 100 % sikkerhed sige, at vinen vil eller ikke vil dufte af ”dårlig prop” bare ved at dufte til proppen. Den kan kun bruges som et førstehåndsindtryk. Det samme gælder for dem, som dufter til flaskens lillebitte hals. Drop det. Hæld vin i glasset, slyng det rigtig godt - duft så og vurdér. Nogle gang vil dårlig proplugt, altså lugten, der minder om en muggen karklud eller vådt pap, først vise sig langsomt og blive mere tydelig, jo mere i kontakt vinen kommer med ilten. Er vinen inficeret med den kemiske forbindelse, der afgiver den dårlige lugt og smag, så er den desværre ikke til at redde. 
 
Hvordan smager man på vin?
Her er hele rækkefølgen:
VIGTIGT: Smag altid vinen inden du putter mad i munden - og så evt. igen efter at have spist en mundfuld. Oplevelsen er sandsynligvis ikke helt den samme, da madens elementer – salt, surt, sød, bitter, umami, fedme m.m. – påvirker dine smagsløg.
 
1. Kort fokus på vinens farve.  Det er her, du løfter glasset lidt skråt mod lyset eller hellere mod en hvid baggrund for at se farven. Farven fortæller især noget om vinens alder og om druesorten. (mere om det i et andet blogpost :-)
2. Lang fokus på vinens duft. Vent nu lidt med at smage. Start med at dufte til vinen inden du slyger den - det er ofte her, at de finere blomstrede eller frugtige aromaer viser sig. Så kan du slynge vinen i glasset for at frigøre flere duftpartikler og dufte. Sæt næsen i glasset og duft. Giv dig rigtig god tid.  Sæt evt. næsen længere op mod glassets øverste kant og så længere ned. Beskriv dine duftindtryk. Dette bliver nemmere med øvelsen.
3. Smag på vinen. Tag en god slurk og kør den rundt i munden og sug gerne noget luft ind. Hermed kommer du måske til at lave de sjove lyde, da du suger luft ind, mens du har væsken i munden. Det kræver lidt øvelse, men du vil opdage, at du kan fange mange flere duftnuancer på denne måde, da den indkommende luft får duften til at gå op fra mundhulen til næsehulen igennem de to små huller, vi har i ganen. DERFOR laver vi lyde, når vi smager. Jeg vil normalt gøre det mere diskret på en restaurant end ved et vinhusbesøg, men oplevelsen af vinen er så meget bedre, at jeg ikke vil gå glip af det. 
4. Hvordan er vinen i munden? Mærk sødmen, syren og frugten, er der stramhed fra tanniner? Er vinen let, mellemfyldig eller fyldig? Beskriv og del evt. dine indtryk. Du er måske ikke enig med nogle af de andres kommentarer, og det er helt i orden.
5. Hvordan slutter vinen, og hvordan er eftersmagen - altså de dufte og indtryk du får, efter at du har slugt vinen. Prøv fx at puste luft ud igennem næsen efter du har slugt vinen. Slutter den frisk, nøddeagtig, hurtigt, eller bliver den hængende? Får du lyst til mere?
6. Giv vinen dit helhedsindtryk. Dette er med til at bedre huske vinen og bygge en database af vinoplevelser i din hukommelse.
7. Smag evt. vinen efter du har taget en mundfuld mad. Mærk hvordan vinen smager anderledes, og hvordan vinen harmonerer med maden. Synes du, vinen er et godt match til maden?
 
TIP: De professionelle slynger vin i glasset i luften, men hvis du synes, det er svært uden at spilde, så start med at få styr på slyngeteknikken ved at holde glasset ved stilken og glide det i en cirkel bevægelse på bordet – ligesom hvis du vil tegne en cirkel. Det får vinen til at køre rundt, og dermed iltes vinen, og de dejlige duftpartikler frigøres. 
 
Hvorfor og hvornår skal man spytte de dyrebare dråber ud?
Hvis jeg skal smage flere vine, vil jeg gerne bevare alle mine sanser så friske som muligt. Alkoholen har det med at modarbejde koncentrationen og sansernes skarphed allerede efter nogle slurke. Måske kan du prøve det næste gang, du skal til vinsmagning? Smag gerne på vinene og spyt dem ud... og kom så tilbage til de vine, du har lyst til at smage igen og nyd vinen helt. Øvelse gør mester, når det handler om at ramme spyttespanden og helst ikke tøjet. I øvrigt, hvis det skal være helt prof, så er formiddagen (og ikke lige efter kaffe og wienerbrød) tit det bedste tidspunkt, da smagsløgene er mest skarpe og koncentrationen i top. 
 
Hvordan bliver du bedre til at huske en vin
Tag et billede af etiketten og skriv et par smagsnotater som et personlig kun-for-dig redskab, således at du har vinens navn, årgang, vintype, druetype samt vinområde. Til sidst kan du notere dine smagsindtryk - måske endda maden, som vinen passede godt til. Dette vil hjælpe dig meget til at blive bedre til at definere, hvilken type vine du foretrækker, men også til at få bedre kendskab til vin. Med tiden vil du blive bedre til at beskrive vin og få glæde af dine bestræbelser.
 
God fornøjelse. :-)

Abonner på vinguides

Ved tilmelding accepterer du vilkår for nyhedsbrev.

Kontakt

JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44

Åbningstider butik

Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket