Synes du ikke, at du er særlig god til at smage/beskrive vin?

Det kan godt være, at vinverdenen stadigvæk primært er en mandeverden, og jeg har set alt for mange kvinder indordne sig efter, hvad manden siger om vinen… (hvilket i øvrigt ikke klæder den moderne danske kvinde).

Kan du smage, om det, du spiser, mangler salt eller er for syrligt? Kan du smage forskel på teksturen i skummetmælk versus sødmælk? Kan du genkende duften af friskbrygget kaffe, stegt bacon og skårne jordbær?

Hvis du kan svare ja til disse sprørgsmål, er der håb ;-)

Det kan godt være, at vinverdenen stadigvæk primært er en mandeverden, og jeg har set alt for mange kvinder indordne sig efter, hvad manden siger om vinen… (hvilket i øvrigt ikke klæder den moderne danske kvinde). Men heldigvis er vi efterhånden mange kvinder der tager vin til sig – og ikke kun i sig...
 
Mit stærkeste argument er, at især kvinder er naturligt gode smagere - læs her hvorfor:
  1. Vidste du fx, at vi i gennemsnit har flere smagsløg end mændene? Ifølge forskeren Linda Bartoshuk viser en undersøgelse fra USA, at der blandt kvinder er circa 35%, som er. hvad hun kalder, supertasters eller hypertasters (mod kun 15% af mændene). En supersmager eller supertaster har særligt mange smagsløg og oplever smag mere intenst end normalt – især fx bitre stoffer som tanniner eller alkoholens brændende fornemmelse. 
     
  2. Vi er også vildt gode til at dufte. Det siges, at disse evner kommer helt tilbage fra urkvinden, der smagte og duftede til tingene ude i naturen for at undgå at give noget fordærvet eller giftigt til sit afkom for på den måde at sikre menneskehedens overlevelse og evolution. Ikke småting. 
     
  3. Sidst - men ikke mindst - er vi kvinder eksperter i at beskrive det, vi oplever… og vi krydrer gerne vores fortællinger med velvalgte ord. Vi elsker jo at snakke!
Så nok om det ”jeg-er-ikke-særlig-god-til-det” pjat. Du er naturligt god til at smage, og det er helt ok, at du ikke kan lide det samme som det modsatte køn.
 
Her er mine tips, som du kan bruge næste gang, du skal smage vin:
 
Sæt ”ørepropper” i ørene…
...så du er fri for at høre de andres kommentarer. For det er utroligt, hvor meget ens egen vurdering bliver påvirket af, hvad man hører andre sige. Selv det mindste ”nåh?” efterfulgt af næserynk er nok til at få én til at tvivle. Man synes, at det er pinligt at ”tage fejl” i sin vurdering, så man prøver at følge med de andre. Dermed går man måske glip af sin helt egen sanselige oplevelse. Spørg hellere dig selv: Hvad synes JEG, det smager af. Kan JEG lide det?
 
Giv vinen lidt tid…
Alt for tit bliver en vin vurderet inden for de første 5 minutter, efter at flasken – som har været lukket i måske flere år – er blevet åbnet. Prøv lige så stille at lægge mærke til hvordan vinen åbner sig og viser flere nuancer. Efter en god halv time oplever jeg tit, at vinen har ændret sig meget, og denne forandring er ret fantastisk at følge, synes jeg.
 
Hokus pokus fokus
Giv vinen dit uforstyrrede fokus. Så vil vinen vise sin magi. Fokuser på farven, duftenuancer og smagsintensitet. Hvordan fylder vinen munden? Er den syrlig? Blød og rund? Kraftig? Og kan du genkende duften af frugter såsom citrus, blommer eller bær, og smager vinen lidt af toast eller røg? Hvad med hyldeblomst, lakrids, chokolade, vanilje? Jo mere du fokuserer, jo mere vil du opdage. Ud over fokus handler det om at stole på sine sanser.

Vinen dufter af… sommer og hyldeblomstsaft?
Ja, det må man gerne sige. Her var der tale om en new zealandsk Sauvignon Blanc. Vineksperter har hver deres beskrivelsesstil. Og du skal også finde din egen stil i takt med, at din interesse for vin vokser. Og husk: Kan du beskrive maden, kan du også udtale dig om vinen.