Boost din vinviden: Om rosévin
Emner: viden

Boost din vinviden: Om rosévin

Hvad er rosévin - og hvordan bliver det til? Her kommer forklaringen.

Er rosévin en blanding af hvidvin og rødvin???

Nej. Rosévin er ikke en blanding af rød- og hvidvin eller af rød- og hvidvinsdruer (som i vinverdenen kaldes blå og grønne druer, for resten). Med undtagelse af mousserende rosé – fx Rosé Champagne, som er hvidvin tilsat en lille sjat rødvin. Og man tilsætter heller ikke farvestoffer.

Hvordan laver man rosé? Her kommer forklaringen.

Hvis du flækker en drue – uanset hvilken farve skindet har – er frugtkødet gennemsigtigt.

Så hvis man tager en rødvinsdrue og presser saften ud, fjerner skindet og laver vin af denne most, vil man få noget, vi kalder blanc de noir (hvid ud af sort). Det ser man tit i mousserende vine, hvor man fx har brugt rødvinsdruen Pinot Noir til at lave en hvid mousserende vin. Og ja – blanc de blanc betyder hvid lavet ud af hvid, fx på Chardonnay-druen. Men tilbage til den flotte pink.

Maceration (alias skin contact)

Farven, som sidder på den blå drues skind, trækker ud i druemosten. Denne proces kaldes ”maceration”, og i forbindelse med denne proces trækker også smag og tanniner fra drueskindet ud i mosten.

Jo mere tid, jo mørkere farve. En mørk rubinrød Bordeaux-vin har måske trukket i over 2 uger, mens en lettere Beaujolais måske trækker under en uges tid. Det skal selvfølgelig tilføjes, at der kan være stor forskel på, hvor meget farve de forskellige druer indeholder.

Så har du sikkert gættet, at en rosé kun har fået lov til at trække farve i meget kort tid. Ja, faktisk omkring 12-36 timer. Og vi kan sige, at hver eneste rødvin var på et tidspunkt i sin tilblivelse en flot pink rosévin.

En trendy farve

Feminin eller ej. Rosé er totally in og kommet for at blive. Ikke noget at rødme over, for der er roséer for enhver smag og til enhver lejlighed:

  • Letdrikkelige, læskende rosévine, som fx nydes på terrassen og ved festlige lejligheder – bl.a. en Vin de Pays fra Sydfrankrig
  • Frugtagtige, friske, alsidige og tørre rosévine, som passer til snacks, frokoster, forretter – fx en chilensk rosé eller Alsace-rosé
  • Kraftigere, intense mad-rosévine, som klæder grillet lyst kød og krydrede retter godt – gerne en Bandol eller Côtes du Rhône Rosé

Det er ikke noget tilfælde, at rosétrenden er så stærk. Den nye rosé-stil byder nemlig på vellavede, smukke, friske, frugtrige, easy-drinking rosevine og passer typisk til mange forskellige retter, fx til buffeter, til forskellige grillretter, til paella, til alverdens salater – og er lig med sommer. Personligt nyder jeg rosévin fra påskeliljernes tid og helt hen til græskarsæsonen.