Vintips

Hos Jysk Vin går vi op i at give vores kunder den bedste viden om ikke alene vores produkter, men også hvordan de bedst anvendes, så man får det maksimale udbytte. Derfor har vi samlet de bedste og mest nyttige vintips ét sted, så du kan nemt kan få ny inspiration og ny viden. Vil du vide endnu mere om vin? Så tag et kig på vores vinblog, hvor du kan finde alt om etikette, vinmatch til årstiderne og om sammensætning af mad og vin.

Vidste du ...Amarone fremstilles af tørrede eller halvtørrede druer, der normalt høstes i september, hvorefter man sorterer de bedste og mest sukkerrige druer fra og tørrer dem på træbakker eller sivmåtter i lader og på tørrelofter.

Vidste du ...Barolo er kraftige vine med mange aromaer og et væld af bærnoter og mørke frugter. Den folder sig rigtigt godt ud til kraftige, tunge retter som kødretter, pasta og risotto.

Vidste du ...Elio Grasso ligger tæt ved Monforte d'Alba, hvor jordbunden er fantastisk. Vingården er blandt sværvægterne i Barolo, og hvert år høster deres vine topkarakterer hos Robert Parker.

Vidste du ...Inden frigivelse lagres en Barolo 36 måneder, herunder 24 måneder på fad, og en virkelig god Barolo kan typisk gemmes både 10 og 20 år og endda helt op til 50 år.

Vidste du ...Californien står for omkring 90 procent af den samlede vinproduktion i USA. Vinene laves især på Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og Zinfandel.

Vidste du ...Carménère-druen har sit navn fra det franske ord "Carmin", som henviser til efterårsløvets strålende røde farve umiddelbart før løvfald.

Vidste du ...Hvis en vin er tør, indeholder den lidt eller intet restsukker.

Vidste du ...I 1600-tallet var der cognac i termometrene i stedet for kviksølv, men ellers fungerede de stort set på samme måde.

Vidste du ...Cognac betegner et afgrænset distrikt med samme navn i det sydvestlige Frankrig omkring byen Cognac. I 1909 fik navnet og oprindelsesstedet Cognac juridisk beskyttelse.

Vidste du ...Gennemsnitsalderen for et fransk egetræ, der høstes med henblik på at blive brugt til vintønder, er 170 år.

Vidste du ...Sur Lie er fransk og betyder "på bundfaldet" - altså en vin, der er aftappet uden filtrering direkte fra fadet eller cuvéen, hvor den har været sammen med bundfaldet.

Vidste du ...Bourgogne-regionen starter geografisk nogle hundrede kilometer syd for Paris og strækker sig godt 360 km sydpå - helt ned til Lyon.

Vidste du ...Der findes flere end 100 appellationer eller godkendte områder til vindyrkning i Bourgogne, som klassifikationsmæssigt inddeles i fire niveauer. Heraf udgør de to øverste niveauer (Grand Cru og Premier Cru) kun godt 10 % af vinene fra Bourgogne.

Vidste du ...I 1912 forliste luksuslineren Titanic på sin jomfrurejse. Skibet indeholder verdens nok dybest beliggende vinkælder, og på trods af dybden og selve vragdelene er flaskerne stadig intakte.

Vidste du ...Oprindeligt var det meste Champagne næsten altid sød. Det var først i midten af 1900-tallet, at Champagne-produktionen overvejende blev tør.

Vidste du ...Verdensrekorden i "Champagneprop-skydning" er på godt 54 meter - sat af Heinrich Medicus i 1998 ved Woodbury Vineyards i New York.

Vidste du ...Ifølge overleveringen var det benediktinermunken og kældermesteren Dom Pérignon (1638-1715) fra abbediet Hautvilliers, der formulerede ordene "Jeg drikker stjerner" da han havde skabt vin med naturligt fremstillet kulsyre. "Stjernerne" var boblerne i den champagne som munken smagte på.

Vidste du ...Det verdenskendte vinområde Châteauneuf-du-Pape kan oversættes til noget i stil med "Pavens nye slot". Der produceres over 100.000 hektoliter vin i Châteauneuf-du-Pape hvert år.

Vidste du ...Côtes - fx som i Côtes du Rhône - er det franske ord for "skråning". Den italienske pendant er "Poggio"

Vidste du ...Sauternes fra Château d'Yquem lagres hele 42 måneder og på helt nye egetræsfade. Det er en uhyre elegant vin, der er særdeles velegnet til desserter og visse forretter, eksempelvis foie gras.

Vidste du ...Der er blevet fremstillet vin i Italien i over 2.800 år, og der anvendes i dag flere end 2.000 druesorter landet over.

Vidste du ...Hvis du ser d' på en vin fra Italien, betyder det, at vinen kommer fra det område, der kommer efter d'et - fx kommer vinen Barbera d'Asti fra provinsen Asti (i regionen Piemonte).

Vidste du ...Italien har godt 900.000 registrerede vinmarker.Det svarer til ca. tre vinmarker per kvadratkilometer.

Vidste du ...Med ca. 1.000 indbyggere er Vatikanet ifølge flere opgørelser det land i verden, der drikker mest vin per indbygger.

Vidste du ...Toscana har 33 Denominazioni di Origine Controllata (DOC) og ni Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG) til at klassificere og kvalitetssikre regionens vine.

Vidste du ...Betegnelsen Grappa må kun anvendes, hvis denne brændevin er destilleret i enten Italien, San Marino eller den italienske del af Schweiz.

Vidste du ...Den amerikanske drue Zinfandel er genetisk identisk med den italienske Primitivo og den kroatiske Crljenak Kaštelanski.

Vidste du ...Piemonte ligger i det nordvestlige hjørne af Italien og betyder "landet ved bjergets fod". Området ligger frodigt og bakket syd for de italienske alper med bjergenes sneklædte tinder i horisonten og vinstokke og middelalderborge spredt gavmildt ud over landskabet.

Vidste du ...Piemonte er en af de bedste vin-regioner i Italien og fremstiller blandt andet Barolo og Barbaresco.

Vidste du ...Ordet "Quinta" på etiketten af portugisiske vine betyder "ejendom". Det svarer til det spanske Bodega eller franske Château eller Domaine.

Vidste du ...Der findes over 80 druesorter i Douro-dalen i Portugal og i de nærliggende regioner, som anvendes til fremstilling af portvin.

Vidste du ...Stadig flere får øjnene op for smagen af portvin, der har været fremstilet siden 1500-tallet. Portvine kan nydes både som velkomstdrink, til maden, til desserten, til osten og til kaffen. Eller bare til et glas i utide.

Vidste du ...Portvin fremstilles som en blanding af flere druesorter og kan være fra hvid/lys over mahogni til rød og mørkerød eller næsten sort i farven.

Vidste du ...Portvin - eller på portugisisk Vinho do Porto - tilsættes en neutral druebrændevin efter kort gæring, hvilket oprindeligt skete for at vinen kunne holde til transporten til England.

Vidste du ...Ruby er en fællesbetegnelse for unge, mørke portvine, der har været lagret på store fade i en kort årrække. Betegnelsen Tawny henviser til den mahogni-agtige farve som en portvin får, når de er fadlagret længe. En Tawny Port kan have aldersangivelse som 10 år, men er ikke nødvendigvis lige præcis 10 år gammel, da den i stedet er sammenstukket af portvine af forskellig alder, der tilsammen giver en 10 års karakter.

Vidste du ...Hvis du støder på ordet "floral" i en vinbeskrivelse, dækker det over en vin med aroma og smag af blomster.

Vidste du ...Druer er den tredjemest dyrkede afgrøde i Spanien - efter korn og oliven.

Vidste du ...Det ældste skriftlige bevis på dyrkning af druer til vinproduktion i Rioja er dateret til 873.

Vidste du ...Vinregionen Rioja inddeles i tre underregioner - nemlig Rioja Alta, Rioja Baja og Rioja Alavesa - og der findes samlet godt 500 såkaldte bodegas i Rioja.

Vidste du ...USA er et af verdens største vinlande, og der fremstilles vin i samtlige 50 stater stater - selv i Alaska. Men Californien står for omkring 90 procent af den samlede amerikanske vinproduktion.

Vidste du ...Agent 007 foretrækker sin Martini "Shaken, not stirred". Udtrykket blev lanceret af James Bond-skaberen Ian Fleming i romanen "Diamonds Are Forever" fra 1956 og siges første gang af Sean Connery i filmen "Goldfinger" fra 1964.

Vidste du ...Agerdyrkeren Noa var - ifølge Det Gamle Testamente, Første Mosebog, Kapitel 9 - den første, der plantede en vingård.

Vidste du ...Arkæologiske fund tyder på, at vinproduktion stammer fra et område omkring nutidens Georgien og Iran - for mellem 7-8000 år siden.

Vidste du ...Den ældste illustration af mennesker, der drikker vin, er den sumeriske Standard of Ur, som er mere end 5.000 år gammel.

Vidste du ...Der findes en vinfobi - kaldt oenofobi. Folk, der lider af denne fobi, er ofte bange for at skulle vælge og drikke vin i sociale sammenhænge - pga. manglende kendskab til vin.

Vidste du ...Det latinske udtryk In Vino Veritas betyder frit oversat "I vin er sandheden" og har sin oprindelse i antikken, hvor det anvendes af den græske filosof Platon (ca. 428-348 f.Kr.).

Vidste du ...Det tager mellem fire og fem år for en afgrøde af nyplantede vinstokke, før den er færdigvokset - og dermed er høstmoden.

Vidste du ...Efter Boerkrigen i 1902, forblev oberst William Alexander Gordon fra Warwickshire Regiment i Sydafrika. Her købte han gården De Goede Sukses i Stellenbosch og til minde om sit gamle regiment omdøbte han gården til Warwick Wine Estate.

Vidste du ...En flaske vin, der kan indeholde 20 standardflasker (15 liter), kaldes en Nebuchadnezzar. Denne flasketype er opkaldt efter en tidligere konge af det neo-babylonske imperium.

Vidste du ...Er du nogensinde stødt på ordet 'terroir' uden helt at vide, hvad det betyder? Det er fransk og dækker over miljømæssige faktorer, der kan påvirke, hvordan druerne vokser, og hvordan vinen kommer til at smage - fx jordbund, klima, dræning, sol og vind

Vidste du ...I 1801 brugte Thomas Jefferson, USA's 3. præsident (fra 1801 - 1809), 12 % af sin årsløn på 25.000 dollars på vin.

Vidste du ...I det antikke Grækenland prøvesmagte værten altid vinen, inden han serverede den til sine gæster - for at sikre sig, at det var ufarligt at drikke den.

Vidste du ...I det gamle Egypten blev evnen til at kunne fremstille vin, der blev bedre med alderen, betragtet som alkymi og var et privilegium, der var forbeholdt faraoerne.

Vidste du ...I det tidlige romerrige var det forbudt for kvinder at drikke vin, og hvis en mand opdagede, at hans kone drak, var det tilladt for ham at dræbe hende. Skilsmisse - som konsekvens af drikkeri - blev senest registreret i 194 f.Kr.

Vidste du ...I hele det Gamle Testamente er det kun i Jonas' bog, at der ikke findes nogen reference til enten vinstokke eller vin.

Vidste du ...Jeroboam er en flaske til 3 liter vin, svarende til fire normalflasker. Flasken er opkaldt efter en bibelsk konge. Jeroboam bruges i Champagne og Rhône, mens flaskestørrelsen i Bordeaux kaldes dobbelt magnum.

Vidste du ...Korkproppen blev udviklet som flaskelukning i slutningen af det 17. århundrede. Først herefter begyndte man at lægge flasker til aldring.

Vidste du ...Ordet alkohol kommer fra det arabiske "al ghuol" og betyder - frit oversat - noget i stil med "at dække noget til".

Vidste du ...Réoboam er en flaske til 4,5 liter vin, svarende til seks normalflasker. Réoboam-flasken er opkaldt efter en søn til den bibelske kong Salomon.

Vidste du ...Skuespilleren Johnny Depp havde oprindeligt en tatovering med ordene "Winona Forever" (hans tidligere kæreste). Men efter deres brud fik han tatoveringen ændret til "Wino Forever".

Vidste du ...At den engelske arkæolog Howard Carter i 1922 fandt faraoen Tutankhamons grav, hvor der blandt andet var 26 forseglede lerkrukker, der alle havde indeholdt vin.

Vidste du ...Nebuchadnezzar er betegnelsen for en flaske til 15 liter vin, svarende til 20 normalflasker á 0,75 liter. Det er normalt den største flasketype, der anvendes og den bruges som regel kun til champagne. Flasken er opkaldt efter Nebuchadnezzar, der regerede Babylon.

Vidste du ...Det antioxidante stof resveratol, som findes i skallen af vindruer, der anvendes til at fremstille rødvin, lader til at have positive og hjertebeskyttende egenskaber.

Vidste du ...Glasset har stor betydning for smageoplevelsen. Vin drukket af papkrus eller tekop yder sjældent vinen retfærdighed. Vælg det rette glas, der understøtter vinens duft og smageoplevelsen.

Vidste du ...Gæring eller fermentering er den proces, hvor druernes sukker i mosten omdannes til alkohol. Uden det var der ingen vin.

Vidste du ...Mange vine har godt af at blive iltet. Ved iltning frigives vinens duftnoter, og da disse spiller en vigtig rolle for selve "smagsoplevelsen", har iltning ofte stor betydning for det samlede billede af vinen.

Vidste du ...Ordet "krop" i vinbeskrivelser er en oversættelse fra det engelske ord "body" og bruges til at beskrive vinens fylde.

Vidste du ...Ordet ønologi er den videnskabelige betegnelse for at studere og producere vin. Selve ordet stammer fra det græske ord oinos, som - meget passende - betyder vin.

Vidste du ...Skal du have lam med masser af sydlige krydderurter? Så overvej vin med fylde – fx franske vine fra Rhône, Bordeaux og Bourgogne, spansk vin fra Ribera del Duero eller italienske vine fra Piemonte eller Chianti.

Vidste du ...Skaldyr dryppes ofte med citron, hvorfor en lidt syreholdig vin passer fint. Det kan være en Sauvignon Blanc fra et ikke for varmt område eller en Riesling fra Alsace, Tyskland eller Østrig.

Vidste du ...Temperaturen har stor indflydelse på smags-oplevelsen.Mange serverer hvidvin for koldt og rødvin for varmt. Følg de anbefalinger, der følger vinen. Det kan forbedre smagen markant

Vidste du ...Vin er et spørgsmål om smag og behag, og det er som bekendt individuelt, men jo mere man smager, desto mere lærer man om vin. Den bedste vin er den vin, du bedst kan lide, uanset hvor mange stjerner, den har fået eller hvor meget den koster. Smag dig frem.

Vidste du ...Smag dig frem. Vin er et spørgsmål om smag og behag, og det er som bekendt individuelt, men jo mere man smager, desto mere lærer man om vin. Den bedste vin er den vin, du bedst kan lide, uanset hvor mange stjerner, den har fået eller hvor meget den koster.

Vidste du ...Dyr vin er ikke nødvendigvis god vin, men når der er betalt moms, afgifter og transport er der ikke plads til kvalitet i en meget billig flaske vin. Drikker man en bare lidt dyrere vin, får man som udgangspunkt meget mere kvalitet.

Vidste du ...Mange serverer hvidvin for koldt og rødvin for varmt. Den rette temperatur kan forbedre smageoplevelsen markant. Følg derfor de anbefalinger, der kommer med vinen.

Vidste du ...Magnum er den mest anvendte af de store flasker. Med årene vil vin udvikle sig på hver sin måde i en flaske, men ved at skænke fra den samme flaske kan alle smage helt den samme vin. Store flasker forlænger vinens modningsproces.

Vidste du ...I det antikke Grækenland havde man vinglas, som sikrede, at man drak vin med mådehold. Hvis vinen blev hældt over et vist niveau, spildtes hele indholdet automatisk ud igennem bunden af vinglasset.

Vidste du ...Sydafrika er ikke det eneste afrikanske land, der producerer vin. Om end i begrænset omfang produceres der også vin i nordafrikanske lande som Tunesien, Marokko og Algeriet.

Vidste du ...Late Bottled Vintage (L.B.V.) er en årgangsportvin, der tappes på flaske efter 4-6 års lagring på træfade, mens Vintage er betegnelsen for de ædleste portvine, der tappes 1-2 år efter høsten.

Vidste du ...Til Amarone anvendes druer, der under en tørringsproces har mistet næsten en tredjedel af deres oprindelige vægt. Derved koncentreres sukkerindholdet, hvilket givet en højere alkoholprocent. Navnet Amarone kommer af amaro, der betyder bitter.

Vidste du ...Bundfald er normalt ingen nydelse, og særligt for gamle portvine kan det være nødvendigt med dekantering for at bortskaffe bundfaldet. Nogle timer før åbning stilles portvinsflasken op så bundfaldet falder helt ned, hvorefter man fjerner folie og forsigtigt trækker proppen op, så der ikke kommer korkrester ned i vinen. Derefter omhældes portvinen fra flasken til en karaffel, eller man kan filtrere portvinen gennem et tefilter eller et viskestykke.

Vidste du ...Portvin er en hedvin, der holder en alkoholprocent på 18-20. Den sødlige vin er opkaldt efter Portugals næststørste by, Porto, men druerne gror faktisk i Douro-distriktet, der ligger omtrent 85 kilometer i inde verdens ældste demarkerede vindistrikt.

Kontakt
JYSK VIN ApS
Østre Boulevard 29
8930 Randers NØ, Danmark
CVR: 10 10 02 24
Mail: jyskvin@jyskvin.dk
Tlf: 86 40 44 44
Åbningstider butik
Man-fre: 09:00-17:00
Lørdag: 10:00-13:00
Søndag: Lukket