Vinlandet Italien - vin, kultur og historie

Vinlandet Italien - vin, kultur og historie

Italien – kendt for sin smukke natur og fantastiske historie. En indbydende og passioneret nation med glødende fodboldhjerter, kulinariske oplevelser ud over det sædvanlige og storslåede kunst- og kulturskatte. Og så selvfølgelig italiensk vin!

Italien – kendt for sin smukke natur og fantastiske historie. En indbydende og passioneret nation med glødende fodboldhjerter, kulinariske oplevelser ud over det sædvanlige og storslåede kunst- og kulturskatte. Men også en nation, der er hjemsted for de berygtede mafiaorganisationer, og som samtidig har set flere end 60 regeringer komme og gå inden for de sidste 70 år.

Og så er der italiensk vin – kendt og beundret verden over, og ikke mindst af italienerne selv. For er der noget, italienerne går op i, så er det god vin. Med 20 regioner – med forskelle i klima og geografiske karakteristika – byder Italien på en fantastisk stor variation, som er med til at gøre det til en oplevelse at gå på opdagelse i italiensk vin – blandt charmerende, indbydende og udtryksfulde vine.

Den italienske vinhistorie går langt tilbage, og det er en fascinerende fortælling om, hvordan vinen kom til Italien og blev perfektioneret med passion og præcision.

Selvom vin for italienerne nærmest er et kulturelt fænomen, har de ikke selv opfundet vin, men det ændrer selvfølgelig ikke på deres kæmpemæssige betydning for vinproduktion og vinperfektion i et historisk perspektiv.

Det var eftersigende grækerne, der slog sig ned i det sydlige Italien og på Sicilien mange hundrede år før vores tidsregning, der introducerede vinproduktion til Italien. Klimaet var perfekt, jorden særdeles frugtbar og potentialet stort for vinproduktion, mente de.

Længere nordpå har Etruskerne spillet en stor rolle for vinproduktion i Italien. Etruskerne, som romerne kaldte tusci – heraf navnet Toscana, hvor de blandt andet levede – var innovative i deres tilgang til nye teknikker for forbedret vinfremstilling. De temperaturkontrollerede gæringsprocesser, som i dag anvendes, var faktisk ikke ukendte for etruskerne – om end deres teknologiske hjælpemidler var noget anderledes end vores. Etruskerne begravede derimod lercontainere med knuste druer i jorden, hvor temperaturen var mærkbart lavere, og når gæringsprocessen var færdig, blev vinen lagret i vinkældre endnu dybere nede i jorden.

De græske og etruskiske teknikker var grundlaget for den store indflydelse, romerne efterfølgende havde på vinproduktion i Italien – for romerne elskede vin.

Romerne eksperimenterede en del i forhold til, hvad vi måske i dag synes er passende – i nogle tilfælde blandede de fx vin med saltvand, måske ikke så anbefalelsesværdigt i dag.

Men romerne var også særdeles innovative i forhold til forbedring af teknikker. Ud over nye rekvisitter og klassificering af druetyper i forhold til klima og udbytte var romerne forgangsmænd inden for ældning af vin. De indså således, at det var nødvendigt med lufttætte beholdere for bedst muligt at kunne lagre vin – og resultatet blev opfindelsen af trætønden.

I dag er Italiensk vin elsket over det meste af verden, og med de 20 regioner, som hver især sætter sit lokale præg på vinen, har du som vinnyder fantastiske valgmuligheder, når du vender blikket mod Italien.

Men hvad skal du så egentlig vælge?

Italiensk vin – hvor skal du starte?

Vi drikker meget italiensk vin her i Danmark. Det er klart, for Italien er et af de to lande i verden, der producerer mest vin (det andet er selvfølgelig Frankrig). Men det er nu ikke kun derfor. Et vigtigt element i vores kærlighedsaffære med italienske vine er, at vi ofte ynder at tage på ferie til Italien (mange gør det måske endda næsten hvert år) og derfor bliver mere og mere fortrolige med deres uovertruffen mad- og vinkultur – vi tager maden og vinen til os og bringer det ind i vores køkken.

Men hvad var navnet egentlig på den vin, vi fik og så godt kunne lide? Ja, der ligger en udfordring med de mange fremmede ord. Og dog, for mange er blandt andet navnene Ripasso og Chianti blevet indprentet i vores hukommelse som gode oplevelser. Lad os dog alligevel kigge lidt nærmere på støvlens vinområder og deres druer.

Noget af det, der kendetegner Italienske vine, er, at de i stor grad er lavet på det, man kalder indigenous grapes – altså lokale druer. Fx er den mest plantede drue den saftige og alsidige Sangiovese, som har hjerte i Toscana og bruges til både de lettere Chianti-vine og de elegante Brunello di Montalcino-vine. Corvina, Barbera, Montepulciano d’Abruzzo, Primitivo er også lokale italienske druer med deres helt egne unikke karakteristika.

En lidt forenklet forklaring kunne være at hvert vinområde har sin hoveddrue. Ud over druen kan vinområderne differentieres i forhold til deres landskab, som kan være bjerget eller bakkede, og i forhold til deres jordbund, som især er enten kalkholdig eller vulkansk. Og ikke mindst Middelhavsklimaet, hvor havet bidrager med sin tempererede aftenbrise som modspiller til dagens varme. Alle disse faktorer spiller sammen og er med til at gøre udbuddet af forskellige vine meget stort, men giver samtidig også plads til alle mulige kvaliteter – lige fra de mere uheldige vinoplevelser til fx de eftertragtede Super-Tuscans og Baroloer.

Italiens mest kendte vinregioner:

Piemonte (betyder bjergefod) som, ud over Nebbiolo, er kendt for druen Barbera, hvis vin er kendetegnet ved kirsebærduft, rigtig god syre, mellem-fylde. Barbera Froi fra Massimo Rivetti er en frugtrig vin, der passer fantastisk godt til mad. Prøv den fx til andebryst, pasta med kødboller eller til gnocchi med gorgonzolasauce eller gerne svamperisotto. Bliv klogere på Piemonte her.

Veneto er kendt for sine Amaroner og Ripassoer. Hoveddruen her er Corvina, og den blandes tit med Corvinone og Rondinella, også lokale. Ripasso betyder ”passeret igen” og hentyder til, at vinen er re-fermenteret på de rosinagtige skaller, som i første omgang blev brugt til at lave Amarone-vinen. Det tilføjer vinen mere smag, tanniner og karakter. Accordinis er en drøm af en vin, som både kvinder og mænd elsker! God ledsager til retter med fx olivenolie, hvidløg og chili eller noget helt andet, eventuelt pulled pork med barbecue sauce!

Toscana, hvor Chianti Classico er navnet på et område, som leverer nogle af de bedste Chianti-vine. Huset Castello di Volpaia er berømt for sin elegante Sangiovese-vine – afbalancerede og charmerende vine. En fornøjelse til raffinerede kødretter. Husk at tage de store vinglas frem.

Salute + buon appetito!

Er du til italiensk vin? Så tag et kig på vores udvalg af italienske vine her.