Serveringstemperatur - Er det nu så vigtigt?
Emner: viden tips

Serveringstemperatur - Er det nu så vigtigt?

Skal vinen være stuetemperatur eller kølig? Vi stiller skarpt på endnu en myte.

Vi kan ikke understrege det nok. Vinens serveringstemperatur er uhyre vigtig for at få det bedste ud af vinoplevelsen! Men hvorfor nu det?.

 

Vinens temperatur er vigtig, fordi jo varmere vinen er, jo mere vil alkoholen kunne duftes og dermed ”dække over” de finere frugtnuancer, som vi så gerne vil fange, når vi sætter næsen til glasset. I smagen føles vinen også tungere og skarpere.

 

Serveringstemperatur for mousserende vin

  • 7-9 grader: Lette mousserende vine såsom Prosecco, Moscato d’Asti og Crémant
  • 10-12 grader: Intense, komplekse og fyldigere mousserende vine, som fx vintage champagne samt store vine fra Franciacorta

Serveringstemperatur for hvidvin og rosévin

  • 7-9 grader: Lette, friske ikke-fadlagrede hvidvine som fx Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc
  • 10-12 grader: Mere intense og fyldigere hvidvine som fx fadlagret Chardonnay
  • 12-14 grader: Fede, fyldige og komplekse hvidvine som fx ældre vine fra Bourgogne og store californiske Chardonnay-vine.

Temperaturen hurtigt vil stige, så snart vinen er i glasset og i kontakt med rumtemperaturen.

KØLETIP 1 – UVENTEDE GÆSTER: Har du en flaske hvid-, rosé- eller mousserende vin, som du vil køle hurtigt ned? Sæt den i en spand med lige dele koldt vand og isterninger.

Serveringstemperatur for rødvin

Glem alt det om rumtemperatur som serveringstemperatur. Det varierer i forvejen temmelig meget, om du sidder udenfor, ved pejsen eller har huset fuld af gæster og ovnen tændt. Vin har i øvrigt heller ikke godt af at blive serveret ved en temperatur over 20 grader.

Med andre ord. Det er altid bedst at servere rødvinene lidt køligt, da vinens temperatur i glasset hurtigt vil stige til rumtemperatur. Hvis du ikke har en kølig kælder eller et vinkøleskab, kan du afkøle dine rødvine i 15-20 min. i køleskabet eller opbevare dem i et køligt rum indtil servering – bare ikke i fryseren. Flasken må gerne føles let kølig i hånden. Rødvine serveres optimalt imellem 16 til 18 grader, afhængig af hvilken type rødvin det er.

  • 13-15 grader: Lette, tilnærmelige rødvine som fx Gamay og Pinot Noir fra fx Beaujolais og Côte de Beaune i Bourgogne. (De lidt kraftigere rødvine fra Côte de Nutis i Bourgogne må gerne være 1-2 grader højere).
  • 16-18 grader: Kraftigere og tungere rødvine som fx vine fra såvel Rhône, Bordeaux og Languedoc i Frankrig, Piemonte, Toscana og Veneto i Italien og de mere solrige områder som Ribera del Duero og Rioja i Spanien samt oversøiske vine som fx Amerikansk Zinfandel, Argentinsk Malbec og Australsk Shiraz.

Sæt evt. flasken i køleskabet i 15-20 min. før servering eller ved at bruge en vinkøler, som pakkes rundt om flasken.

KØLETIP 2 – FAT OM STILKEN: Temperaturen stiger hurtigt i glasset. Hold derfor om glassets stilk og ikke omkring bowlen, så du ikke selv opvarmer vinen med dine hænder.

Hvis du ikke har en kølig kælder eller et vinkøleskab, kan du afkøle dine rødvine i 15-20 min. i køleskabet eller opbevare dem i et køligt rum indtil servering – bare ikke i fryseren.

Portvine og dessertvine

  • Ruby og Vintage Port: Serveres gerne afkølet, men ikke direkte fra køleskabet. Tag dem ud lidt før, så de er ca. 12 grader.
  • Tawny Port: let afkølet, dvs. ca. 16 grader (på køl i ca. 20 min).
  • Andre dessertvine: gerne afkølet. Tag dem ud af køleskabet nogle minutter før servering.