'Kunderne skal have det rigtige med hjem!'

Sådan lyder udsagnet fra Torben Okslund (f. 1954), der er daglig leder hos Jysk Vin.

Han er selvlært vinmand og skindforklædet signalerer en vis autoritet på vinområdet, men det er nu ikke derfor. Torben næsten altid har det på, når han står bag disken eller guider kunderne i Jysk Vins butik.

”Det er vældig praktisk, når man skal slæbe kasser,” forklarer han og tilføjer, at det er blevet en slags uniform i jobbet. Skindforklædet blev lavet af en skomager, da Jysk Vin åbnede sin første butik  i 1996.

Torben Okslund startede allerede i 1986 som afløser i den hobbyvinhandel som senere indgik i Jysk Vin.

”Min interesse for vin opstod ved et tilfælde, som den slags altid gør, og efter at have købt vin nogle gange blev jeg spurgt, om ikke jeg kunne passe butikken et par dage. Det var et fritidsfirma, der holdt åbent to timer hver dag i en garage, og jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle vide nok om vin til at kunne vejlede andre i, hvad de skulle købe.”

Men det gik godt, og med tiden blev Torben involveret mere og mere.

”Jeg kom med i et smagepanel, og jeg læste en masse om vin. Heldigvis har jeg let ved at huske noget, der interesserer mig, og så kan jeg huske smag,” fortæller han. Egenskaber der er særdeles nyttige i vinbranchen, så i 1996 kvittede Torben definitivt jobbet som postbud og blev fuldtidsansat i Jysk Vins nye butik.

Især kundekontakten synes Torben er givende.

”Jeg kan godt lide snakken med kunderne. At forstå kunderne, forstå hvad de går efter, så de får det rigtige med hjem,” siger han.

Privat er Torben Okslund gift med Birgitte, som er krops- og samtaleterapeut, med hvem han har to voksne børn. Fritiden bruges på musik, bøger, cykel- og vandreture.

Hvad gør en god vin?
'En god vin forhøjer et hvert måltid. Det er livskvalitet i høj potens'

Hvad har været din bedste smageoplevelse?
'Vores vine fra Bolgheri-huset I Luoghi har været en stor oplevelse for mig.Vinene er lavet primært på Cabernet, som bestemt ikke er min favorit, men her sker der altså noget helt særligt. Ud over det havde vi i foråret en smagning med portvine fra Taylors, hvor vi smagte tør hvid, almindelig tawny, gammel tawny, LBV og en stribe årgangsportvine sluttende af med Taylors Quinta de Vargellas Vinha Velha 2009, en særlig cuvée, der kun laves i exceptionelt gode år. Det var absolut enestående.'

Hvad driver dig i arbejdet?
'Jeg betragter mig ikke som forretningsmand, men mere som en serviceperson, som kunderne kan læne sig op ad. Jeg kan godt lide kundekontakten, især når nogen har brug for en sparringspartner i forbindelse med rådgivning.'