Eiswein er en unik og sjælden dessertvin, som typisk frembringes i Tyskland eller Canada. Eiswein, isvin på dansk, er vin lavet på frosne druer, som høstes og presses om vinteren, mens de stadig er frosne.
Sukker har et lavere frysepunkt end vand. Når man presser druerne ved -5 grader, er vandet i druen fortsat frosset, mens druens sukkerindhold er flydende nok til at blive presset. Derved opnår man en stor koncentration i både smag og sukkerindhold.
Det høje syre og sukkerindhold gør vinen ekstremt holdbar, men også meget indbydende som ung. Vinen er typisk mere frisk end andre dessertvine grundet den høje syre.
Eiswein er en kostbar vinstil, som kræver meget manuelt arbejde og de helt rette forhold for at blive til noget. Det er langt fra hvert år, at man kan lave Eiswein, da temperaturen mindst skal være -7 grader, når man høster!
Eiswein laves i både Tyskland, Østrig, Canada hvor det hedder Ice-wine og Alsace hvor vinen hedder Vin-de-glace.